Advertisement

Türkiye'nin gündeminden düşmeyen gıda enflasyonu bu kez ABD'nin de gündemine girmeye başladı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre Haziran ayında ülkede gıda enflasyonu pandemi sürecinin etkisiyle yükselişe geçti.

Haziran'da restoranlarda fiyatlar aylık bazda yüzde 0,9 yükselirken, marketlerdeki gıda fiyatlarında artış ise yüzde 0,7 seviyesinde gerçekleşti. Gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 5,6 yükselerek 2011'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD'nin birçok eyaletinde yeniden açılmaya başlayan restoranlar, sosyal mesafe kuralları gereği daha az müşteriye hizmet veriyor ve dolayısıyla satışları daralıyor.

Artan işgücü maliyetleri ve pandemi sırasında işe alım zorlukları sıkıntılarının artması restoranlardaki menülere de yansımaya başladı.

Yaklaşık 400 franchise restoranına sahip fast-food zinciri Taco John’un İcra Kurulu Başkanı Jim Creel, çalışan harcamalarının menü fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Creel, gıda fiyatlarındaki artışın daha kötü olabileceği öngörüsünde bulundu.

Bir diğer zincir restoranlardan Cheyenne yöneticileri de Covid-19 dolayısıyla hizmet sektöründe çalışanların daha tedirgin olduğunu ve restoranlarda çalışacak garson bulmakta zorlandıklarını dile getirdi.

Bunun da ürün fiyatlarına yandığını kaydeden restoran yöneticileri, artan gıda fiyatları ve restoranlardaki kişisel koruyucu ekipmanların kullanılmasına ilişkin ek maliyetleri artık menülere de yazıyor.

Bazı restoranların menülerinde, "Geçici Covid-19 Ek Ücreti" adı altında müşteri hesaplarına yüzde 4 ek bir maliyet yansıtılıyor. - Bloomberg