Petrol arzındaki kesinti büyümeyi tehdit ediyor
-
IMF Raporu'na göre dünya petrol üretimindeki kesintiler büyümeyi yüzde 0.25 etkileyecek; petrol fiyatları ise kümlatif olarak 20 yılda %200 artabilir
Uluslararası Para Fonu'nun küresel ekonomik görünüm raporunda dünya petrol üretiminin yüzde 1 düşmesi durumunda küresel ekonomik büyümeyi yüzde yıllık 0.25 etkileyeceği belirtildi. Raporda 20 yıllık süreç içinde ise petrol fiyatlarının kümülatif olarak yüzde 200 artacağına işaret ediliyor.
IMF'nin en olası senaryosuna göre petrol kıtlığında aşamalı ve ılımlı artış senaryosunun orta vadeli küresel büyüme üzerindeki etkisi küçük olur.
Raporda petrol arz şokunda kalıcı bir olumsuzluk ise, küresel sermaye akışlarında bir dalgalanma ve cari işlemler dengesizliklerinin genişlemesi anlamına gelebilir deniliyor.
IMF'nin baz senaryosuna göre artan petrol fiyatları ihracatçı ülkelere sermaye akışını hızlandıracak. Bu ülkelrede zenginleşen tüketici ise talep ve fiyat artışını beraberinde getirecek. Petrol ihracatçı ülklerede biriken sermaye tasarrufları dünyadaki reel faiz oranlarını aşağı çekecek.
Öte yandan baz senaryoya göre petrol fiyatlarının hılı bir şekilde yükselmesi, net ithalaçtı ülkelerin büyümelerini ve ihracatçarını negatif etkileyecek .
IMF'nin kötümser senaryosuna göre ise petrol arzının yüzde 2 oranında azalması, 20 yıllık süre içinde petrol fiyarlarında kümülatif olarak yüzde 200 oranında arttıracak.
Fonun araştırma departmanı danışmanı Thomas Helbing raporla ilgili yaptığı açıklamada, "petrolde talep ve arz arasında gerilimin tekrar yoğunlaştığı bir döneme girmemiz riski var ve fiyatlar hızla artabilir" diye konuştu.
IMF'nin yaptığı yeni analizler, talep ve arz faktörlerinin arasındaki gerilimin yoğunlaşması halinde petrol fiyatlarının 2008 yılında görülen 148 dolar/varil seviyelerine doğru yükselebileceğini ortaya koyuyor.
Raporda Tunus'la başlayan, Mısır, Yemen ve Bahreyn'e sıçrayarak ve Libya ile doruk noktasına ulaşan Arap dünyasındaki ve Afrika'daki halk ayaklanmaları sonucu Mayıs vadeli petrol fiyatları son 2.5 yılın en yüksek düzeyine 124 dolara ulaştırdığına dikkat çekildi.