Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalar haftaya felaket haberleriyle başladı

Piyasalar haftaya felaket haberleriyle başladı

  • Japonya'daki deprem ve ardından gelen tsunami ile haftaya başlayan piyasalar Avrupa'dan gelen haberlere bakıyor, FED bekleniyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi ise hala gergin

Giriş: 14 Mart 2011, Pazartesi 09:53
Güncelleme: 14 Mart 2011, Pazartesi 09:53

Piyasalar son haftalarda ekonomik olaylardan çok felaketlere ve sosyal gelişmelere odaklanmış durumda. Ülkelerin büyümelerinden ve üretimlerinden çok yaşanan gelişmeler takip ediliyor. Şirketlerin performanslarından çok ne kadar zarar edebilecekleri hesaplanıyor.

Asya yeni haftaya karışık başladı

Cuma günü meydana gelen deprem sonrası Avrupa’da ilk tepki reasürans şirketlerini ve Euro’yu satmak şeklinde yaşanmıştı. Sabah saatlerinde Japon seansının açılmasıyla satış emirlerinin yüklü olması sebebiyle, seans aşırı satılan ve taban olan hisselere sahne oldu. Devamında otomatik olarak durdurulan işlemler ardından tekrar başladı ve nükleer santral üreten şirketler, enerji şirketleri ve sigorta şirketleri öncülüğünde düşüş devam etti. Japonya Merkez Bankası piyasadaki likidiiteyi sağlıklı seviyede tutmak için para piyasalarına 183 milyar dolar değerinde para enjekte edeceğini açıkladı. Bankanın faizleri de % 0 ile % 0.10 arasında sabit tuttuğu görüldü. Tahvil alım programını 5 trilyon Yen’den 10 trilyon Yen’e çıkaran banka daha fazla Japon Hazine bonosu alacağını da açıkladı. Kısa vadede kendini korumaya almaya çalışan yatırımcıların alımlarıyla 2 yıllık Japon bono faizleri % 15 aşağı geldi. Yine güvenli liman bulma umuduyla ve yurtdışındaki varlıkların içeri dönmesiyle Yen’e Cuma gününden sonra alım geldiği görüldü. Son geçen işlemler 82 seviyesinin hemen üstünde.

Asya’daki diğer borsalar Cuma günkü kayıpların ardından bugün yukarı yönlü tepki veriyorlar. 10 Asya para biriminin dolara karşı performansını ölçen ADXY Endeksi ise sabah saatlerinde % 0.10 kayıp yaşıyor.

Bono piyasaları karışık

Cuma günü olumlu ABD kapanışı sonrasında artan risk iştahı yatırımcıları ABD Hazine kağıtlarını satmaya yöneltmişti. Sabah saatlerinde gelen alımlarla ABD 10 yıllık tahvil faizinin % 3.3876 düzeyinde işlem gördüğü gözleniyor. Cuma gününü karışık kapatan Avrupa bonolarının ise açıklanan kararla olumlu performans göstermesi bekleniyor. Yurt içinde ise haftayı % 8.85 bileşikten kapatan gösterge tahvil faizi ise güne sakin başladı, ilk işlemler 8.80 seviyesinin hemen üstünden geçiyor.

Emtia piyasaları kısa vadeli şokları fiyatlıyor

MENA bölgesindeki kargaşa ile yükselen petrol fiyatları Japonya’da meydana gelen deprem ile düşmeye başladı. 100 Dolar sınırının altına inen ham petrol fiyatları diğer emtiaları da aşağı çekmede yardımcı oluyor. Japon talebinin düşeceği ve talep zincirini de olumsuz etikileyeceği beklentisi ile diğer emtialarda da aşağı yönlü hareketler yaşanıyor. Bakır, platin ve paladyum gibi metaller düşerken altın güvenli liman talebi ile yükseliyor. 19 emtiadan oluşan CRB Emtia Endeksi Asya seansında % 0.80 aşağıda işlem görüyor. Talep yönlü şok ile kauçuk fiyatları taban olmuş durumda.

Döviz piyasaları bölgesel olarak farklı beklentilere göre hareket ediyor

Sabah saatlerinde Asya para birimleri zayıf bir görüntü sergiliyor. Euro ise Cuma günü Avrupa Finansal Destek Fonu’nun (EFSF) 440 milyar Euro’dan 500 milyara çıkarılması ile moral bulmuş durumda. Yunanistan’a uygulanan faizin 100 baz puan düşürülecek olması ve vadenin IMF ile uyumlu olarak 7 yıla çıkarılmasıyla diğer ülkelerin de uygun şartlarda kurtarılabileceği beklentisi iyimserliği destekliyor. Diğer yandan İrlanda’ya uygulanan faiz oranlarında ise bir değişiklik beklenmiyor. TL ise güne sakin ve kuvvetlenerek başladı. Asya seansında 1.58’in üstünde işlem gören kur bankalar arasında 1.58’i açaşı kırarak güne başladı. Sepet kur ise 1.8930’dan güne başladı.

Günün devamında önemli bir veri beklenmezken Avrupa Maliye Bakanları’nın yeni kararlara ilişkin yapacakları açıklamalar izlenecek . Japonya’dan gelebilecek olası haberler ve şimdilik ikinci plana düşen ancak huzursuzluğun devam ettiği MENA bölgesi de piyasanın radarında kalmaya devam edecek.

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Öne Çıkanlar