Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TCMB'nin müdahalesi için kim, ne dedi?

TCMB'nin müdahalesi için kim, ne dedi?

  • TCMB'nın döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahalesini uzmanlar Bloomberg HT yayınında yorumladı.

Giriş: 01 Aralık 2021, Çarşamba 17:42
Güncelleme: 01 Aralık 2021, Çarşamba 17:42

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası en son Ocak 2014 tarihinde 3,2 milyar dolarlık doğrudan satım müdahalesinde bulunmuştu.

Uzmanlar müdahaleyi ve müdahalenin yeterli olup olmayacağı konusunu Bloomberg HT'de değerlendirdi.

"Piyasa Merkez Bankası'nı tekrar müdahaleye zorlayabilir"

Gedik Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler

"Zaten geçen hafta Merkez Başkanı Kavcıoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği toplantıdan sonra yaptığı açıklamalarda bu aşırı oynaklığa yön verme amacı taşımadan müdahale edebileceğini belirtmişti. Tabii kurun 13,5-14 liraya ulaştığı bir piyasada bu müdahalenin yön amacı taşıyarak da yapıldığını söyleyebiliriz. Müdahalenin başarılı olup olmayacağı konusunda, işlem hacmi düşük olduğu için ilk etapta etkili olması normal fakat geçmiş müdahalelerde gördüğümüz üzere piyasanın bu tip hareketlerde Merkez Bankası’nı test etme amaçlı kuru yukarı taşıdığını gördük. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’nı müdahaleye zorlama amaçlı piyasa hareketleri de görebiliriz."

"Temel problem para politikasının belirsizliği"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova

"Merkez Bankası’nın bugün yapmış olduğu müdahale 2014’te beri yaptığı ilk müdahaleydi.. Doğrudan müdahalelerin her zaman çok başarılı olduğu görülmüş değil ama bu kez işlemlerin sığ bir piyasada gerçekleştiriliyor olması aşağı yönlü sert hareketlere sebep olabiliyor. Buradaki temel problem para politikasının belirsizliği ve nasıl bir sonuca ulaşabileceği konusunda şüphelerin olması. O nedenle yapılan müdahalenin arkasından buna uygun tasarlanan politikalarla desteklenmesi lazım. Ben Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam edecek mi, yoksa kurun geldiği noktadan rahatsız mı noktasında kurun 14’e gelmesinden rahatsız olduğunu düşünüyorum. Swap hariç net rezervimizin eksi 35 milyar dolar olduğunu düşünürsek bu müdahalelerin dar bir piyasada gerçekleşmesinden dolayı kısa süreli de olsa kura sert etki edebileceğini, fakat devamının gelmesinin zor olduğunu düşünüyorum."

"Döviz müdahalesinin gerekli olduğu ama yeterli olmayacağı kanaatindeyim"

Virtus Glocal Yönetici Ortağı Dr. İnanç Sözer

Aslında müdahalenin miktarından öte neden bu kur atağı altında kaldığımızı iyi okuyabilmemiz lazım. Enflasyon görünümünün belirgin bir şekilde bozulmuş olduğu ve kamuoyunun hayat pahalılığıyla ilgili endişelerine karşı bizim ‘Lender of Last Resort’ diye bildiğimiz Merkez Bankası’nın 8 gün sessiz kalması sanki kuru bu noktalara getirdi. İçinde bulunduğumuz konjonktüre bakacak olursak ben bu döviz müdahalesinin gerekli olduğu ama yeterli olmayacağı kanaatindeyim. Dolayısıyla burada Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde ne açıklama yapacağı kritik olacaktır. Sadece dövize müdahale ederek için bulunduğumuz sıkıntılardan çıkmamız maalesef mümkün değil gibi görünüyor.”

"Mesaj ikna edici olmaktan uzak"

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu

"Eğer kur artışından rahatsızsak rezervlerin bu kadar tartışıldığı bir noktada müdahale yönteminin bu olmaması gerekiyor, eğer rahatsız değilsek ve nereye gideceğinin önemi yok gibi bir düşünce varsa da sakin bir şekilde mesaj verilmesi gerekiyor. Burada ikisini de göremiyoruz. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın müdahalesiyle piyasaya vermek istediği mesaj ikna edici olmaktan uzak."

Öne Çıkanlar