Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Cuma günü geri çekilmesine rağmen, agresif arz kısıntılarının ve beklenenden daha iyi çıkan ABD ekonomik verilerinin dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de koronavirüs vaka sayılarındaki sert artışları gölgelemesinin etkisi ile haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli altın kontratları New York'ta varil başına 40 dolar seviyesine doğru geriledi, ancak bu hafta halen yüzde 4.9 yukarıda. Petrol Perşembe günü, diğer finans piyasaları ile birlikte, ABD'de işgücü piyasasının Haziran ayında hızlandığını gösteren verinin desteği ile sıçrama gösterdi. Bu hareket, ABD'de ham petrol stoklarının bu yıl en güçlü düşüşünü gerçekleştirdiğini gösteren veri ve OPEC'in petrol üretiminin geçen ay 1991'den beri en düşük seviyeye indiğini gösteren anketin ardından geldi.

Koronavirüs ABD'nin büyük kısmında hız kesmeden yayılmaya devam ediyor ve bu durum enerji talebi görünümünü olumsuz etkiliyor. Salgının kötüleşmesi, istihdam verisinde, işe almaları birçok eyaletin yeniden açılmaları durdurmasından veya tersine döndürmesinden önceki döneme denk gelen ayın ortası itibariyle işe dikkate almasından dolayı tam yansımasını bulmadı.

Petrol bu hafta, kötüleşen talep görünümünün OPEC + koalisyonunun üretimi kısma taahhüdü ile dengelenmesi sonucu varil başına 40 dolar civarında dalgalandı. Rusya üst üste ikinci ayda da arz kısıntısı taahhüdüne uyan düzeyde üretim yaptı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, grubun günlük 9.6 milyon varil olan üretim kısıntısını Ağustos ayına uzatıp uzatmama konusunda henüz karar almadığını söyledi. Koalisyonun bir sonraki toplantısı 15 Temmuz'da gerçekleştirilecek.

DBS Bank Ltd. grup araştırma başkan yardımcısı Suvro Sarkar, "ABD stoklarındaki düşüş petrol için olumlu olabilir, ancak salgın halen küresel baz yayılıyor," dedi ve "Ancak hükümetlerin alacağı herhangi bir kısıtlama kararının petrol talebi üzerindeki etkisi muhtemelen önceki kadar sert olmayacak ve fiyatlar muhtemelen yılın ikinci yarısında göreceli iyi destek bulacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 2.1 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 0.7 düşerek Singapur saati ile 11:13'te varil başına 40.36 dolara indi. Eylül vadeli Brent, ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.7 düşerek varil başına 42.85 dolara geriledi ve haftalık kazancını yüzde 4.4'e düşürdü.