Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İngiltere Başbakanı'ndan Avrupa'ya "Brexit" teminatı

İngiltere Başbakanı'ndan Avrupa'ya "Brexit" teminatı

  • İngiltere Başbakanlığı: İngiliz hükümetinin mahkeme kararından duyduğu hayal kırıklığı görüşmelerde aktarıldı ve kararın Temyiz Mahkemesine taşınacağı iletildi

Giriş: 04 Kasım 2016, Cuma 19:00
Güncelleme: 04 Kasım 2016, Cuma 19:02

İngiltere Başbakanı Theresa May, dün Londra'daki Yüksek Mahkemenin Brexit süreciyle ilgili verdiği kritik kararının ardından bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü.

İngiltere Başbakanlığı'ndan telefon görüşmelerine ilişkin yapılan açıklamada, May'in dünkü Yüksek Mahkeme kararıyla ilgili bilgi vermek üzere bugün Merkel ve Juncker'i aradığı belirtildi.

Açıklamada, "İngiliz hükümetinin mahkeme kararından duyduğu hayal kırıklığı görüşmelerde aktarıldı ve kararın Temyiz Mahkemesine taşınacağı iletildi. Başbakan ayrıca, 50. maddenin işletilmesi konusunda bir değişiklik olmayacağını ifade etti" denildi.

Bu arada, iktidardaki Muhafazakar Parti'den bir milletvekili bugün dünkü mahkeme kararının ardından istifa etti. Muhafazakar Parti milletvekili Stephen Phillips, Birleşik Krallık'an AB'den ayrılması gerektiğini ancak parlamentoya süreç başlamadan önce danışılması gerektiğine inandığını ifade etti. Theresa May'in lideri olduğu Muhafazakar Parti'de bazı milletvekillerinin Brexit sürecinin parlamentoya sorulması gerektiğini düşündüğü biliniyor.

- Erken genel seçim ihtimali

İngiltere'de Yüksek Mahkeme dün, AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetmişti. Karar, İngiliz hükümetinin parlamentodan onay almadan ülkenin AB'den çıkış sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işletmemesi anlamına geliyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile resmi müzakere sürecinin başlaması için parlamentonun onayına ihtiyaç olmadığını belirtmişti. Hükümetin bu tutumu bir yatırımcı tarafından Londra'daki Yüksek Mahkemeye taşınmıştı.

İngiliz basını, Temyiz Mahkemesinin Yüksek Mahkemenin kararını bozmaması halinde İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinin başlamasında parlamentodaki muhtemel tartışmalar nedeniyle gecikmeler olabileceğine dikkati çekiyor. Basın ayrıca, tartışmalar öncesinde ve sırasında parlamentoda yaşanacak bölünmelerin ve partilerden gelecek istifaların erken genel seçime neden olabileceği yorumunda bulunuyor.

-50. maddenin işletilmesi

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti Genel Başkanı Theresa May, geçen ay yaptığı açıklamada, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin mart ayı sonuna kadar işletileceğini duyurmuştu. İngiltere'nin bu adımı atmasıyla AB'den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlamış olacak. Avrupalı yetkililer, 50. maddenin bir an önce işleme konulması çağrılarında bulunuyor.

23 Haziran'da yapılan AB referandumunda İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık halkının yüzde 51,9'u AB'den çıkışa (Brexit) destek vermişti.

AA

Öne Çıkanlar