Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen piyasa tahvillerinde erime

Gelişen piyasa tahvillerinde erime

  • Bu yıl satılan üç gelişen piyasa tahvilinden ikisinin fiyatı, arzın ardından düştü ve bunun sonucu tahvilleri tutanların portföyünde yaklaşık 9 milyar dolar erime meydana geldi.

Giriş: 03 Kasım 2021, Çarşamba 12:02
Güncelleme: 03 Kasım 2021, Çarşamba 12:02

Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu yıl satılan 563 dolar cinsi özel sektör ve devlet tahvilinin 371'inin fiyatı düştü ve ortalama kayıp yüzde 2,8 oldu. Gelişen ülke tahvilleri 2021 yılında, yılın başlarında düşük aşılama hızı ve son dönemde artan enflasyona ilişkin endişeler gibi bir dizi sorunla karşılaştı.

Bu kayıplar tahvil fonlarını yeni ihraç edilen tahvilleri alma konusunda iki kere düşünmeye sevk edebilir. Gelişen piyasa borçlularının, Bloomberg'in derlediği verilere göre, gelecek yıl vadesi dolacak rekor 584 milyar dolarlık dolar ve euro cinsinden borcu var ve borçlanma maliyetleri Temmuz 2020'den beri en yüksek seviyesine çıkmış durumda. Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın piyasadan beklenen likidite çekişleri, tahvil arz edenlerin alıcıları çekmek için taviz vermeye ya da borçlanmaları ertelemeye zorlayabilir.

Schroders'in gelişen piyasa tahvil müdürü James Barrineau, "Bazı borçlananlar için, daha fazla tahvil arzı zor bir sınav olacak. Sahra altı Afrika ülkeleri gibi tek-B kredi notuna sahip borçlananlar, önceki yıllardaki güçlü borçlanmalar ve mali kötüleşme dikkate alındığında, borç bulma konusunda zorlanabilirler" dedi.

Barrineau, aralarında Sri Lanka ve muhtemelen El Salvador'un bulunduğu sorunlu ülkelerin piyasayı kendilerine kapalı bulabileceğini, Türkiye'deki yatırım yapılabilir seviyenin altında kredi notuna sahip borçluların ise volatiliteden dolayı zorlanabileceğini sözlerine ekledi.

Çin sıkıntısı

En büyük kayıplar, aşırı borçlanmaya getirilen kısıtlar ve emlak devi China Evergrande Group'un içinde bulunduğu kriz ile birlikte, Şanghay merkezli inşaat şirketi Yango Group Co., Kaisa Group Holdings ve Modern Land China Co.'nun tahvillerinin 70 sentten daha fazla değer kaybettiği Çin'in gayrimenkul sektöründe gerçekleşti.

Avenue Asset Management Ltd. sabit getirili menkul kıymetler müdürü Carl Wong, "Sermaye piyasası, Çinli yüksek faizli emlak şirketleri tahvillerinin arzı için geçici olarak kapalı. Özellikle bu şirketler için, şimdilerde fiyatlamanın sorunu çözebileceğini düşünmüyorum. Sorun daha ziyade güven ve ayakta kalabilme ile ilgili" dedi.

Gelişen piyasa tahvillerinin kayıpları Çin ile sınırlı değil. Tahvil arzı yapan ülkeler arasında, Meksika'nın Nisan 2071 vadeli, Brezilya'nın Eylül 2031 vadeli ve Türkiye'nin Eylül 2033 vadeli tahvilleri satışlarının ardından değer kaybetti. Bloomberg'in derlediği verilere göre, gelişen ülkeler bu yıl tahvil arzından geçen yılki rakama yakın 653 milyar dolar elde etti, ancak arzlar Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düştü. Bu durum satışların yavaşlamakta olduğunu işaret ediyor.

Bloomberg endekslerine göre, küresel para birimleri cinsi gelişen piyasa tahvilleri bu yıl yüzde 2,4 düşerken, alternatif risk varlığı ABD yüksek faizli özel sektör tahvilleri yatırımcılarına yüzde 4,3 kazandırdı. EPFR Global'in verilerine göre, 27 Ekim itibariyle gelişen piyasa tahvil fonlarından 2021 yılında 32,6 milyar dolarlık çıkış gerçekleşti.

Öne Çıkanlar