Renzi İtalya'nın büyüme tahminini indirdi
-
İtalya Başbakanı Renzi, zenginlere daha fazla yardımcı olmaları çağrısında bulunarak, İtalya'nın büyüme tahminini düşürdü
İtalya Başbakanı Matteo Renzi hükümetin ekonomik büyüme tahminini düşürdü ve yoksul çalışanların yükün çoğunu taşıdığını söyleyerek, üst düzey memurların yan ödemelerini azaltma vaadini tekrarladı.
Renzi dün Kabine'nin çokyıllı bütçe planını onaylamasının ardından Roma'da yaptığı basın toplantısında İtalya'nın bu yılki gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme tahminini yüzde 1'den yüzde 0.8'e indirdi. İtalya'nın GSYH'si geçtiğimiz yıl yüzde 1.9 daralarak, 2 yıl üst üste küçülmüştü.
Özel sektördeki mavi ve beyaz yakalı çalışanlar ile devlet şirke ve kurumlarında çalışan memurlar arasında yaşam biçimi farkına odaklandı. Avrupa Birliği'nin bütçe açığı sınırlamalarından ötürü kaynakların kısıtlı olmasından ötürü Renzi, düşük gelirli işçilere vergi indirimi yapılmasını öngören teşvik planını finanse etmek için kamu harcamaları kesintilerine odaklanıyor.
İnsanlara siyasetçilerin fedakarlık yaptığını anlatmalarının gerektiğini savunan Renzi, "Siyasetçiler, direktörler ve kamu yöneticileri için de bu aciliyeti hissetme zamanı" dedi.
Renzi, hükümetin bu yıl yüzde 2.6 olarak öngörülen bütçe açığı/GSYH oranını tekrarladı ve İtalyanlar'ın 4.5 milyar euroluk harcama kesintisi beklemesi gerektiğini söyledi. GSYH tahmininin indirilmesi, hükümetin borçları kontrol altına alma kampanyası üzerinde de baskı oluşturuyor.
Basın toplantısından sonra açıklama yayınlanan hükümet, Kamu borcu/GYSH oranının bu yıl yüzde 132.6'dan savaş sonrası rekor olan yüzde 134.9'e çıkacağını söyledi. İtalya'nın Ocak ayı itibarıyla 2.09 trilyon euroda seyreden borcu, son 3 hükümetin teşvik çabalarını olumsuz etkiledi.
Borç-GSYH oranının yakın zamanda düşmeye başlayacağını ve büyümenin güçlenmesiyle bu düşüşün hızlanacağını öngören İtalya Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan, "Borcu azaltmak için büyümeyi desteklemek en doğal ve belki de en iyi yol" dedi.
Hükümetin açıklamasında GSYH'nin 2015'te yüzde 1.3, 2016'da da yüzde 1.6 büyüyeceği öngörülürken, borç-GSYH oranının 2015'te yüzde 133.3'e ve 2016'da yüzde 129.8 düzeyine gerileyeceği belirtildi.