Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Ateşan Aybars Altın yine doluyor
Ateşan Aybars
Ateşan Aybars
İTÜ'den Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra akademik çalışmalarına Kanada'da devam etti. 1975 yılından itibaren Kanada Atom Enerjisi Komisyonu ve Ontario Hydro Nükleer santrallarında çalıştı. 1981 yılında finans dünyasına geçerek geliştirdiği Teknik Analiz Modeli ile Ontario Securities Commission'dan Commodity Trading Manager lisansı aldı. 1993 yılında Türkiye'ye dönerek teknik analiz, türev piyasalar ve risk yönetimi seminerleri verdi ve çeşitli finansal kuruluşlara yatırım danışmanlığı yaptı. 1999'dan itibaren medyada ekonomi yorumları yapmaya başlayan Aybars, 2010 yılından bu yana Bloomberg HT Televizyonu'nda yayınlanan Risk Yönetimi programında yorumcu olarak ekrana çıkıyor.

Altın yine doluyor

Giriş: 05 Aralık 2011, Pazartesi 11:06
Güncelleme: 05 Aralık 2011, Pazartesi 11:17

Görüldüğü kadarıyla, önde gelen merkez bankalarının birlikte müdahalesi ile AB bankalarına likidite sağlanması Avrupada kriz geçici olarak tatile başlatırken, Çin’in munzam karşılıkları düşürmesi piyasalarda risk iştahını öne çıkardı. Her ne kadar ABD ve AB’de kemer sıkma politikaları ile büyüme endişeleri devam etse bile kısa vade için, özellikle ABD’de nispeten iyileşen ekonomik verilerle yıl sonuna kadar iyimserlik devam eder. Dünya liderleri, merkez bankaları ve yatırımcılar Ağustos ve Kasım aylarındaki karamsar beklentilerini bir yana koyup en azından kısa vade için daha olumlu, yatırmları teşvik eden bir ortam bekliyorlar. Doğal olarak, sermaye piyasalarında sert çıkışlar oldu, Dow Jones neredeyse 500 puan yükseldi. Şimdilik, yeni bir risk iştahı yada iyimserlik dozu heyecan verici olmakla birlikte 6 ay sonra yada bir yıl içinde enflasyon endişeleri başlar. Yükselen enflasyon ile kuzeni olan faiz oranları da yükselerek her türlü finansman maliyetlerini ve emtia fiyatlarının yükselmesi sebep olur. Zaten, FED’in en az 2013 ortasına kadar faiz oranlarını aşırı düşük tutacağı beklentisi arka planda enflasyonu besliyor.

AB’de sorunlu bankalara sağlanan likidite sayesinde, problemli bankaların ucuz fonlama, likidite sorunu, sermaye yeterliliği vs. gibi problemleri çözülür mü bilinmez ama bilinen şey şudur; Dolar fonlama maliyetlerinin düşürülmesi doları zayıflatır, adeta faiz oranlarının düşürülmesi gibi dolar değer kaybeder ve tüm emtia fiyatları zayıf dolar ile yükselir. Özellikle, altın enflasyona karşı son derece hassas olan bir emtia özelliği ile hedge (enflasyondan korunma) amaçlı talebi artacaktır.

*Aralık Vade Günlük Altın (COMEX)

Diğer yanda, Çin’in munzam karşılıkları düşürmesi ise devam edecek gibi görülüyor. Bu tür ekonomik kararlar bir kez için alınmaz. Çin ekonomik büyüme’de gaz’a basıyor ve munzam karşılıkları tekrar yada çeşitli aralıklarda birkaç kez düşürmesi devam edecektir ki bu da risk iştahını artıracak ve altın ve diğerlerinin fiyatını yükseltecektir. Ayrıca, merkez bankalarının rezerv çeşitleme faaliyetleri devam ediyor. Güney Kore merkez bankası geçen ay rezervlerini artırmak amacıyla Londra borsasından 15 ton altın satın alarak Kasım sonu itibarı ile toplam rezervlerini 54.4 ton’a çıkardı. Diğer birçok Asya merkez bankalarının da satın alma faaliyetleri devam ediyor. Bu tür faaliyetler küresel altın fiyatı için, diğer emtia fiyatlarından farklı olarak, taban oluşturup fazla düşmemesi için destek oluşturur.

-Stresi olmayan bir yatırım stratejisi

Altın’a doğrudan spot piyasada yada vadeli kontrat sözleşmeleri satın alarak yapılan yatırımlar küçük yatırımcılar için oldukça stresli aynı zamanda o kadar da yönetimi zor bir süreçtir. Yakında Türkiyede de başlayacak olan opsiyon sözleşmeleri ile ihtiyaç ve beklentilere yönelik yatırım yapmak daha kolaydır hemde daha az zaman harcayarak. Altın fiyatı için bir-iki ay gibi kısa vadede ciddi bir yükselme (balon) beklemeyen ama mevcut momentumu ile 1800 doları zorlayacağını düşünen yatırımcılar için stresi olmayan (risk ve getirisi önceden bilinen) ‘Bull Call Spread’ iyi bir seçim olabilir. Bunun için Şubat vadeli 1750 dolar/ons kullanımı olan alım opsiyonu (Call) satın alınır (bugünkü piyasa fiyatı sözleşme -100 ons- başına 5900 dolar). Eş zamanlı olarak aynı vadeli 1800 dolar kullanım fiyatı olan alım opsiyonu satılır (piyasa fiyatı 3800 dolar). Altın fiyatı 1800 dolar yada üzerine çıkacaksa neden doğrudan alım opsiyonları ile yetinmiyoruz diyebilirsiniz!. Doğrudan alım opsiyonu, her ne kadar spot yada vadeli sözleşmeler kadar riskli olmasa bile çıplak opsiyon pozisyonları kalbi zayıf olan yatırımcıları yorar ve altın fiyatındaki iniş-çıkışlar fazlasıyla sıkıntı verebilir. Oysa, spred pozisyonu ile hem vade öncesi getiri potansiyeli yüksektir hem de maliyet düşürülmüştür.

Bu stratejinin maliyeti sözleşme başına 2100 dolar (5900- 3800). Vade sonunda maksimum kazanç (2900 dolar) altın fiyatının 1800 dolar/ons ve üzerinde kapatması ile gerçekleşir. 1750-1800 dolar/ons arası maliyetin üzerinde yada altında getiri olabilir ama en kötü senaryo altın fiyatının 1750 dolar/ons altında kapatması ile gerçekleşir ve tüm yatırım (2100 dolar ) kaybedilir. Bu strateji’nin ömrü yada vade sonun kalan gün (VSKG) sayısı 52.