Moody's: Türkiye'deki enflasyon baskısı önemli seviyede
-
Moody's siyasal riskler yönetici direktörü Yves Lemay, Londra'daki röportajında Türkiye'deki enflasyon baskısının önemli seviyede olduğunu aktardı
Moody's siyasal riskler yönetici direktörü Yves Lemay, Türkiye'deki enflasyon baskısının önemli seviyede olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ekonomisi ısınmakta" dedi. Lemay, "Türkiye zamanında ve etkili bir para politkası uygulamak konusunda yetersiz kaldı. Bu durum TCMB'nin kredibilitesini etkiliyor. Biz inanıyoruz ki, yatırımcıların para politikasının gidişatına ilişkin endişeleriyle, bu lira üzerindeki baskıyı da artırıyor " diye konuştu.
Lemay şöyle devam etti:
"Gelişen piyasalara baktığımızda bazı ülkeler, yatırımcı beklentilerindeki değişikliklere karşı daha kırılgan. Türkiye, büymesinin ana kaynaklarından olan yabancı sermaye akımlarına bağımlılığı sebebiyle, akla gelen ülkelerden. Bu kırılganlık bizim Mart ayındaki not düşürme kararımızda, aşınan kurumsal yapının politikanın etkinliğine dair endişeleri arttırmasında etkisi olması gibi, bilgi verici bir olguydu."
Kredi notu değerlendirmesi
"Kısa vadedeki piyasa fiyatlamalarının ülke bazında yaptığımız kredi değerlendirmelerini etkileme yatkınlığı yok. Bizim notlamamız, temel prensiplere ve politika yönüne dayanıyor. Dış taraftaki yüksek kırılganlığına ve kurumsallıktaki aşınmaya rağmen, Türkiye'nin şu anda yabancı para birimi cinsinden kredi notu Ba2 ve görünümü durağan"
Öte yandan Salı gününün erken saatlerinde açıklama yapan Moody's analisti Dietmar Hornung, Türkiye'deki makro trendlerin ülkenin kredi notu için olumsuz olduğunu belirtmişti.
Hornung, Salı günü yazdığı raporda, "Türkiye'nin bazı çıpaları geçtiğimiz yıl zayıfladı" ve "Türkiye'de yetkinin merkezileşmesinin 'kötü olmak zorunda olmadığı'" ifadelerini kullandı.
Moody's analisti, ayrıca, Türkiye'deki ortodoks olmayan para politikası konusunda endişeli olduklarını bildirdi.
Türkiye bankacılık sisteminin görünümünün "negatif" olduğu belirtilen raporda, Türkiye bankalarının varlık kalitesinin bozulabileceğine değinildi. Türkiye bankaları için faaliyet ortamının, yavaşlayan ekonomik büyüme, etkin olmayan para politikası, kurdaki yükseliş ve yüksek işsizlik gibi unsurlar nedeniyle zorlayıcı olmayı sürdüreceği kaydedildi.
Rapora göre, Moody's, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu dış şok riskinin arttığı görüşünde ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'yi izliyor.
Raporun ardından dolar/TL'de yukarı yönlü hareket hızlandı ve kur, TSİ 13:32'de 4.4011'den işlem gördü.