İspanya'nın dış borcu 1 trilyona yakın
-
İspanya Başbakanı Rajoy, 900 milyar eurodan fazla dış borcçları olduğunu söyledi
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 7 aylık iktidarının bilançosunu düzenlediği basın toplantısında yaparken, "900 milyar eurodan fazla dış borcumuz var. Elde olandan fazlasını harcamak asla iyi değildir" dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basının karşısına çıkan Rajoy, krizde olan ülke ekonomisi, alınan önlemler ve gelecekte yapacaklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İspanyol ekonomisinin krizde bulunmasının başlıca sebebini, "gelirden fazla harcama yapılması ve son dönemlerde çok fazla borçlanılması" olarak gösteren Rajoy, "Ekonomik durumumuzun sebepleri kamu açığı, rekabet eksikliği ve finans sitemindeki borçlanmadır. Dış borçlanma, ülkemiz üzerinde ağırlığı olan en büyük taştır. Geçen yıl, kamu yönetimleri, gelirlerinden 91 milyar 344 milyon euro daha fazla harcamışlardır. Elde olandan fazla harcamak asla iyi değildir. Bu aile ekonomisi için de böyledir, şirket veya kamu yönetimi için de. Parayı, ödünç istemek gerekir ve bu para özel sektörün kredisini tüketmektedir" ifadelerini kullandı.
İspanya'nın dış borcundaki faiz için gelecek yıl 8 milyar euro ödeme yapmak zorunda olacağını kaydeden Rajoy, "İspanyolların hayatında çok büyük zararlara yol açsa da, kamu açığını düşürmek için yapılan kemer sıkma politikalarının uygulanmak zorunda olduğunu" savundu. İspanya Başbakanı, "Biliyoruz ki bu önlemler hoş değil, biz bunları yapmayı sevmiyoruz ama kamu açığını düşürmek lazım. Eğer bu durumdan çıkmak istiyorsak ve daha fazla batmak istemiyorsak yapılması gereken budur. İspanyolların şu andaki hayatı budur, gerçek budur" şeklinde konuştu.
Rajoy ayrıca, en büyük endişesinin ülkedeki 5,5 milyon işsiz olduğunu söyleyerek, özellikle gençler arasında yüzde 50'yi aşan işsizliğe ve ekonomik küçülmeye vurgu yaptı. Rajoy, "Krizden çıkmak ulusal hedeftir, hepimiz aynı yönde kürek çekmeliyiz. Mucize olmayacağını biliyorduk ama olumlu sonuçlar gelecektir. Hükümet nereye gittiğini biliyor, verdiği sözlerde duracaktır. Bu durumu aşacağız" dedi.
Bu arada sendikaların istediği, alınan kemer sıkma politikalarının referanduma götürmesi önerisiyle ilgili yöneltilen bir soruya Rajoy, "Hiçkimse referandum hazırlamıyor. Hükümet, 4 yıllığına seçildi ve hedefleri, ekonomik büyüme ve istihdamdır" cevabını verdi.
Uzun bir konuşma yapan İspanya Başbakanı, ülke ekonomisini olumsuz etkileyen faktörlerden diğer birini "euro üzerindeki şüpheler" olarak gösterip, "Euronun geleceğine bir kararlılık vermek zorundayız. AB'nin, ortak para birimi üzerine şüphe yaratmasını engellemek için elimizden gelen herşeyi yapacağız. Avrupa'daki savaşta yardıma ihtiyacım var" dedi.
Öte yandan İspanya'nın ulusal ekonomisi için Avrupa Finans İstikrar Fonu'ndan yardım talep edip edemeyeceğiyle ilgili bir soruyu ise Rajoy, "Alınmış hiçbir kararım yok" diye yanıtladı.