Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Moody's: Türkiye'de güvenlik konuları bankalar için negatif

Moody's: Türkiye'de güvenlik konuları bankalar için negatif

  • Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Giriş: 09 Ocak 2017, Pazartesi 12:02
Güncelleme: 09 Ocak 2017, Pazartesi 14:44

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankalarının 2017 yılı görünümünü değerlendirdi.

Moody’s'in yayımladığı "Kredi Görünümü" raporunda, Türkiye’deki güvenlik meselelerinin makroekonomik baskıları artırdığı ileri sürüldü.

Moody's, "Türkiye'de güvenlik konuları bankaların kredileri için negatif" dedi.

Raporda, "Bu bankalar için kredi negatif unsur... Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) aralık ayında 1,64 arttığını açıkladı. Yıllık enflasyon 8,53 ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yüzde 5’lik enflasyon hedefinin üzerinde yükseldi." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’deki son gelişmelere de değinilen raporda, "Son aylarda terör saldırılarındaki artışla yükselen yerel ve jeopolitik riskler, sermaye çıkışlarını hızlandırdı ve özellikle kasım ayı başından bu yana para birimindeki değer kaybının artmasına katkıda bulundu." denildi.

Raporda, enflasyondaki yükseliş ve ithal ürünlerdeki fiyat artışının hanehalkının borçlarını geri ödeyebilme gücünü olumsuz etkileyebileceği, bu durumun da bankaların tüketici kredisi portföylerindeki varlık kalitesini negatif etkileyebileceği belirtildi.

Türk bankalarının varlık kalitesinin ekonomideki mevcut yavaşlamanın yarattığı zorluklarla karşı karşıya olduğuna işaret edilen raporda, takipteki kredi oranının 2015 sonundaki yüzde 3 seviyesinden geçen yılın kasım ayında yüzde 3,24’e yükseldiği kaydedildi.

Raporda, "Bankaların varlık kalitesinin bu yıl, enflasyondaki artış ve Türk lirasındaki değer kaybının birleşimi, güvenlik meseleleri ve jeopolitik gerilimler sebebiyle genel olarak bozulan yatırım iklimi etkisiyle kötüleşmesini bekliyoruz. Takipteki kredilerin oranının bu yılın sonunda yüzde 4’ün üzerine yükselmesini öngörüyoruz. Bu durum bankaların provizyonel giderlerini artırmasına neden olacak ve karlılıkları azaltacaktır." değerlendirmesine yer verildi.

Öne Çıkanlar