Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şimşek: Dış talep büyümeye 2,7 puan katkı yaptı

Şimşek: Dış talep büyümeye 2,7 puan katkı yaptı

  • Maliye Bakanı Şimşek, "Türkiye ekonomisi yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyümüştür; AB'deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyi dış talebi olumlu yönde etkilemiş ve yılın ilk çeyreğinde dış talep büyümeye 2,7 puan katkı yapmıştır" açıklamasında bulundu

Giriş: 10 Haziran 2014, Salı 11:24
Güncelleme: 11 Haziran 2014, Çarşamba 09:15

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü belirtti.

Şimşek, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Yılın ilk çeyreğinde siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 4,3 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü ifade eden Şimşek, bu faktörlerin iç talep üzerinde baskı yaratmasına karşın AB'deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyinin dış talebi olumlu yönde etkilediğini ve yılın ilk çeyreğinde dış talebin büyümeye 2,7 puan katkı yaptığını belirtti.

Özel sektör tüketiminin ise 2,1 puan ile büyümeyi destekleyen en büyük ikinci unsur olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Yılın geri kalanına baktığımızda ise yerel seçimlerinin ardından pekişen siyasi istikrar, piyasaların istikrara kavuşması ile para politikasındaki göreceli gevşeme iç talebi destekleyici yöndedir. Zira ekonomiye dair öncü göstergeler de bu durumu teyit etmektedir. ABD ve AB ekonomilerindeki toparlanma, Avrupa Merkez Bankasının faiz oranlarını düşürmesi dış talep koşullarındaki iyileşmeyi daha da destekleyecektir. Bu çerçevede, 2014 yılında büyümenin daha dengeli bir yapıda gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yıl sonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir. Ilımlı büyüyen iç talep ile güçlenen dış talep ise azalan cari işlemler açığında kendisini göstermektedir. Öte yandan istihdamdaki artış eğilimi 2014 yılında da devam etmektedir. İşgücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranı küresel kriz öncesindeki seviyelere yakın seyretmektedir."

Öne Çıkanlar