Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, ABD ham petrol ve yakıt stoklarındaki artışın etkisiyle 12 haftanın en yüksek kapanışından gerilemesi sonrasında dengelendi.

New York'ta işlem gören petrol vadeli kontratları Çarşamba günü yüzde 0.8 ile 29 Kasım'dan beri en sert düşüşüşünü kaydetmesi sonrasında yüzde 0.2 yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre ABD'de yakıt stokları talebin üç yılın düşüğüne gerilemesiyle Ocak'tan beri en güçlü artışını gerçekleştirdi. Ham petrol stokları geçen hafta beklenmedik bir şekilde 822 bin varil artış kaydederek yedi haftada altıncı kez yükseldi.

ABD ham petrol stokları beş yıllık ortalamasının üzerine çıkarken, artan kaya petrolü üretim rekor seviyelere ulaştı. Şimdiyse dikkatler ABD'nin Çin ürünlerine yönelik tarifeleri için son tarih olan 15 Aralık üzerinde. Pekin ile Washington'ın ilk aşama anlaşmaya yakın olmasıyla birlikte belirsizlik etkisini hala koruyor.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, “Dikkatler talep üzerindeydi. Bu nedenle bu yıl petrol piyassını ABD – Çin manşetleri etkiledi. Yeni haberlerin yokluğunda 15 Aralık tarifelerine devam edileceğini ve petrol fiyatlarında aşağı yönlü risk olacağını varsaymak sağduyulu bir yaklaşım olur. Piyasalar gelecek birkaç gün çok temkinli olacaktır.” dedi.

Nymex'te işlem gören Ocak vadeli WTI petrol kontratları Singapur saatiyle 11:27'de 12 cent artarak varili 58.88 dolar oldu. Çarşamba günü 48 cent düşüşle 58.76 dolardan kapatan kontrat 17 Eylül'den beri görülen en yüksek seviyeden geriledi.

Londra'da işlem gören Şubat vadeli Brent petrol kontratları 27 cent artışla (yüzde 0.4) varili 63.99 dolar oldu. Kontrat Çarşamba günü yüzde 1 düşüşle kapattı.