Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şimşek: Rezerv biriktirmemizde fayda var

Şimşek: Rezerv biriktirmemizde fayda var

  • Maliye Bakanı Şimşek, döviz ve altın rezervinin kısa vadeli dış borca oranında ikinci çeyrek itibarıyla kötüleşme olduğunu belirtti

Giriş: 20 Aralık 2014, Cumartesi 09:30
Güncelleme: 20 Aralık 2014, Cumartesi 09:51

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz ve altın rezervinin kısa vadeli dış borca oranında ikinci çeyrek itibarıyla kötüleşme olduğunu belirterek, "Bir miktar rezerv biriktirmemizde fayda var ama dalgalı kur sisteminde rezerv tek başına yeterli olmuyor. Önemli olan makroekonomik politikalarınızın sağlıklı olması" dedi.

Şimşek, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin alacağı F-35 savaş uçakları için ortaklığa katılım bedelinin 929 milyon dolar olduğunu, şimdiye kadar 354 milyon dolar ödendiğini belirten Şimşek, 100 uçağın temininin toplam bedelinin 16 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Toplam döviz ve altın rezervinin dış borç stoğuna oranının 2002'de yüzde 21,7, 2013'te yüzde 33,7, 2014 ikinci çeyrek itibariyle yüzde 33,2 olduğunu anlatan Şimşek, kısa vadeli borçlara oranın ise 2002'de yüzde 70,9, 2013'te yüzde 101,3, 2014 ikinci çeyrekte yüzde 102,2 düzeyinde bulunduğunu söyledi. Toplam rezervin toplam dış borç skoğuna oranında iyileşme olduğunu, ancak kısa vadeli borçlanma oranında kötüleşmenin söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, "Bir miktar rezerv biriktirmemizde fayda var. Dalgalı kur sisteminde rezerv tek başına yeterli olmuyor. Önemli olan makroekonomik politikalarınızın sağlıklı olması" diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergiyi tabana yayarak birtakım istisnaları ve imtiyazları kaldırarak vergilendirilmemiş bazı alanları, mesela şehir rantları gibi, vergilendirerek kamu gelirlerini artıracağız" dedi.

Gelirlerin kalitesini artırma, harcamaları rasyonelleştirme ve kayıt dışı ile mücadele olarak üç temel alanları bulunduğunu belirten Şimşek, "Gelirin kalitesini artırmaktan kastımız şu; biz vergiyi tabana yayarak birtakım istisnaları ve imtiyazları kaldırarak vergilendirilmemiş bazı alanları, mesela şehir rantları gibi, vergilendirerek tabi ki bu reformun uygulanmasıyla birlikte kamu gelirlerini artıracağız" diye konuştu.

"Lüks tüketime yönelik belki ilave vergiler gündeme gelecek"

Şimşek, şöyle devam etti:

"Bir de lüks tüketime yönelik belki ilave vergiler gündeme gelecek. Zaten biliyorsunuz son yıllarda motor hacmi büyük olan taşıtlara biz getirdik. Bunun benzeri diğer alanlarda da çalışmalar yapılacak. Dolayısıyla yakın dönemde biliyorsunuz, değerli taşlar üzerinde daha önce ÖTV vardı ve çok sınırlı bir gelir elde ediliyordu ama şimdi KDV'yi getirdik. Dolayısıyla bu türden düzenlemeler diye bakmak lazım. O çerçevede görmek gerekiyor?"

IMF ile ilgili soruları yanıtlayan Şimşek, geçen yıl Mayıs ayı itibariyle Türkiye'nin IMF'ye herhangi bir borcu kalmadığını ifade etti.

Şimşek, "IMF'ye biz henüz borç vermedik. O G20 toplantılarında ben de vardım. IMF'nin bu yönde genel anlamda bir talebi oldu. Biz de kendilerine olumlu yaklaşacağımızı, bunun için 5 milyar dolar ayıracağımızı da söyledik ama henüz bizden o borcu almadılar. Ama verebiliriz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar