KRİPTO PARA ABONE OL

HBO'nun merakla beklenen belgeselinde açıklanan Satoshi kimliği mesnetsiz çıktı.

HBO belgeseli Kanadalı geliştirici Peter Todd'u kripto para birimi Bitcoin'in takma isimli kurucusu Satoshi Nakamoto olarak tanımlarken, Todd'dan bu konuda yalanlama geldi.

Belgeselin arkasındaki ödüllü film yapımcısı Cullen Hoback, eski ipuçlarını ve yenilerini bir araya getirerek ve daha sonra hem Todd hem de Satoshi olduğundan şüphelenilen bir başka önemli isim olan Blockstream kurucusu Adam Back'in ismi etrafında durdu.

Belgeselde özellikle Todd ile yapılan diyalog dikkatle izlendi. Hoback belgesel filmin finalinde Todd'a “Görünüşe bakılırsa o zamanlar Bitcoin hakkında derin görüşleriniz varmış?” diye sorarken Todd'un “Evet, ben Satoshi Nakamoto'yum,” diye yanıtladığı görüldü.

Belgeselin yayınlanmasından önce CoinDesk'e gönderdiği bir e-postada Todd'un Bitcoin'in yaratıcısı olduğunu reddettiği bildirildi. Todd açıklamasında “Elbette ben Satoshi değilim” dedi.

Peter Todd kimdir?

Todd, devletsiz para sistemi meraklıları arasında bilinen bir isim. 2010'da kripto forumlarından kaybolmadan önce “Satoshi” ile halka açık bir şekilde iletişim kurduğu bilinen bir isim olarak Todd kripto camiasında her zaman ağırlık gösteren de bir geliştirici oldu. Ancak Todd'un Satoshi olduğu konusunda pek fazla düşünce belirtilmemişti.

Castle Island Ventures Kurucu Ortağı Nic Carter, Todd'u 2017'den beri tanıdığını belirterek, “Teknik açıdan en önemli bitcoincilerden biri. Genel olarak insanlar onun bitcoin hakkındaki görüşlerinin çok önemli olduğunu düşünüyor” değerlendirmesini yaptı.

Toronto'daki Ontario College of Art and Design'dan mezun olan Todd, merkezi olmayan para sisteminin vizyonunu ilk kez ortaya koyan ünlü Bitcoin white paper'ını tamamlandığında 23 yaşındaydı.

Todd daha önce bir podcast'e verdiği demeçte, cypherpunk'lar olarak bilinen önemli kripto etkileyicileri ile ilk iletişim kurmaya başladığında yaklaşık 15 yaşında olduğunu söylemişti.

Advertisement