TAV karını yüzde 64 artırdı
-
TAV'ın konsolide net karı, 2014 yılında yüzde 64 artarak 218 milyon euro olarak gerçekleşti
TAV Havalimanlarının konsolide net karı, 2014 yılında yüzde 64 artarak 218 milyon euro olarak gerçekleşti.
TAV açıklamasına göre, TAV Havalimanları, cirosunu 2013'e göre yüzde 9 artışla 983 milyon euroya yükseltti.
2014 finansal sonuçlarına göre, şirketin konsolide net karı da 2014 yılında yüzde 64 yükselerek 218 milyon euro olarak gerçekleşti. TAV Havalimanları'nın işlettiği havalimanlarında hizmet verdiği yolcu sayısı ise önceki yıla göre yüzde 14 artarak 95 milyona ulaştı.
Şirket, 306 milyon TL temettü dağıtılmasını teklif edecek.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV Havalimanları'nın 2014'teki yüksek performansında hizmet şirketlerinin de payı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"TAV Havalimanları olarak 3 yıl önce hizmet şirketlerimizin işletmediğimiz havalimanlarında da faaliyet göstermesi hedefini koyduk. Bugün işlettiğimiz 14 havalimanına ek olarak hizmet şirketlerimizle 39 havalimanında daha var olmayı başardık. TAV Havalimanları olarak yüzde 9 artışla ciromuzu 983 milyon euroya taşırken net karımızı yüzde 64 artışla 218 milyon euroya yükselttik. Bu rekor karda bir etken de hizmet şirketlerimizin yüksek performansı oldu. Bu dönemde yolcu sayımız ise 95 milyona ulaştı. Faiz amortisman ve vergi öncesi karımız yüzde 14 artarak 434 milyon euro oldu. Bunların yanında istihdama katkımız da devam etti ve 2014'te ortalama çalışan sayımız da yüzde 6 artışla 14 bin 478'e ulaştı."
Stratejilerinin önemli bir bacağını teşkil eden hizmet şirketlerinin TAV dışında büyümesine odaklandıklarını vurgulayan Şener, 2014'te tüm hizmet şirketlerinde başarıya ulaştıklarını ifade etti.
Şener, işlettikleri 14 havalimanına ek 39 havalimanında daha hizmet şirketleriyle faaliyet gösterdiklerini aktararak, şunları ifade etti:
"Gümrüksüz satış operasyonunu yöneten şirketimiz ATÜ, sene içinde Umman'ın Salallah Havalimanı'nın ve Tunus'ta başkent Kartaca dahil beş havalimanının gümrüksüz satış mağazalarının işletme hakkını kazandı. Ayrıca Tunus'taki Monastır Havalimanı gümrüksüz mağazalarının işletmesini temmuz 2014 itibarıyla devraldı. Yiyecek içecek operasyonumuzu yöneten BTA, İstanbul'un en gözde kültür-sanat ve eğlence merkezlerinden Uniq İstanbul'un yiyecek içecek alanlarını işletmeye başladı. TAV İşletme Hizmetleri, Almanya'da Frankfurt, Münih ve Stuttgart havalimanlarındaki Air France/KLM özel yolcu salonlarının işletmesini üstlendi. TAV Bilişim, Birleşik Arap Emirlikleri'nde Abu Dabi Havalimanı'nın 50 milyon dolarlık bilişim altyapısını kurma ihalesini kazandı. Faaliyet coğrafyasını Medine'yi de içerecek şekilde genişleten Havaş, 2014 yılındaki yeniden yapılanma programı sonucunda karlılığını önemli ölçüde artırdı. Havaş'ın, THY ile ortak şirketi TGS ise Aralık 2014 itibarıyla, THY'nin Türkiye'deki sekiz büyük havalimanı için açmış olduğu yer hizmetleri ihalesini kazandı."
TAV Havalimanları için 2014'te ulaşılan başarılı finansal performansın operasyonel başarının da yansımasını temsil ettiğini dile getiren Şener, 2014 yılı başında açıkladıkları tüm finansal hedefleri tutturduklarına işaret etti.
Şener, elde ettikleri net kar rakamına istinaden bu yıl da yönetim kurulunun 306 milyon lira tutarında temettü dağıtımını Genel Kurul'da ortakların onayına sunmaya karar verdiklerini belirterek, 2014 yılında ise 2013 yılı net karından 199 milyon TL nakit temettü dağıttıklarını anımsattı.
2014 yılının başında verdikleri İstanbul ve toplam yolcu hedeflerini aştıklarını vurgulayan Şener, şunları kaydetti:
"2014 yılı yolcu rakamlarına göre Atatürk Havalimanı, Avrupa'nın en yoğun dördüncü havalimanı oldu. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki büyümenin kesintisiz sürmesi için DHMİ ile ortaklaşa çalışarak havalimanını genişletmeye başladık. DHMİ'nin apron sahasına yaptığı yatırımlarla havalimanının uçak park kapasitesi kasım 2014 itibarıyla yüzde 25 artırıldı. Bu yatırımların 2015 yılında tamamlanması ile toplam park kapasite artışı yüzde 42'ye ulaşacak. Bununla birlikte TAV Havalimanları olarak biz de dış hatlar terminalinin kapasitesini artırmak için yaklaşık 75 milyon euro tutarında yatırıma başlayacağız. Terminal genişlemesi yatırımlarımız 2016 yılında tamamlanacak."
Yurt içi operasyonlarda da başarı çıtasını hep yukarıya taşıdıklarını ifade eden Şener, "Mart ayında Milas Bodrum Havalimanı ihalesini kazanarak, işlettiğimiz havalimanı sayısını 14'e yükselttik. Milas Bodrum Havalimanı'nın iç hatlar terminalini geçen yılın temmuz ayı içerisinde devraldık ve bu sayede yılın ikinci yarısında yaklaşık 1 milyon ek yolcuya daha hizmet verdik. Yine 2014 yılının başında İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın inşaatını tamamlayarak Türkiye'nin en büyük iç hatlar terminalini kullanıma açtık. 2014 ayrıca Gazipaşa Alanya Havalimanı'nın yüzde 115 gibi baş döndürücü bir yolcu artışıyla 726 bin yolcuya ulaştığı yıl oldu. Burada yapılan genişleme çalışmaları sonucunda Gazipaşa Alanya Havalimanı'nda 2 milyonun üzerinde yolcuyu misafir edebilecek kapasiteye ulaşacağız" ifadelerini kullandı.
Sani Şener, TAV'ın yurt dışı operasyonlarında da büyümeye devam ettiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Suudi Arabistan'ın Medine Havalimanı'nda 2014'te yüzde 22'lik yolcu büyümesine ulaştık. 2015 yılının ilk çeyreğinde hizmete alacağımız yeni terminal binası ile bu havalimanının kesintisiz büyümeye devam etmesinin önündeki tüm engelleri de kaldırmış olacağız. Gürcistan ve Makedonya'daki havalimanlarımızda hızlı büyüme 2014 yılında da devam ederken, 2013 yılı sonunda Zagreb Havalimanı'nı işleten konsorsiyuma yüzde 15 ortak olarak havalimanı portföyümüzü Doğu Avrupa'ya doğru genişlettik. ABD'nin New York eyaletindeki LaGuardia Havalimanı'nın işletmesi için 2014 yılında verdiğimiz teklifin sonucunu ise bu yıl almayı bekliyoruz.".
TAV Havalimanları'nın 2014'ü kurumsal yönetim derecelendirme sonuçlarına göre yönetim kurulu kategorisinde birinci, genel kategoride de Türkiye'deki en iyi üçüncü şirket olarak tamamladıklarını hatırlatan Şener, "Gerek sürdürülebilirlik, gerekse kurumsal yönetim alanlarındaki çalışmalarımız sonucunda sadece 15 şirketin girmeyi başardığı BİST-Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil edildik" dedi.
İş yaparken topluma faydalı bir kurumsal vatandaş olmaya hep büyük önem verdiklerinin altını çizen Şener, "Vergi ve kira ödemeleriyle sene boyunca kamuya 2005 yılından beri yaptığımız toplam katkı 8 milyar TL oldu" bilgisini aktardı.
Şener, "Önümüzdeki dönemde büyümemizin üç sacayağı olacak. Mevcut havalimanlarımızın organik büyümesi, portföyümüze katacağımız yeni havalimanları ile gelecek büyüme ve hizmet şirketlerinin TAV dışındaki büyümesi. Her üç alanda da şu ana kadar gösterdiğimiz yüksek performanstan ödün vermeden ilerleyeceğiz. Hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza bize olan güvenleri ve çalışanlarımıza özverili gayretleri için bu vesileyle teşekkürü bir borç bilirim" ifadelerini kullandı.
AA