Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İspanya-Katalonya gerilimi tırmandı

İspanya-Katalonya gerilimi tırmandı

  • İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin bağımsızlık referandumu girişimi, Madrid ile Katalonya arasındaki gerilimi artırdı

Giriş: 13 Aralık 2013, Cuma 06:31
Güncelleme: 13 Aralık 2013, Cuma 14:32

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetim hükümetinin 2014 yılı sonunda yapmayı hedeflediği bağımsızlık yanlısı referanduma hiçbir şekilde izin vermeyeceğini bu zamana kadar çok açık şekilde dile getiren İspanyol hükümeti ile bağımsızlık yanlısı girişimlerine devam eden Katalan hükümeti arasındaki uçurum giderek açılıyor. Katalonya özerk yönetim başkanlığına bağlı olan Katalonya Çağdaş Tarih Merkezi tarafından organize edilen ve bugün başlayan ''İspanya, Katalonya'ya karşı: tarihi bir bakış (1714-2014)'' başlıklı sempozyum, en sıcak polemik konusu oldu.

İspanya'da iktidarda, Katalonya'da muhalefette olan Halk Partisi (PP) ile Demokrasi ve İlerici Birlik (UPYD) ve Ciutadan's partileri ''nefreti kışkırttığı'' gerekçesiyle sempozyum hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. İspanya Devlet Başsavcısı Eduardo Torres Dulce de konunun araştırıldığını duyurdu.

İspanyol hükümetinden de sempozyuma karşı sert açıklamalar yapıldı. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, sempozyumu ''tarih sahteciliği'' olarak yorumlarken, ''Demokrasiye geçiş sürecinde, Anayasal uzlaşmaya varmak için yaptıklarımıza tamamen ters bir şekilde hareket edilmektedir. O dönemde bizi birleştiren unsurlar aranıyordu, şimdi yapılan ise bölen unsurları arama çalışmasıdır'' dedi.

''Bu sempozyum Katalonya'ya zarar veriyor ve bölüyor'' diyen İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz da ''Katalonya'da aile ve sosyal yapının kırılma noktasına geldiğini'' savundu. Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallordon da böyle bir sempozyumdan ''derin üzüntü duyduğunu'' dile getirerek, ''tarihi, entelektüel bir geri adım atılmıştır'' yorumunda bulundu.

PP'nin Katalonya'daki kolu PPC'nin lideri Alicia Sanchez Camacho da ''Tarihi manipüle eden ve bizi bölmek isteyen Mas (Katalonya özerk yönetim başkanı) ve diğer ayrılıkçı Katalanların yalanlarına artık yeter deme zamanı gelmiştir'' diyerek, bundan sonra Katalonya'da atılacak bağımsızlık yanlısı girişimlere tepki göstereceklerini vurguladı. Camacho, ''İspanya, Katalonya'ya karşı'' sempozyumuna karşı olarak ''gerçek forumu'' adı altında İspanya-Katalonya tarihi birlikteliğinin konuşulduğu bir konferans düzenleyeceklerini açıkladı.

Bu arada tartışmalara neden olan sempozyumun açılışında konuşan Katalonya Hükümeti Sözcüsü Francesc Homs, sempozyumun kimseye zorla bir şey empoze etmeye çalışmadığını iddia ederek, şimdiye kadar gelen eleştirilere ''sandıkta kazanamadıkları pozisyonları artırmak isteyen siyasi liderlerin tarihi kullanması üzüntü vericidir'' cevabını verdi. Homs, ''Burada gerçek konuşulmayacak çünkü tarihte tek bir gerçek yoktur. Bu akademik bir sempozyum ve katılım da bunun bir garantisidir'' dedi.

Öte yandan sempozyumun yapıldığı binanın önünde toplanan bir grup ise iki gün sürecek konferansı protesto etti. Ellerinde Katalan ve İspanyol bayrakları olan grup, sempozyumun içeriğinin yanı sıra finansmanının kamu bütçesinden karşılanmasını da eleştirirken, ''Milliyetçiler deli'' yazılı pankart taşımaları dikkati çekti.

2014 yılı için hedef konulan referandum tarihine yaklaşılırken, Katalonya hükümetinin aralık ayı içinde referandum tarihine ve yöneltilecek soruya karar vermesi gerekiyor. Katalonya hükümetine dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ise yöneltilecek sorunun bağımsızlık talebi içermemesi halinde hükümete desteğini çekeceği yönünde açıklamalar yapıyor.

RAJOY: Bu referandum olmayacak

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas'ın, Katalan parlamentosundaki ayrılıkçı siyasi partilerin liderleri ile anlaşarak, 9 Kasım 2014 tarihinde Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir referandum yapma kararı almasına sert teki gösterdi.

AB Konseyi Başkanı Hermann Van Rompuy ile Madrid'de görüşmesi sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Katalonya'daki gelişmelerle ilgili sorulara cevap veren Rajoy, ''Bu referandum olmayacak, çünkü radikal bir şekilde anayasaya aykırı'' dedi.

İspanya Başbakanı olarak böyle bir referandumu asla onaylamayacağını ve bununla ilgili hiçbir müzakere girmeyeceğini vurgulayan Rajoy, ''Anayasaya göre, İspanyol ulusunun birliği çözülmez. İspanya'nın egemenliği İspanyollara aittir ve hiçbir hükümet bu hakkı kendine özelleştiremez'' diye konuştu.

''Anayasa ve yasaları uygulamak ve uygulanmasını sağlamak için yemin ettim. Bu konu (referandum) her türlü tartışmanın ve müzakerenin dışındadır'' ifadesini kullanan Rajoy, referandum kararı alan Katalonya özerk yönetim başkanı Mas ve diğer Katalan siyasi liderlere, ''Sorumlu hareket etme ve bir daha düşünme'' çağrısı yaptı.

Rajoy, yaşanan gelişmelerden Katalanların manevi olarak zarar görmemesi için elinden gelen tüm çabayı göstereceğini de kaydetti.

AB Konseyi Başkanı Hermann Van Rompuy da Katalonya'nın, olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanında AB'nin dışında kalacağını ifade etti. Van Rompuy ''Eğer Katalonya tek taraflı bağımsızlık ilanı yaparsa AB'de 3. ülke konumuna düşer ve bunu yaptığı günden itibaren AB yasaları orada uygulanmaz'' dedi.

AB Konseyi Başkanı, ''İspanya'nın birlik içinde ve güvenilir bir şekilde AB içinde kalmaya devam edeceğine inandığını'' da söyledi.

AA

Öne Çıkanlar