Enflasyon Nisan'da yüzde 70'e dayandı
-
Türkiye'de yıllık tüketici enflasyonu başta hizmet fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükselişini sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 artış kaydetti. Aylık TÜFE artışı ise yüzde 3,18 oldu. Nisan'da yıllık enflasyon 1,5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, yıllık çekirdek enflasyonda ise yeni rekor kaydedildi.
Nisan ayında tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 69,80 artış gösterdi.
TÜİK verilerine göre aylık artış da yüzde 3,18 olarak gerçekleşti.
Bloomberg HT anketine kurumların beklentisi yıllık artışın yüzde 70 olması yönündeydi. Aylık artış beklentisi de yüzde 3,2 olarak belirlenmişti.
Çekirdek gösterge de hızlandı. Yıllık çekirdek enflasyon Nisan'da yüzde 75,81 olarak kaydedildi. Böylelikle çekirdek enflasyonda yeni rekor görüldü.
Aylık en yüksek artış alkollü içecek ve tütün grubunda
Nisan ayında aylık olarak en çok fiyat artışı yaşanan ana grup yüzde 9,56 ile alkollü içecek ve tütün grubu oldu. Bu grubu yüzde 4,69 ile lokanta ve oteller, yüzde 4,58 ile giyim ve ayakkabı izledi.
Aylık en düşük artış ise yüzde 1,03 ile sağlık grubunda görüldü. Sağlık grubunu yüzde 1,38 ile konut, yüzde 2,62 ile eğlence ve kültür takip etti.
Yıllık olarak bakıldığında ise en yüksek artış yüzde 103,86 ile eğitim grubunda görüldü. Eğitimin ardından yüzde 95,82 ile lokanta ve oteller, yüzde 80,39 ile ulaştırma geldi.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Üretici enflasyonu hızlandı
Üretici fiyat endeksi tarafına bakıldığında da eğilimin hızlandığı görüldü. Nisan ayında yıllık üretici enflasyonu yüzde 55,66 olarak kaydedildi. Mart ayında yıllık üretici enflasyonu yüzde 51,47 olmuştu.
Aylık üretici enflasyonu da Nisan'da yüzde 3,60 seviyesine çıktı.
Üretici fiyatları tarafında aylık bazda en yüksek artış yüzde 11,86 ile tütün ürünlerinde oldu. Bu grubu yüzde 10,43 ile metal cevherleri, yüzde 7,30 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme izledi.
Yıllık olarak en yüksek artış yüzde 84,25 ile metal cevherlerinde izlendi.
“Enflasyonda zirveyi yüzde 74 ile Mayıs’ta görmeyi bekliyoruz”
Bloomberg HT’ye konuk olan Coface Türkiye ve Orta Doğu Ekonomisti Seltem İyigün enflasyon verilerini değerlendirdi.
İyigün manşet verilerinin beklentilerinin dahilinde geldiğini belirterek, TCMB’nin sene sonu beklentisiyle karşılaştırıldığında mevsimsellikten arındırılmış olarak sene sonuna doğru yüzde 3 ile başlayan ve daha sonra yüzde 1,5-2’lere yakınsayan bir enflasyon tahmini üretmiş olduğunu söyledi. “Bizim beklentimiz sene sonunu yüzde 42-43 civarından bir enflasyonla bitirmemiz yönünde, bu da TCMB’nin yüzde 36’lık sene sonu tahmininin üzerinde kalmış oluyor” diyen İyigün, TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmininde değişiklik beklemediğini açıkladı.
İyigün, gıda fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu belirttiği açıklamasında, enflasyonda zirveyi yüzde 74 ile Mayıs ayında görmeyi beklediklerini söyledi. Gıda sektörü tarafındaki risklerin henüz bertaraf edilmediğini kaydeden İyigün, “Tarım ya da hayvancılık tarafındaki aksaklıklar hemen fiyatlara yansıyor. Bu da hizmet fiyatlarına olumsuz etki ediyor.” dedi.