NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Kovid-19, eşi benzeri görülmemiş bir kriz"
-
NATO'nun 2019 Yıllık Raporu'nu açıklamak için sanal ortamda bir basın toplantısı düzenleyen Jens Stoltenberg "Daha önce birlikte birçok krizin üstesinden geldik, yeni tip koronavirüs krizini de aşacağız" dedi
Toplantıda, 2019'da atılan adımları hatırlatan Stoltenberg, aynı zamanda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. NATO müttefiklerinin, Kovid-19'la mücadele bağlamında sosyal ve ekonomik etkileri olacak katı önlemler aldığına dikkati çeken Stoltenberg, ittifakın da ilk etaptan bu yana virüsün yayılmasını önlemek ve sivil, asker ile personeli korumak için tedbirler aldığını duyurdu.
Stoltenberg, "Tüm kritik kurumlarda olduğu gibi NATO da hem güvenliği sağlamak hem de işlevini sürdürmek için dengeli bir politika izliyor." ifadesini kullandı.
Birlikte ve dayanışma içinde hareket etmenin hiç olmadığı kadar önemli olduğunun altını çizen Stoltenberg, "NATO, 1 milyar vatandaşının güvenliğini sağlamaya ilişkin kararlığını güçlü bir şekilde koruyor." dedi.
- "NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ilişkin nihai karar alınmadı"
Stoltenberg, Kovid-19'un ciddi ekonomik sonuçlar doğuracağını ve bunun da üye ülkelerin bütçelerini etkileyeceğini vurgulayarak, savunmaya yatırımın aynı zamanda sivil sağlık sektörüne de olumlu katkılar sağladığına dikkati çekti.
- Savunma harcamaları artışta
"2019'da savunma harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 2'sine ulaştıran ülke sayısı 9'a yükseldi" diyen Stoltenberg, müttefiklerin son 5 yıldır aralıksız savunma harcamalarında artışa gittiğini belirtti.
Stoltenberg, 2016-2020'de Avrupalı müttefikler ve Kanada'nın savunma bütçelerine 130 milyar euro eklediklerini aktararak, "Müttefiklerin ulusal planlarına göre, bu rakam 2024'te 400 milyar euroya yükselecek." dedi.
Öte yandan NATO 2019 Yıllık Raporu'na göre, savunma harcamasını GSYH'nın yüzde 2'sine ulaştıran ülkeler ABD, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Estonya, Romanya, Litvanya, Letonya ve Polonya oldu.
ABD yüzde 3,42 ile ilk sırada yer alırken onu en yakın yüzde 3,25 ile Bulgaristan, yüzde 2,28 ile Yunanistan, yüzde 2,14 ile İngiltere ve Estonya, yüzde 2,04 ile Romanya, yüzde 2,03 ile Litvanya, yüzde 2,01 ile Letonya ve yüzde 2 ile Polonya izledi.
Bu dönemde, Türkiye savunmaya GSYH'sinin yüzde 1,89'unu ayırdı.
Almanya GSYH'sinin yüzde 1,38’ini, Fransa yüzde 1,84’ünü, Hollanda yüzde 1,36'sını, İtalya yüzde 1,22'sini savunmaya harcadı.
NATO üyeleri arasında savunma alanına en az pay ayıran ülkeler ise yüzde 0,56 ile Lüksemburg, yüzde 0,92 ile İspanya ve yüzde 0,93 ile Belçika oldu.
NATO üyesi ülkeler, 2014'te GSYH'lerinin yüzde 2'si seviyesinde savunma harcaması yapmayı taahhüt etmişti.
AA