Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, petrol piyasaları, Çin'de ortaya çıkan ölümcül virüs 2003'teki SARS salgını gibi bir hal alırsa, en büyük darbeyi havacılıkta kullanılan yakıtın alması ile birlikte, muhtemelen bu virüsten olumsuz etkilenecek.

Goldman, hazırladığı notta, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan solunumla ilgili bu virüsün küresel talebi, jet yakıtlarının toplam kaybın üçte ikisini oluşturması ile birlikte, 2020 yılında günlük 260,000 varil düşürebileceğini kaydetti. Banka, bu kaybın muhtemelen petrol fiyatlarında varil başına 2.90 dolar düşüşe yol açabileceği tahmininde bulundu. Banka'nın bu projeksiyonları SARS'ın talep üzerindeki etkisinin 2020 hacimlerine yansıtılmasına dayandırıldı.

Çin'de ortaya çıkan koronavirüsü, özellikle yüz milyonlarca Çinlinin Ay Takvimine Göre Yeni Yıl tatili için hem ülke içi hem de uluslararası alanda seyahate çıkmaya hazırlanması ile birlikte finans piyasalarında tedirginliğe yol açıyor. Bu virüs dolayısıyla ortaya çıkabilecek aksaklıklar, bu yıla Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da artan tansiyondan dolayı oldukça dalgalı başlayan petrol fiyatları için diğer bir hareketlenme faktörü oldu.

Goldman analistleri Damien Courvalin ve Callum Bruce, hzırladıkları notta, "OPEC'in arz tepkisi böyle bir talep şokundan kaynaklanan temel etkiyi sınırlayabilir, ancak hastalığın potansiyel boyutuna ilişkin ilk belirsizlik, temel göstergelerin işaret ettiğinden daha büyük çaplı bir satışa neden olabilir " dedi.