Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Manzotti: Yapay zekâ dâhil son teknolojiler bizi aptallaştırıyor

Manzotti: Yapay zekâ dâhil son teknolojiler bizi aptallaştırıyor

Yapay zekâ uzmanı olan Riccardo Manzotti, "Yapay zekâ, kopyala yapıştır, PowerPoint ve Google gibi teknolojilerin günlük hayatımıza girmesi insanların zekâsını etkiledi. Bu teknolojiler bizi daha da aptallaştıracak." değerlendirmesinde bulundu.

Giriş: 11 Kasım 2024, Pazartesi 12:10
Güncelleme: 12 Kasım 2024, Salı 12:04

ZEYNEP BAYAR

Bloomberg HT’ye konuşan filozof, psikolog ve yapay zekâ uzmanı olan İtalyan akademisyen Riccardo Manzotti, yapay zekânın insan psikolojisi ve zekâsı üzerine etkilerini değerlendirdi.

“Zihnin Ucu Bucağı ve The Spread Mind” kitaplarının da yazarı olan Manzotti, yapay zekânın bir devrim olduğunu ve adeta bir ayna görevi gördüğünü söyledi.

“Ben öğrencilerime 5 yıl içerisinde onların yapabileceği ancak yapay zekânın yapamayacağı şeyleri soruyorum. Tam olarak bu soruya net bir yanıtları alamıyorum.” diyen Manzotti, yapay zekânın bir insanın yapabileceği çoğu şeyi gerçekleştirmeye evrildiğini kaydetti.

Yapay zekâ ve kullanılan son teknolojilerin insanları nasıl tembelleştirdiğine değinen Manzotti, “Flynn Effect” araştırmasını hatırlattı. Batılı bir ülkede yaşayan bir insanın zekâsının 1995’lerde artış gösterdiğini söyleyen Manzotti, söz konusu IQ seviyesinin zirveyi gördüğünü ve sonrasında düşüşe geçmeye başladığını belirtti. Manzotti şu an da yapay zekâ dolayısıyla insanların IQ seviyesinin daha da gerileyeceğini açıkladı. “Powerpoint, kopyala yapıştır ve Google gibi teknolojilerin insanların günlük hayatına girmesi insanların zekâsını etkiledi.” diyen Manzotti, bu teknolojilerin bizleri daha da aptallaştırdığını söyledi.

“Makineler konuştukları dili pek çok insandan daha iyi kullanıyorlar”

Yapay zekânın kendi varoluşunu sorgulamasının çığır açacağını söyleyen Manzotti, şu an konuşan makineleri gördüğümüzü ve hatta konuştukları dili pek çok insandan daha iyi kullandıklarını kaydetti.

Geoffrey Hinton’ın, yapay zekânın iklim değişikliğinden "daha acil" bir tehdit oluşturduğu uyarısına değinen Manzotti, devletlerin yapacağı değişikliklerin yapay zekânın kötüye kullanımını engelleyebileceğini söyledi. Manzotti, “Cezai yaptırımlar olmalı. Yapay zekâ aracılığıyla para basmanın ya da yalan haber çıkarmanın engellenmesi gerekiyor. Bir görselin gerçek mi yoksa sahtemi olduğunun bilinmesi çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Description

Öne Çıkanlar