Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun Şubat toplantısı öncesi gelen son enflasyon verisi beklentilerin üzerindeki seyrini korurken, Türk Lirası varlıklardaki pozitif hava dikkat çekti.

Bu ortamda genel beklenti TCMB'nin faizi sabit tutacağı yönünde oldu. Piyasalar faiz kararıyla birlikte bir önceki toplantda verilen uzun süre sıkı duruş sözünden sonra çıkacak mesajlara da odaklandı.

İşte Şubat toplantısı öncesi not etmeniz gereken gelişmeler

TCMB'nin bu toplantıyı da pas geçmesi bekleniyor

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin düzenlediği faiz anketine katılan ekonomistlerin çoğu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Şubat toplantısında da faize dokunmayacağını öngördü. Ankete katılan beş kurum ise 100 baz puanlık faiz artışı kararı çıkacağını tahmin etti.

TCMB Başkanı Ağbal'ın Kasım ayındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz 4,75 puan artırılarak yüzde 15 seviyesine çıkarılmıştı. Ağbal'ın Aralık ayındaki ikinci toplantısında 1,5 puanlık artış beklentisine karşın politika faizi 2 puan artırılmış ve yüzde 17'ye çekilmişti. Ocak toplantısında ise TCMB faizi sabit tutarken, uzun süre sıkı duruş sözü vermişti.

Yabancı kurumlar da değişiklik beklemiyor

Yabancı kurumların TCMB'nin Şubat toplantısına yönelik beklentisi de faizde bir değişiklik olmayacağı yönünde.

Unicredit ekonomistleri TCMB'den bir faiz artışı beklemediklerini belirtirken, politika faizinin yüzde 17'de kalacağını öngördü.

Kurumun ekonomistleri konuya ilişkin olarak kaleme aldıkları raporda "Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal bir mülakatta Ocak enflasyonunda döviz kurunun birikimli yansımalarının, uluslararası emtia fiyatlarında devam eden artışların ve arz kısıtlarının önemli olduğunu belirtti. Ancak tüm bunlar gelecek birkaç ay daha enflasyonun yükselmeye devam edebileceğini ifade eden Merkez Bankası için sürpriz değil" değerlendirmesine yer verildi.

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın gerekirse sıkılaşmanın devam edeceği taahhüdü nedeniyle enflasyonda sapma olursa faiz artışını da tamamen dışlamadıklarını belirtti. Raporda "bu yılın ilk yarısında faizleri değiştirmeme tahminimizi koruyoruz. Mayıs ayında başlayacak dezenflasyon süreciyle birlikte yılın ikinci yarısında politika faizinin yüzde 12'ye indirileceğini düşünüyoruz" tahmini yapıldı.

Morgan Stanley ise konuya dair yayımladığı raporda yarınki toplantıda faiz oranlarında değişiklik beklemediklerini ancak şahin söylemin devam edeceğini öngördü.

Açıklamada "enflasyon hala bankanın hedefinin üzerindeyken ve ekonomik büyüme hala güçlüyken Merkez Bankası'nın 18 Şubat'ta faizleri değiştirmeyeceğini ancak enflasyondaki yukarı yönlü riskler nedeniyle şahin söylemini sürdüreceğini düşünüyoruz." ifadesi yer aldı.

Kurum yakın vadede 100 baz puanlık bir faiz artışı olacağı tahminini de korudu, zamanlamasının belirsiz olduğu, Mart veya Nisan'da faiz artışı olabileceği ifade edildi.

Uzmanlara göre Ağbal 'şahin'

Naci Ağbal’ın ilk 100 gündeki politika çerçevesini Bloomberg HT'ye değerlendiren 12 yerli ve yabancı uzmanın medyan görüşü, merkez bankası başkanının 5 üzerinden 3 ile şahin olduğu yönünde. Finansal piyasalarda ‘şahin’ terimi sıkı para politikası izleyen ve faizleri yüksek tutan merkez bankası başkanları için kullanılırken, ‘güvercin’ ise parasal genişleme politikası uygulayan ve faizleri düşük tutmak isteyen merkez bankası başkanları için kullanılıyor.

Son enflasyon verisi yine beklentiyi aştı

Şubat toplantısı öncesinde gelen son enflasyon verisi ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Ocak'ta tüketici fiyatları yıllık yüzde 14,97 artışla, Kasım ve Aralık'ın ardından yine beklenti üzerinde geldi. Tüketici fiyatlarında Ocak'ta aylık artış ise yüzde 1,68 olarak kaydedildi. Ocak ayı üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiğini gösterdi. Buna göre üretici fiyat endeksi Ocak'ta yıllık yüzde 26,16 artış kaydetti. Aylık olarak bakıldığında artış oranı ise yüzde 2,66 oldu.

Türk Lirası 6 ayın en yüksek seviyesinde

Son toplantıdan bu yana Türk varlıklarında toparlanma ivmesinin de güçlendiği görüldü. Bir önceki toplantı tarihinde 7,40 seviyelerinde olan Dolar/TL kuru Şubat toplantısınını yapılacağı günün ilk işlemlerinde 6,97 seviyesini gördü. Kurda bu süreçte 6,90 seviyesinin altı test edildi. Böylelikle bir önceki toplantıdan bu yana dolar/TL kurunda yüzde 5'in üzerinde düşüş kaydedildi.

Benzer eğilim Türkiye'nin risk priminde de görüldü. Ocak toplantısı döneminde 320 baz puan üzerinde olan risk primi 280 baz puan seviyelerini test etti.

Bunlara karşın tahvil faizlerinde küresel piyasalarda da öne çıktığı gibi bir yükseliş olduğu izlendi. Gösterge tahvil faizi bu süreçte yüzde 15 seviyesini test etti.

İlk söyleşide sıkılaşma mesajları sürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Reuters'a yaptığı açıklamada uzun süre faiz indirimini gündeme almalarının olası görünmediğine dikkat çekti. Ağbal, "Orta vadeli enflasyon hedefimiz olan yüzde 5 oranının oldukça uzağındayız. Ocak Enflasyon Raporu’nda sunduğumuz tahminler bu hedefe 2023 yılında ulaşabileceğimizi göstermektedir. Bu nedenle, para politikasındaki sıkı ve ihtiyatlı duruşun, yüzde 5 hedefine ulaşılması beklenen 2023 yılına kadar, uzun bir süre kararlılıkla sürdürülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Ağbal söyleşide ilave sıkılaşma mesajı da verdi. Ağbal buna ilişkin olarak, "Enflasyon görünümünde ortaya çıkan geleceğe dönük yukarı yönlü riskleri dikkate alarak sıkı para politikası adımları atıyoruz. Bu çerçevede, 10,25 olan politika faiz oranını önce 15’e daha sonra 17’ye çıkardık. Enflasyon üzerinde ortaya çıkabilecek riskleri dikkate alarak gerekirse ilave sıkılaştırma yapabiliriz." ifadelerini kullandı.