Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel Piyasalar: ABD hisseleri ve dolar geriledi

Küresel Piyasalar: ABD hisseleri ve dolar geriledi

  • Uluslararası piyasalarda, ABD hisseleri ve dolar, Trump'ın büyüme yanlısı politikalarının yarattığı rallinin gücünü yitirmesiyle geriledi (22:11'de güncellendi)

Giriş: 21 Mart 2017, Salı 06:37
Güncelleme: 21 Mart 2017, Salı 22:11

(22:11'de güncellendi)

ABD hisseleri, Ocak'tan bu yana olan en büyük düşüşünü sergiledi ve dolar, kayıplarını genişleterek Kasım'dan bu yana olan en uzun düşüşünü gerçekleştirdi. Ham petrol, varil başına 48 doların altına indi. Yatırımcılar, Trump'ın büyüme yanlısı politika görünümünün ABD Kongresi'nde onay kazanmasını fiyatlıyor.

S&P 500 Endeksi, dördüncü günlük kayıplarına yöneldi. Bankalar, 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizlerinin düşerek borçlanma faizlerinin artacağı görünüşünü bozmasıyla en çok kaybeden hisseler oldu. Endüstri ve teknoloji hisseleri, ABD'de Cumhuriyetçi vekillerin yeni sağlık yasası tasarısının meclisten geçmemesi durumunda vergi ve mali harcama reformlarının tehlikeye gireceği konusunda uyarıda bulunmasının ardından sert düştü. Petrol, ABD'de petrol stoklarının artacağı beklentileriyle düşüşünü sürdürdü. Euro, merkezci aday Emmanuel Macron'un TV'deki münazarada üstün çıktığı yolundaki genel görüşün ardından önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı.

Timber Hill LLC hisse senedi risk yöneticisi Steve Sosnick, "Sağlık yasa tasarısı engeli, piyasalardaki Trump etkisini hafifletiyor" dedi ve "Piyasaların başka bir uyarıcıya ihtiyacı var gibi görünüyor. Piyasaları genel olarak Fed ve Trump canlandırmaktaydı. Bir şeyler insanları ürkütüyor" diye konuştu.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Salı günü yaptığı açıklamasında Fed'in son faiz kararına muhalif olduğunu tekrarladı ve enflasyonun hala yüzde düşük olduğu bir ortamda Fed'in sıkılaşma için acele etmemesi gerektiğini savundu. Dolar, Fed'in geçtiğimiz hafta parasal sıkılaşmaya ilişkin verdiği "güvercin" mesajın ardından Kasım'dan bu yana olan en uzun düşüşünü sergiledi.

Piyasaların izleyeceği önemli olaylar şöyle;

*Fransa'da Cuma günü satın ama yöneticileri endeksi (PMI) ve dördüncü çeyrek GSYİH verileri açıklanacak.

*Bu hafta, 23 Mart'ta Başkan Janet Yellen'ınki de dahil bir dizi Fed yetkilisi konuşma yapacak.

*Yeni Zelanda, Filipinler ve Sri Lanka merkez bankaları politika toplantılarını gerçekleştirecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, açılışta yüzde 0.4'lük yükselişinin ardından New York saatiyle 12:43'te yüzde 0.8 gerileyerek 2,354.21'e indi. Endeks, son 109 seansın hiçbirinde yüzde 1 düşüş sergilemedi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.5 geriledi. Maden hisseleri sert düştü ve sterlin güçlendi.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, kazançlarını sekizinci gününe taşıdı ve Ağustos'tan bu yana olan en uzun yükselişini gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Salı günkü yüzde 0.1'lik düşüşün ardından yüzde 0.4 daha geriledi.

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 1.0795 seviyesine çıktı ve sterlin hariç tüm diğer G10 ülke paraları karşısında yükseldi.

*Sterlin, İngiltere'de enflasyonun beklenenden hızlı yükseldiğini gösteren verinin ardından yüzde 0.9 değer kazandı ve 1.2465 dolardan işlem gördü.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 0.48'e çıktı.

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 4 bp artmasının ardından 3 bp azalarak yüzde 2.43'e indi.

Emtia

*Altın, dört günlülk yükselişin ardından yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,233.68 dolara geriledi.

*Batı Teksas petrolü (WTI), Çarşamba günü açıklanacak olan ABD stok verisi öncesi, Libya'nın çatışmalardan dolayı kapalı olan iki büyük limanının petrol ihracatı için açılması ile birlikte yüzde 1.3 düşerek varil başına 47.60 dolara indi.

*Bakır, arzın geri dönmekte olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte yüzde 1.8 geriledi. Arza ilişkin aksaklıklar metalin geçen ay 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına neden olmuştu.

Asya

*Güney Kore, Kospi Endeksi'nin yüzde 1 tırmanarak Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte Asya'da gelişen ülke piyasalarındaki kazançlara öncülük etti.

(22:11'de güncellendi)

Öne Çıkanlar