WAIPA/Aycı: Doğrudan yatırımlar seçim sonrası daha da artacak
-
Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, doğrudan yatırımların seçimler sonrasında artacağını ifade etti
Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, doğrudan yatırımların seçimler sonrası daha da artacağını söyledi.
Aycı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi mayıs ayı olağan toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önce finans ve sigortacılık alanında doğrudan yatırım çektiğine dikkati çeken Aycı, bunun sebeplerinden birisinin de kendisi olduğunu, 2006 yılında Başak Sigorta'yı Fransızlara satan genel müdürün kendisi olduğunu ifade etti.
Başak Sigorta satışının o yılın en iyi getiri sağlayan özelleştirmesi olduğunu vurgulayan Aycı, Başak Sigorta'daki yüzde 55'lik Ziraat Bankası payını 268 milyon dolara sattıklarını, o dönemde şirketin değerleme raporuna göre şirketin toplam değerinin 110 milyon dolar olduğu bilgisini verdi.
Aycı, 2011 yılında Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı'na getirildiğinde bir çalışma yaparak, hizmet sektöründen Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım oranının yüzde 71 olduğunu tespit ettiklerini anlatarak, burada imalat ile enerjinin katkısının ise yüzde 29 ile sınırlı olduğunun altını çizdi.
Bunun üzerine çalıştıklarını, 2014 itibarıyla hizmet sektörünün payının yüzde 49'a gerilediğini, imalat artı enerji sektörünün payının da yüzde 50'ye geldiğini anlatan Aycı, Türkiye'nin 12 senelik performansında yıllık ortalama doğrudan yatırım çekme miktarının 11,5 milyar dolara çıktığını, son 4 yılda ise 12,5 milyar dolar hedefini yakaladıklarını söyledi.
"BRICS, oraya giden yatırımcıları memnun edemedi"
İlker Aycı, devlet fonlarını Türkiye'deki yatırımlara çekmek istediklerini belirterek, "Keşke hep birlikte Çin'in devlet fonunu da buraya çekebilsek" dedi.
Büyük fonların elinde yüksek meblağlar olduğuna dikkati çeken Aycı, söz konusu bu fonların muhafazakar hareket ettiğini, nakitlerini park etmiş durumda olduğunu, bu paraları Türkiye'ye çekebileceklerini dile getirdi.
Japonya'nın 3 büyük bankası ile yakın çalışma yürüttükleri bilgisi veren Aycı, BRICS gibi son 10 yılda yatırım modası haline gelen ülkelerin, oraya giden yatırımcıları memnun edemediğini ifade etti.
Aycı, markalaşmanın yatırım ve sabır gerektirdiğini vurguladı.
Kriz öncesi doğrudan yatırımların dünyada ulaştığı miktarın 2,1 trilyon dolar olduğunu anımsatan Aycı, bugün gelinen noktada 1,4-1,5 trilyon bandında dolaştığını, kriz öncesi döneme ulaşılamadığının altını çizdi.
Enerji yatırımlarını çekmeyi kendilerine öncelik olarak addettiklerini anlatan Aycı, Türkiye'nin yıllık 2-2,5 milyar dolarlık enerji yatırımı çektiğini, ama bu rakamı yeterli görmediklerini, bunun minimum 5 milyar dolar olması gerektiğini söyledi.
WAIPA ve THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, enerji yatırımlarının artırılmasında ellerinde çok mega proje olduğu bilgisini vererek, Afşin-Elbistan gibi ellerinde projeler olduğunu, spekülasyon olmasın diye söyleyemeyeceği bazı görüşmelerin içinde olduklarını, yine aynı şekilde Konya'da bir enerji bölgesi olduğunu ifade etti.
Aycı, Türkiye'nin bugün madencilikten 14-15 milyar dolar kazancı olduğunu, ama Türkiye'nin bu konuda potansiyelinin 45-50 milyar doları bulduğunu vurguladı.
AA