Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Penta Teknoloji: “Dijitalleşmeye yıllık 1 milyon dolar ayırdık”

Penta Teknoloji: "Dijitalleşmeye yıllık 1 milyon dolar ayırdık"

Yıldız Holding iştiraklerinden Penta Teknoloji'nin Genel Müdürü Fatih Erünsal, dijitalleşme kapsamında yıllık 1 milyon dolarlık AR-GE bütçesi ayırdıklarını açıkladı. Bloomberg HT'ye konuşan Erünsal, Türkiye'de teknoloji üretiminin artması ve teknolojiye erişimin yaygınlaşmasının, şirketlerin dijital dönüşümüyle sağlanabileceğini açıkladı. Şirket, ilk çeyrekte, cirosunu, yüzde 84 artırarak 3,6 milyar TL'ye yükseltti.

Giriş: 15 Mayıs 2023, Pazartesi 20:15
Güncelleme: 15 Mayıs 2023, Pazartesi 20:16

HANDE BERKTAN

Bilişim teknolojilerinin dağıtım alanında faaliyet gösteren Yıldız Holding iştiraklerinden Penta Teknoloji, dijitalleşme kapsamında yıllık 1 milyon dolar AR-GE bütçesi ayırdı.

Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Penta Teknoloji Genel Müdürü Fatih Erünsal, teknoloji yatırım planlamalarına dair “Son yıllarda hem küresel çapta hem de ülkemizde dijitalleşme süreci hız kesmeden devam ediyor ve günden güne teknolojiye duyulan ihtiyaç artıyor. Buna bağlı olarak bilişim teknolojileri sektörü, 2022 yılında da yükselişini sürdürdü. Bu da şirketimizin büyüme dinamiklerine olumlu yönde etki etti. Her alanda gelişimi sağlamak için büyük bir yatırım bütçemiz var. Dijitalleşmeyi önemsiyoruz ve yıllık yatırım bütçemizin yarısından fazlasını dijitalleşmeye ayırıyoruz. Yatırım ve gider toplamına bakacak olursak, dijitalleşme için harcadığımız bütçe yıllık ortalama 1 milyon doları geçiyor” açıklamasını yaptı.

Öne çıkacak teknoloji trendleri neler?

Önümüzdeki dönemde öne çıkacak olan teknolojilere ilişkin Fatih Erünsal’ın değerlendirmesi “Yakın gelecekte; bağlanılabilirlik başlığı daha fazla karşımıza çıkacak. Teknolojinin en hızlı şekilde diğer taraflara iletebilmesi için öncelikle bağlantının çok güçlü olması gerekiyor. Öte yandan 5G ile birlikte aktarım hızı artık devrimsel bir niteliğe ulaşacak. Bu herkesin bilgiye her yerden ve anında ulaşması anlamına geliyor. Tüm sistemler inanılmaz bir hızla çalışmaya başlayacak ve depolama ünitelerinin kullanımından insanların oyun sektörü ile ilgili tecrübe ettikleri konulara varana dek pek çok şey değişecek. Yine önümüzdeki dönemde bulut teknolojilerinin de ağırlık kazanacağını öngörüyoruz. Bulut teknolojisi, zaman ve mekandan bağımsız olarak tüm veriye ulaşmayı ve dilediğimiz yerden çalışabilmeyi sağlıyor. Ayrıca bu hizmet servisleri geliştikçe, kullandığımız hizmetler için faydalandığımız oranda ödeme yapabilmemizi de mümkün kılıyor. Bulut tabanlı teknoloji uygulamalarını kullanan şirket sayısı her geçen gün artıyor. Bu teknolojinin en önemli özellikleri arasında çok kolay ölçeklenebilmesi, taşınabilmesi ve farklı bulut servis sağlayıcıların ortamlarında çalıştırılabilmesi geliyor. Bir diğer konu ise yapay zeka ve makine öğrenmesi kavramları. Bu teknolojiler önceleri hayatımızda daha az yer alırken bağlanılabilirlik oranının da artmasıyla kullanım alanları çok daha fazla genişleyerek hayatımızın her alanında büyük rol oynayacak” dedi.

“Firmalar yazılım teknolojilerine yatırımlarını artırıyor”

Şirketlerin yazılım alanında yatırımlarının artacağını dile getiren Penta Genel Müdürü Erünsal “Özellikle yazılım alanında çok hızlı gelişmelere şahit oluyoruz. Önümüzdeki dönemde nesnelerin interneti alanındaki gelişmeler ile birlikte yazılım alanında belirli bir işi yapmak üzere dizayn edilmiş yazılımların ön plana çıkacağını söyleyebiliriz. En büyük gelişmenin algoritmalar ve yapay zeka alanında olacağına inanıyoruz. Birçok firma tedarik zincirini geliştirmek için nesnelerin interneti teknolojilerini ve yapay zeka algoritmalarını kullanarak tam zamanında üretim yöntemine geçiyorlar. Bu sayede yine rekabette kendilerine çok büyük avantajlar elde edecekler. Gelecekte özellikle veri depolama teknolojileri alanında da çok fazla gelişme göreceğiz. Dijitalleşme ile birlikte, üretilen veri üstel olarak artıyor. Bu da doğal olarak veri depolama alanında çok daha fazla yatırıma ihtiyaç doğuruyor. Verinin hızlı ve güvenli bir şekilde depolanması, veriye ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir şekilde ulaşılabilmesi her zaman bir öncelik olmaya devam edecek. Özellikle verinin işletmelerin en önemli varlıklarına dönüştüğü bu dönemde, verilerin güvenliği alanında yani siber güvenlik alanında yeni yatırımların yapılacağını da öngörüyoruz” dedi.

Penta Teknoloji ilk çeyrekte, cirosunu, yüzde 84 artırarak 3,6 milyar TL.’ye yükseltti.

Finansal performansına dair Erünsal “İçinde bulunduğumuz 2023 yılına güçlü bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim. Pazar büyüklüğü ve kârlılık açısından büyümeye devam ediyoruz. Yılın ilk çeyreğine ait rakamlarımızı yakın dönemde Kamuyu Aydınlatma Platformu ile paylaştık. Penta Teknoloji olarak, 2023 yılının ilk üç aylık döneminde konsolide ciromuzu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artırarak 3,6 milyar TL’ye ulaştırdık. Yine 2022’nin aynı dönemine göre şirketimizin brüt kârı yüzde 74 artışla 254,7 milyon TL’ye yükselirken FAVÖK’ü yüzde 56 artışla 169,3 milyon TL, FAVÖK marjı ise yüzde 4,7 olarak gerçekleşti. Penta Teknoloji olarak kendimize, finansal büyümenin yanı sıra iş ortaklarımıza katma değer sağlayacak hedefler koymaya da devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.

“Gençlerimizi en iyi şekilde eğitip, doğru kaynaklara yönlendirmeliyiz”

Yeni nesil teknolojileri üretecek yeterli işgücü var mı? sorumuza Penta Teknoloji Genel Müdürü Erünsal “Türkiye’yi güçlü kılan en önemli unsurlardan biri, sahip olduğumuz genç nüfus. Avrupa Birliği’ndeki ülkelerin her birinden daha yüksek oranda genç nüfusa sahibiz. Bu genç nüfusun en iyi şekilde eğitilmesi, doğru kaynaklara yönlendirilmesi ve nitelikli işgücüne katılması Türkiye’nin hem bugünü hem geleceği bakımından hayati önem taşıyor. Gençlerin teknolojiyle olan bağını güçlendirme, Türkiye’deki teknoloji üretimini artırma hedefiyle yola çıkarak her yaştan gencin eğitimine, teknolojiye olan ilgisinin artırılmasına, teknoloji girişimlerine ve İTÜ Arı Teknokent’te düzenlenen yarışmalara her yıl destek oluyoruz. Ekosistemin nasıl daha cazip hale geleceği konusunda da gündeme alınacak birkaç başlık var. Finans, lojistik, e-ticaret ve aklınıza gelebilecek tüm sektörlerde teknolojinin iş yapış şekillerinde vazgeçilmez bir konuma gelmesiyle bu alandaki işgücüne ihtiyaçla doğru orantılı olarak istihdam oranı da günden güne artacaktır” şeklinde yanıtladı.

Öne Çıkanlar