HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalar Fed'in kritik faiz kararına odaklanırken, Çarşamba günü açıklanacak kararla ilgili fiyatlamalar da netleşiyor.

Yeni haftanın ilk işlem gününde fiyatlamalar para piyasalarının 50 baz puanlık faiz indirimine 25 baz puanlık faiz indirimine kıyasla daha yüksek olasılık verdiğini gösterdi.

ABD Merkez Bankası Fed’in bu hafta, dört yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

Enflasyonun kontrol altında olduğu ve ABD işgücü piyasasında zayıflığın görüldüğü bir ortamda, yetkililerin çarşamba günü iki günlük toplantılarını tamamlayarak, politika faizlerini en az çeyrek puan düşürmeleri bekleniyor. Finans piyasalarında bazı yatırımcılar - ve ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase & Co.’nun ekonomistleri - daha büyük, yarım puanlık bir hamleye hazırlanıyor.

Birçok yatırımcı ve bazı ekonomistler Fed’in faizleri düşürmek için çok fazla bekleyerek işgücü piyasasını ve ekonomik büyümeyi zora soktuğunu düşünüyor ve bu durumun finansal piyasalarda volatilite riski yarattığından endişe ediyor.

Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri de Fed’in karar alma sürecini rahatsız edici bir potaya sokuyor. Cumhuriyetçi aday ve eski Başkan Donald Trump, Fed’i seçime bu kadar yakın bir zamanda faizleri düşürmemesi konusunda uyarırken, Demokrat Senatör Elizabeth Warren yetkililere faizleri 75 baz puan düşürmeleri için çağrıda bulunuyor.

JPMorgan Asset Management’ta portföy yöneticisi olan Priya Misra, “Bu çok kritik bir karar. Yumuşak iniş indirimleri çok nadir görülür” yorumunu yaptı. JPMorgan, en büyük ABD bankaları arasında yarım puanlık bir indirim için direnen tek banka.

Diğer büyük bankalar 25 baz puanlık çağrılara geri dönerken, JPMorgan Securities ABD baş ekonomisti Michael Feroli cuma günü müşterilerine gönderdiği bir notta yarım puanlık bir hamlenin yapılacak “doğru şey” olduğu görüşünü yineledi.

Misra, Fed’in yarım puanlık bir hamleyle başlamasını tercih ettiğini, ancak politika yapıcılar arasında enflasyona ilişkin devam eden potansiyel endişeler nedeniyle 25 baz puanın biraz daha olası göründüğünü söyledi.

Advertisement