IMF ve Dünya Bankası kırılganlığa karşı uyardı
-
Bahar Toplantıları çerçevesinde toplanan IMF ve Dünya Bankası, gıda ve emtia fiyatlarındaki artış ile bazı ekonomilerdeki aşırı ısınma risklerine dikkat çekti
IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde toplanan Uluslararası Para ve Finans Komitesi'nin kapanış bildirisinde, küresel toparlanmanın güç kazandığı, ancak kırılganlığını sürdürdüğü belirtildi
"Kapanış bildirisinde gelişmekte olan ülkelerde aşırı ısınmanın önlenmesi ve yüksek emtia fiyatlarının doğurduğu risklerle mücadeleye yönelik adımların atılması ihtiyacına dikkat çekildi.
IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları çerçevesinde düzenlenen Kalkınma Komitesi'nin sonuç bildirisinde ise toparlanmadan duyulan memnuniyet ile birlikte özellikle gıda ve emtia fiyatlarındaki artışran kaynaklanan kırılganlığa vurgu yapıldı.
Bildiride, ''gelişmekte olan ülkelerin öncülüğünde küresel ekonominin güçlenme belirtileri memnuniyet verici, ancak gelişmekte olan ülkeleri riske atacak şekilde özellikle gıda ve enerji gibi bazı sektörlerdeki aşırı ısınmanın fiyat baskıları ve dalgalanmaya sebep olmasından kaygılıyız'' ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan IMF ve Dünya Bankası'nın bildirisinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın olayların, sosyal ve ekonomik etkilerinin olacağına da işaret edildi. Komite, 'Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki son olayların, ülkeden ülkeye değişecek şekilde, kalıcı sosyal ve ekonomik etkilerinin olacağını savundu.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da özellikle yükselen petrol ve gıda fiyatlarının doğurduğu yeni tehditler gözönünde bulundurulduğunda, ülkelerin gevşememesi gerektiğini önemle vurguladı.
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de gıda fiyatlarındaki artışın dünyadaki yoksul kesime yönelik en büyük tehdidi oluşturduğunu, yüksek fiyatlar yüzünden son bir yıl içinde 44 milyon kişinin daha yoksulluğa sürüklendiğini belirtti.
''Tam boyutlu bir krizden sadece bir şok uzaklıktayız'' dedi.