Euro endişeleri piyasaları aşağı çekiyor
-
Yunanistan'a ilişkin endişelerin yenilenmesi zaten bozuk olan risk iştahına olumsuz yönde katkı yapıyor
ABD HİSSELERİ SERT DÜŞTÜ
Cuma günü, piyasalardaki riskin artışı tırmanmaya devam etti. Hem emtia fiyatlarındaki oynaklık hem de hisse senetlerinin volatile olması yatırımcıları endişelendirdi. Sağlık sektörü hisseleri ve bazı defansif tüketici şirketleri hisseleri piyasayı yukarıda tutmaya yardımcı olurken finansallar, maden ve petrol & gaz şirketleri ise aşağı gelişte rol oynadılar. S&P 500 Endeksi günü % 0.81 düşüşle 1.337 puandan tammalarken, 30 şirketten oluşan Dow Jones Sanayi Endeksi ise günü % 0.79 aşağı gelerek 12.595 puandan tamamladı. Bugün ABD’de beklenen bilançolar arasında önemli tüketici ve perakende şirketleri Lowe’s ve JC Penney yer alıyor. ABD Doları sabah saatlerinde kuvvetlenirken, 6 önemli para birimine karşı hesaplanan Dolar Endeksi % 0.17 yükselişle 76 seviyesine yaklaştı ve böylece son 3 senenin dibinden verdiği tepkiye devam etmiş oldu. Artan güvenli liman talebiyle ABD 10 yıllık tahvil faizi % 3.15 düzeyinde.
ASYA’DA YENİ HAFTANIN RENGİ KIRMIZI
Güne Euro problemleriyle başlayan Asya borsaları satış geçtiler. Yunanistan kaynaklı sorunların global toparlanmayı ve Asyalı ülkeleri de hedef alacağını düşünen yatırımcılar riskli pozisyonları boşaltmaya devam ediyorlar. MSCI Asya Endeksi % 1.2 düşerken Japonya Nikkei 225 Endeksi ise % 0.62 düşüşle 9.589 puanda. Goldman Sachs’ın Japonya ve Kore hisselerininin tavsiyelerini düşürdüğü günde Çin’de ise piyasalar son karşılık artışı sonrasında piyasadaki likiditenin daha da sıkışacağını fiyatlıyor. Malezya Ringgiti’nin başını çektiği düşüşte Asya para birimleri sertçe düşerken Dolar / Yen ise 81’in hemen altında. Japonya’da makina siparişleri geçen aya göre küçük bir değişiklik gösterirken bu hafta yapılacak olan Japonya Merkez Bankası toplantısı sonrasında bankadan gelecek olan açıklamalar da önemli olacak.
AVRUPA KAYNAKLI SORUNLAR HAFTAYA DAMGASINI VURUYOR
Avrupa Maliye Bakanları bugün ve yarın, çoğunluğunu İrlanda, Portekiz ve özellikle de Yunanistan’ın oluşturacağını düşünülen toplantılara imza atacak. Yunanistan’ın borç sorunlarının önemli bir madde olacağı belirtilen toplantıda ülkeye daha fazla yardım yapılıp yapılmayacağı ve yapılması halinde bunun hangi şartlarda olabileceği gibi konular görüşülecek. 1.200’den fazla profesyonel Bloomberg kullanıcısı arasında yapılan anketine göre ise ülkenin temerrüde düşme olasılığı % 85 olarak görülüyor. Bu endişelerle beraber Euro / Dolar 1.4083’e düşerken Almanya 10 yıllık tahvil faizi ise % 3.07 bileşikte ve güvenli liman özelliği ile talp görüyor. Diğer yandan ise Euro’nun fikir sahiplerinden ve şu an kurtarılmış olan ülkelerin hemen hepsine fon sağlamış olan IMF’in Başkanı Dominique Strauss Kahn’ın tutuklanmış olması da bir miktar olumsuz etki yapıyor. Yunanistan’a yeni fon verilmesinin gündemde olduğu günlerde böyle bir haber çıkmış olması yatırımcıları endişelendirirken, görüşmelerin bir kişiyle sınırlı olmayacağının bilinmesi de sakinleştirici bir madde olarak öne çıkıyor. Enflasyon rakamlarının takip edileceği günde, Macaristan Merkez Bankası da faiz kararını verecek. % 6 düzeyinde olan politika faizinin değiştirilmesi beklenmezken Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülke kurlarında satışlar görülüyor. Macar Forinti, Rus Rublesi, Çek Korunası ve Polonya Zlotisi gibi kurlar % 0.2 ile % 0.3 arasında düşüş gösteriyorlar.
EMTİA FİYATLARINDAKİ OYNAKLIK DEVAM EDİYOR
Soros’tan sonra, SPDR Gold Trust’taki büyük yatırımcılardan olan Paul Touradji’nin de hisselerini sattığı haberleri piyasayı rahatsız etmiş durumda. Mart 31’e kadar fonda 173 bin pay tutan hedge fonun satışlarının ardından büyük fonlar altından çıkıyor mu sorusu ile satışlar geliyor. Spot altının ons başına fiyatı 1.490 Dolar’a inerken nakit gümüş fiyatlarındaki geri geliş de devam ediyor ve son fiyat 64.65 Dolar / Ons. Euro sorunlarının global toparlanmaya mani olabileceği beklentisi ve risk iştahındaki bozulma ile petrol fiyatlarında da geri gelişler görülüyor. Varil başına 98.30 Dolar’a inen ABD tipi ham petrole 113.04 Dolar / Varile düşen Brent tipi ham petrol eşlik ediyor. Bakırda da düşüş sürereken mısır, buğday ve şeker gibi tarımsal emtiada ise arz yönlü problemler spekülasyonu ile yükseliş yaşanıyor.
İÇ PİYASADA GELİNEN SEVİYELER KISA VADEDE KRİTİK
İMKB 100 ‘de gelinen, 200 günlük ortalamanın kırıdığı seviye izlenirken 63.500 ilk destek olarak öne çıkıyor, 66.200 ve 67.500 ise yukarı yönlü dirençler olarak takip ediliyor. Cuma günü kapanıştan sonra açıklanan ve Çukurova Holding’in Turkcell’deki 1.249 milyon TL’lik hissesine haciz konduğu haberleri sonrasında bugün hissenin göstereceği performans da önemli olacak. Diğer yandan Türkiye’nin risk primi yükselirken gelinen seviye 159.8 oldu. Böylece Nisan ayının başında görülen 141 bölgesinden yaklaşık olarak % 13’lük bir ralli geldiği gözleniyor. Risk primi klaisk olarak ülke varlıkları satılırken yukarı gidiyor ve talep kuvvetliyken prim düşüyor.
Bir başka piyasada ise MSCI hisse değişikliklerini açıklayacak. Emlak Konut, Tav Havalimanları ve Şişe bu endekse girip giremeyeceğine bakılacak olan şirketler. Endekse giren şirketlerin hem borsada likiditesinin artacağı hem de bilinirliğinin yükseleceği beklentisi ile klasik olarak olumlu seyir izlediği bilinmekle beraber mutlaka hisse perdormansına olumlu etki yapacağı anlamı da taşımıyor.
Dolar / TL’de gelinen seviye 1.5965 iken Euro / TL ise 2.2486’da ve Sepet Kur 1.9225’te. Cuma günü % 8.74’ten kapanan gösterge tahvil faizi ise güne yatay bir başlangıç yaptı. Dólar / TL’de 1.60 bölgesinin üstünden yerleşiklerin satışlarının geldiği bilindiği için bu bölge izlenecek. Tahvilde ise 8.66 bileşikten geçen 50 günlük ortalamanın kırılması sonrasında başlayan hareketin devam edip etmeyeceği izlenecek.
Bugün beklenen veri akışı ise şu şekilde :
- TÜİK/TCMB Nisan ayı Tüketici Güven Endeksi sonuçları 10:00 Önceki: 0.15% ve 93.43
- TÜİK Şubat ayı işsizlik oranını açıklayacak 10:00 Önceki: 11.9
- Euro Bölgesi Mart ayı dış ticaret dengesi açıklanacak 12:00 Önceki: -1.5 milyar Euro
- Maliye Bakanlığı Nisan ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak 12:00 Önceki: Faiz dışı denge 2.12 Milyon TL
- Euro Bölgesi'nde Nisan ayı TÜFE açıklanacak 12:00 Önceki: 1.4%
- ABD'de Mayıs ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak 15:30 Önceki: NY FED imalat endeksi 21.70
- ABD'de Mart ayı net sermaye giriş/çıkışına ilişkin veriler açıklanacak 16:00
- FRIGO, GUSGR, SKPLC'nin Genel Kurul toplantıları yapılacak.