Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar geçen on yılda yatırımcı portföylerine 14 trilyon dolar eklemesinin ardından yeni yıla hazırlanıyor.

Bloomberg'ün 57 küresel yatırımcı, stratejist ve trader ile gerçekleştirdiği gelecek yılın görünümüne ilişkin anketin sonuçlarına göre gelişen ülke varlıklarının performansı gelişmiş ülke varlıklarını geride bırakacak. Gelişen ülke hisseleri ve tahvillerinde toplam servet 27 trilyon doları aşarak ABD ve Almanya ekonomilerinin toplamını geride bıraktı.

2019 boyunca piyasaya yön veren ABD – Çin ticaret anlaşmazlığı itici güç olarak kalırken Çin'in büyümesine ilişkin endişeler ikinci faktör olarak Fed'in ara politikasını gölgede bıraktı. 11 trilyon dolarlık negatif faizli tahville sonuçlanan küresel genişleme dalgasının ardından bazı merkez bankalarının beklemeye geçmesiyle güvenli varlıklara ilgi daha az olacak.

Tokyo'da Sumimoto Mitsui DS Asset Management Co. kıdemli fon yöneticisi Takeshi Yokouchi, “2020'ye girerken gelişen piyasalarda beklentim hala oldukça yukarı yönlü. Küresel çapta faizlerin çok düşük olması ve yatırımcıları yüksek faizli varlıklara bakmaya cesaretlendirmesiyle gelişenler için destekleyici faktörler daha duruyor.” dedi.

MSCI Inc. tarafından gelişen piyasa olarak listelenen 26 ülkenin hisse senetlerinin değeri, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre 2009'un sonundan 24 Aralık'a kadar 9.2 trilyon dolar arttı. Bunun yanında Bloomberg Barclays tahvil endeksleri gelişen piyasalarda yerel para cinsinden tahvillerin 3 trilyon dolar arttığını gösteriyor. Aynı dönemde ABD Doları cinsinden tahviller 1.7 trilyon dolar, euro cinsinden tahviller ise 219 milyar dolar artış kaydetti. MSCI Inc.'in hisse göstergesi 2019'da Noel arifesine kadar yüzde 15 civarında yükselirken para birimi göstergesi yüzde 2.5 arttı.