Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Orta ve Doğu Avrupa para birimleri hala dayanıyor

Orta ve Doğu Avrupa para birimleri hala dayanıyor

  • Çin'in ekonomik durgunluğu ve ABD faiz artırımından etkilenen yükselen piyasalarda Orta ve Doğu Avrupa Piyasaları hala direnç gösteriyor.

Giriş: 24 Ağustos 2015, Pazartesi 16:06
Güncelleme: 25 Ağustos 2015, Salı 07:49

Diğer gelişen piyasa ülkeleri Çin’in yarattığı küresel hisse senedi gerilemesinden oldukça etkilenirken, Orta ve Doğu Avrupa’daki gelişen piyasalardaki para birimleri euro karşısında durumlarını korudular.

Polonya zlotisi Euro karşısında yüzde 0.1'den daha az değer kaybetti ve Macaristan forinti yüzde 0.2 değer kazandı. Rus rublesi yüzde 3.2, Güney Afrika randı yüzde 2,6 ve Türk Lirası yüzde 1.8 düşerek rekora ulaştı. Çin hisseleri 2007’den beri en büyük düşüşünü gösterdi ve emtia grubu son 16 yıldaki en düşük seviyesine getirdi.

Çin ekonomisi yavaşlar ve ABD’nin faiz oranlarını arttırma belirsizliğinin gelişen piyasalardaki varlıkları sarsarken, bu ay Orta Avrupa para birimleri nispeten daha güçlü durdu. Bölgenin Çin ile çok az ticari bağı var ve petrol fiyatlarındaki düşüşten de yararlanabiliyor. Pazartesi günü Brent petrol son altı yılın en büyük düşüşünü yaşadı.

Viyana'da Raiffeisen Bank International AG ‘den analist Wolfgang Ernst “Genel trend negatif olsa bile, hala gelişen piyasa para birimleri arasında emtia fiyatlarına bağlı olarak farklılıklar var. Eğer Fed faiz oranlarını arttırırsa, Doğu Avrupa para birimleri için küresel baskıya karşı koymak daha zor olacak” dedi.

Varşova yerel saatiyle, saat sabah 11:47’de Zloti euro karşısında 4.2291'ye indi ve bu ayki düşüşünü yüzde 2'ye genişletti. Bu esnada Macaristan forinti de 314.21 olup Ağustosa göre yüzde 2.3 daha zaıfladı. Lira Euro karşısında 3.3793’e düştü ve dolar karşısında yüzde 0.9 inerek, 2.9452 ile kapanış bazında en zayıf seviyesine geldi. Bu ay, euro karşısında Ruble yüzde 17’lik bir düşüş gösterirken Türk Lirası da yüzde 9.9’luk bir düşüş gösterdi.

Öne Çıkanlar