Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İmar hakkı aktarımına ilişkin düzenlemeler de içeren köy kanunu yayımlandı

İmar hakkı aktarımına ilişkin düzenlemeler de içeren köy kanunu yayımlandı

  • Yapı denetimi, imar hakkı aktarımı ve kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemeler de içeren köy kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair yasa yayımlandı.

Giriş: 12 Aralık 2024, Perşembe 08:11
Güncelleme: 12 Aralık 2024, Perşembe 08:11

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yasaya göre, riskli yapı tespiti yapılan parsellerdeki plan değişikliklerinden belli bir emsale kadar değer artış payı alınmayacak.

Yasayla KDV kanununda yapılan düzenlemeyle, özel bütçe kapsamında bulunan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na yapılan arsa ve arazi teslimleri, katma değer vergisinin istisnası kapsamına alındı.

İmar hakkı aktarımı tanımı eklendi

Yasayla, imar kanununa "imar hakkı aktarımı" tanımı; "1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması sebebiyle, parsel üzerinde özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi durumunda, verilemeyen emsale esas inşaat hakkının başka parsel ya da parsellere imar planı kararı ile taşınması işlemidir" şeklinde eklendi.

Buna göre, imar hakkı aktarımında alıcı parselin emsale esas inşaat alanı en fazla imar planı ile belirlenmiş oranlar kadar ve her halde alıcı parselin yüzde 30'unu geçmemek üzere artırılabilecek. Verici parsellerin aktarıma esas inşaat hakları, en yakın komşuluğundaki imar parselinin veya adasının emsale esas inşaat hakkını aşmamak kaydıyla ilgili idare tarafından belirlenecek.

İzinsiz yapılara yıkım kararı alınabilecek

Yasayla getirilen düzenlemeye göre ayrıca, belediye sınırları içinde veya dışında, inşa aşamasında veya iskan edilmiş belediyelere, Hazine'ye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, bunları çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar hakkında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınabilecek.

Alınan karar 7 gün içerisinde belediye veya idarelerce ilgililerine iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek. Tebliğ edilemediği durumlarda yıkım kararının bir örneği yıkımı yapılacak yapıya asılacak ve ilgili muhtarlığa bırakılacak. Bu tarih, kararın yapı sahibine tebliği tarihi yerine geçecek.

Bir diğer düzenlemeyle, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak hak sahiplerine, binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31 Aralık 2028'e kadar ek süre tanındı.

Yapı denetim kuruluşları bakanlıkça belirlenecek

Düzenlemeye göre, bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenecek.

Yapı denetim kuruluşu hakkında idari müeyyidelerden bir veya birden fazla cezanın verilmesinin gerekmesi halinde uygulanacak idari para cezası 50 bin TL'den az olmayacak. Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50'sinin 50 bin TL'den fazla olduğu hallerde ise yapı denetim hizmet sözleşmesinin en fazla yüzde 50'si kadar idari para cezası verilecek.

Yasayla ayrıca, kamuoyunda "konum bilgisinin paylaşılması" olarak bir süredir tartışılan "coğrafi bilgilerin toplanması veya paylaşılmasına" yönelik düzenleme de yer aldı.

Buna göre, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin Türkiye'ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması veya satması; ilgili kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli belgelere sahip olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın iznine tabi olacak.

İzin belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldan az, 5 yıldan fazla olmayacak şekilde isteklinin talebi üzerine yıl bazında Bakanlığın onayıyla belirlenecek.

Öne Çıkanlar