Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Hayır" sonrası Avrupa'dan farklı tepkiler geldi

"Hayır" sonrası Avrupa'dan farklı tepkiler geldi

  • Yunan halkının referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesi Avrupa Parlamentosu'nun (AP) önde gelen siyasi gruplarında farklı tepkilere neden oldu

Giriş: 06 Temmuz 2015, Pazartesi 06:08
Güncelleme: 06 Temmuz 2015, Pazartesi 16:12

Yunan halkının referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesi Avrupa Parlamentosu'nun (AP) önde gelen siyasi gruplarında farklı tepkilere neden oldu.

AP Sosyalist Grup Başkanı Gianni Pittella, yaptığı açıklamada, "Yunan halkının iradesine saygı gösteriyor ve referandumun açık sonucunu not ediyoruz. AB, ulusal hükümetler, uluslararası kreditörler ve Atina makamları için Yunan krizi, bu durumun ve gelecekte benzer olayların AB'nin mevcudiyetini tehlikeye atmaması açısından sonuçlar çıkarmamız gereken bir derstir" dedi.

Pittella, Yunanistan'daki zor sosyal boyutun da dikkate alınarak yarından itibaren yeni bir dayanışma ve işbirliği ruhu içinde müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulunarak "Yunan hükümetinin yeni bir sorumluluk anlayışıyla müzakere masasına geri gelmesini umuyoruz. Aynı zamanda bazı üye ülkeler ve bakanların kabul edilemez katılık, ulusal bencillik ve iç siyasi oyunları durdurma zamanı" diye konuştu.

AP'nin en büyük grubu Hristiyan Demokratlar ise referandum sonuçlarına daha mesafeli yaklaştı.

Hristiyan Demokrat Grup Başkanı Alman Manfred Weber, "Yunanistan kararını verdi. Şimdi sakince gelecek adımları konuşmalıyız. Kolay ve hızlı çözümler yok" ifadesini kullandı.

Yunanistan'ın şimdi "çok zor bir durumda olduğunu" belirten Weber, bu ülke "Euro Bölgesi'nin içinde ya da dışında kalsın", Yunan halkının yanında olacaklarını vurguladı.

Weber, "AB 28 demokrasiden oluşuyor. Hepsinin menfaati dikkate alınmalı. İdeolojiler seçilen genel yol üzerinde belirleyici olamaz" dedi.

AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ise "Bu ret birçok belirsizlik yaratacak ve Yunanistan'ın arzulanmayan şekilde Avro Bölgesi'nden çıkmasına bile yol açabilir. Şimdi (Yunanistan Başbakanı Aleksis) Çipras'ın Avro Bölgesi'nde kalmak için ciddi olduğunu gösterme vakti. Saygın bir reform ve telafi paketi önermek zorunda. Eğer bunu yaparsa Avrupalı liderler ona yeni bir şans vermeli" dedi.

Verhofstadt, Tsipras'ın referandumu kazandığını fakat Avrupa'daki kredibilitesini kaybettiğini savundu.

AB Komisyonu, saygıyla karşıladı

Avrupa Birliği Komisyonu, Yunanistan'da halkın referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesini saygıyla karşıladığını duyurdu.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Yunanistan'daki referandumun sonucunu not ediyoruz ve saygıyla karşılıyoruz" denildi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Euro Bölgesi liderleri ve diğer AB kurumlarının başkanlarıyla istişarelerde bulunduğu ve bugün Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Monti ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile telekonferans toplantısı yapacağı belirtildi.

AB Konseyi Başkanı Tusk, Euro Bölgesi liderlerini Salı günü olağanüstü zirveye davet etti

Yunanistan'daki referandumda kreditörlerin şartlarının reddedilmesinin ardından Euro Bbölgesi liderleri olağanüstü zirveye çağrıldı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Euro Bölgesi liderlerinden Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere 7 Temmuz akşamı Brüksel'de toplanmalarını istedi.

Tusk, referandumla ilgili yazılı açıklamasında, neticenin keder verici olduğunu belirterek, "Yunan referandumun sonucunu not ettim. Bu netice Yunanistan'ın geleceği açısından çok üzücüdür. Yunan ekonomisinin toparlanması için zorlu önlemler ve reformlar kaçınılmazdır. Şimdi Yunan makamlarının inisiyatiflerini bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Fransa'da memnuniyet ve tepki birarada

Yunanistan'daki referandum sonucu, Fransız aşırı sağ ve aşı sol partiler tarafından memnuniyetle karşılanırken, ana muhalefetteki merkez sağ, Yunanlı seçmenin tavrına tepki gösterdi.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, "Yunan seçmen, Avrupa diktasına karşı 'Hayır' deme özgürlüğünü kullandı" dedi.

Le Pen, Yunanistan'daki referandum sonucunun ardından AB liderlerinin bir araya gelerek artık avro para biriminin başarısız olduğu gerçeği kabul etmesinin zamanının geldiğini iddia etti.

Sol Parti lideri Jean-Luc Melenchon da Yunanlıların örnek bir direnç gösterdiğini belirterek Yunan borçları için moratoryum ilan edilmesini istedi.

"Avrupa için yeni bir dönem başlıyor" ifadesini kullanan Melenchon, "Artık halkları aptal yerine koymanın zamanı bitti" diye konuştu.

İktidardaki Sosyalist Parti Genel Sekreteri Christophe Cambadelis, sonuçların iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek Yunan seçmenin bu sonuçla Avrupa'ya değil, tasarruf önlemlerine "Hayır" dediğini savundu.

Sosyalist Parti'nin Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını istediğini söyleyen Cambadelis, Yunanistan'ın taahhütlerini yerine getirmesi için müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini kaydetti.

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi Başkan Yardımcısı Nathalie Kosciusko-Morizet ise AB'nin ortak sorumluluk ve taahhütler anlayışıyla inşa edildiğini belirterek, "Eğer bir ülke ayrıcalık isterse ortada hiçbir disiplin kalmaz. Diğer ülkelerin de bu disipline uyması için neden kalmaz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Nathalie Kosciusko-Morizet, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Fransa adına hiçbir şekilde Yunan hükümetine taviz vermemesi gerektiğini vurgulayarak, "Yunanistan'ı kurtarmak için Fransız vergi mükelleflerine getirilecek ilave mali yük için parlamento onayının istenmesi gerektiğini" söyledi.

Rusya'nın tepkisi

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Lihaçev, Yunanistan'da halkın referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesini Atina'nın Avro Bölgesi'nden çıkması adına atılmış bir adım olarak nitelendirdi.

Yunanistan'daki referandum sonuçlarıyla ilgili Rus basınına değerlendirme yapan Lihaçev, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması ve politik istikrarı sağlaması durumunda yabancı yatırımcılar açısından daha cazip bir ülke olacağını savundu.

Lihaçev, "Pazartesi günü Atina yönetimi ile Avrupalı kreditörler arasındaki görüşmeler daha aktif olacak. Pazar günkü "oxi"lerin (hayır) Euro Bölgesi'nden çıkmak adına atılmış bir adım olduğunu anlamak gerekir. Ancak bu yolun sonuna kadar gidileceği de kesin değil" ifadelerini kullandı.

AA

Öne Çıkanlar