UEA Başkanı Birol: Petrolde volatilite devam edecek
-
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, Bloomberg HT'ye petrol fiyatlarındaki volatilitenin devam edebileceğini söyledi
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, Bloomberg HT'de Ali Çağatay'a konuk oldu.
Petrol fiyatlarının seyrini değerlendiren Birol petrolde volatilitenin devam edeceğini belirtti ve risklere dikkat çekti.. Birol, "Önümüzdeki en büyük sorun İran'la ABD arasındaki gerilimin nasıl gelişeceği ve Hürmüz Boğazı. Dünya petrol ticaretinin üçte biri Hürmüz Boğazı'ndan Çin, Jpaonya, Kore ve Hindistan'a gidiyor. Aynı şekilde doğalgaz ticaretinin üçte biri de oradan Asya'ya gidiyor...
Bu gerilime, Venezüela'da büyük üretim düşüşü ve Libya'daki iç savaşa bakınca fiyatların stabil kalması konusunda fazla umudurm yok" şeklinde konuştu.
"FİYAT ARTIŞINDA HAREKETE GEÇERİZ"
Mevcut fiyat bandında volatilite beklediğini ifade eden Birol "ABD fiyatlar biraz yükselince istemediğiniz kadar petrolü piyasaya sevk ediyor, piyasa rahatlıyor. O nedenle beklentim volatilitenin devam etmesi, tabii çok büyük bir jeopolitik gelişme olursa fiyatlarda zıplamalar görebiliriz. Ama ben mevcut fiyat bandında volatilite bekliyorum" yorumunu yaptı.
Birol petrol fiyatları 100 doların üzerine çıkarsa harekete geçeceklerini belirterek "Yeteri kadar stoğumuz var, bununla piyasayı rahatlatabiliriz" diye konuştu.
"AKTÖRLER DEĞİŞTİ"
Petrol aktörlerinin değiştiğine ve ABD'nin petrol piyasasında en az OPEC ülkelerinin tamamı kadar söz sahibi olduğuna dikkat çeken Birol "OPEC konum değiştirdi ve Rusya ile beraber çalışıyor. Kaya petrolü devrimiyle birlikte ABD Orta doğu'dan petrol ithal eden ülke konumundan şu an dünyanın bir numaralı üreticisi haline geldi. Şimdi de en büyük ihracatçı olacak." ifadesini kullandı.
"DOĞU AKDENİZ'DE BAŞARI İÇİN ULUSLARARASI MUTABAKAT ŞART"
Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri de değerlendiren Birol şunları söyledi; "Buradkai son zamanlardaki keşifler ciddi anlamda dopğazlgaz yatakları olduğunu gösteriyor. her ülkenin kendi sınırları dhailinde araştırma geliştirme çalışa yapması meşru bir hak. Bununla birlikte böyle coğrafyalarda başarılı sonuçlar almak içni ulus mutabakat şart. Bu olmadan buralarda büyük projeler hayata geçirmek zor...Doğu Akdeniz'de bulunacak enerjinin Doğu Akdeniz'de barışa ve ekonomisine olumlu katkıda bulunacağını umuyorum"
TÜRKİYE'NİN ENERJİ POLİTİKALARI
Enerjide güzel adımlar atıldığını kaydeden Birol "dünyada doğalgaz ticaretinin yüzde 75'i boru hatlarıyla yüzde 25'i LNG ile yapılıyordu. Bugün yarı yarıya geldi, yarın büyük kısmı LNG ile yapılacak. Şimdi Avrupa'da doğalgaz fiyatları bir yıl içinde 10 dolardan 3.5 dolara düştü çünkü çok fazla LNG var. Biz de Türkiye olarak gerekli altyapıyı hazırladık, bu furyadan faydalanıyoruz.
Nükleer eerjide doğru adımlar atıyoruz. Burada atılan her adım yakından takip ediliyor. Doğru partner ve doğru teknolojiyi seçebilmek önemli. Yenilenebilir enerjide de iyi adımlar atıyoruz. Ama 2 büyük sorunumuz var, enerjinin hala yüzde 70'ini ithal ediyoruz yani fiyat dalgalanmalardan etkileneceğiz ve enerjiyi hala verimli olarak kullanamıyoruz" yorumunu yaptı.