Bloomberght
Ateşan Aybars
Ateşan Aybars
İTÜ'den Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra akademik çalışmalarına Kanada'da devam etti. 1975 yılından itibaren Kanada Atom Enerjisi Komisyonu ve Ontario Hydro Nükleer santrallarında çalıştı. 1981 yılında finans dünyasına geçerek geliştirdiği Teknik Analiz Modeli ile Ontario Securities Commission'dan Commodity Trading Manager lisansı aldı. 1993 yılında Türkiye'ye dönerek teknik analiz, türev piyasalar ve risk yönetimi seminerleri verdi ve çeşitli finansal kuruluşlara yatırım danışmanlığı yaptı. 1999'dan itibaren medyada ekonomi yorumları yapmaya başlayan Aybars, 2010 yılından bu yana Bloomberg HT Televizyonu'nda yayınlanan Risk Yönetimi programında yorumcu olarak ekrana çıkıyor.

Haftalık yorum

Giriş: 10 Eylül 2012, Pazartesi 08:05
Güncelleme: 10 Eylül 2012, Pazartesi 08:08

Cuma günü açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdam rakamları ile FED’in 12-13 Eylül toplantısında parasal genişlemeye gideceği baskısı ve beklentisi yükseldi. Ayrıca, piyasalar Avrupa Merkez Bankası tahvil alımı programı çerçevesinde Bundesbank’ın 12 Eylül Anayasa Mahkemesi’nin kararına odaklanmış durumdalar. Her ne kadar Maastrich sözleşmesine aykırı olmakla birlikte İtalya ve İspanya’nın borçlanma yükünü hafifletmek üzere Avrupa Merkez Bankası’nın kısa vadeli tahvilleri sınırsız satın alma programı ve bu yönde açıklamaları piyasalarda risk alma eğilimini artırdı. Bu gelişmeler çerçevesinde küresel borsalar yeni zirvelere ulaşırken altın 1750 dolar/ons’u gördü. Bu hafta içinde FED toplantısına kadar, piyasaların bu ivmeyi sürdürüp daha fazla yükselmek yerine bu seviyeleri sindirmekle zaman harcayacağını düşünüyorum. Tahıl piyasalarına gelince, soya kompleksi tüm zamanların rekor seviyesinde işlem görürken gıda enflasyonu endişesi yaygınlaşıyor. Çarşamba günü USDA raporu ardından tahıl fiyatlarında yeni bir yükselme bacağı başlayabilir. Doların zayıflaması ve Merkez Bankaları’nın parasal genişleme eğilimi enflasyonist baskıyı artırmaya yönelik olacağından genel olarak tahıllarda yukarı yönlü (bullish) beklenti devam ediyor.

PETROL (NYMEX)

Bu hafta petrol fiyatının ne olacağı yorumundan çok iki önemli petrol (Brent ve WTI) fiyatının birbirleri ile ilişkisinden bahsetmek istiyorum. Hafta boyunca sık sık güncelliyeceğim günlük yorumlarıma yeni sitemden (www.atesanaybars.com) ulaşabilirsiniz.

Brent ve NYMEX petrol fiyatları arasındaki fark (spread) azalabilir ve bunun için birkaç sebep sayılabilir.

1.Avrupa’da Eylül ayında rafine bakım ve onarım aksamaları ile ortaya çıkan kısa dönem arz endişesi sona eriyor. Rafinelerin bakımdan çıkmasıyla birlikte Ekim ayında brent petrol üretiminin % 21 artması bekleniyor.

2.Avrupa Birliği’nin İran petrol ithalatı ambargosu üçüncü ayına girdi, devam ediyor. Bu süreçte bir çok ülke petrol ithalatını Afrika’ya kaydırdı. Dolayısıyla bu tür çabaların Brent petrol üzerindeki talep baskısını azaltması bekleniyor.

3.ABD ekonomisine kıyasla daha yavaş büyüyen kriz pençesindeki Avrupa Birliği’nde doğal olarak zayıf ekonomik faaliyetler Brent petrol talebini azaltabilir.

Nitekim yukarıdaki veri ve beklentiler grafiklere yansımaya başladı. Kasım vadeli Brent ve NYMEX WTI petrolünün fiyat ilişkisi (spread) zayıflama sinyali veriyor. 04 Eylül’de 18.47 dolar/varil’e kadar artan spread daralmaya başlarken yükselme kanal direncinin aşılamaması spreadin zayıflama, daralma işareti olarak görülebilir.

STRATEJİ. Kasım vade Brent kontratı satıp aynı vadeli WTI kontratı 17.50 dolar/varil primle spread yapılabilir. Spread’in 13.00 dolar/varil’e kadar gerilemesi hedef olarak görülürse, risk toleransı spread’in 19.75 üzerine müsaade edilmemelidir. Böylece risk/kazanç rasyosu 4.5/2.74 = 1.64 iyi bir tasarım olarak görünüyor.

ALTIN (COMEX)

FED’in toplantı tutanaklarını açıklamasından bu yana likiditenin artacağını düşünen yatırımcılar altın almaya başladılar ve geçen hafta tarım dışı istihdam rakamlarının beklenenden düşük gelmesi ile birlikte topyekün risk iştahı arttı. Altın son altı ayın zirvesine yükseldi. FED’in parasal genişlemeye hemen bu hafta başlayacağı beklentileri yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programını ilan etmesi ve Çin’in alt yapı tesisleri için önemli miktarda para arzını onaylaması bir arada düşünüldüğünde altın boğaları için tam anlamı ile bir coşku. Nitekim altın fiyatları 1750 seviyesini gördü. Şimdi bu seviyeden sonra ne olacağı en önemli soru?. Elbette, 2015’e kadar sarkması beklenen düşük faiz oranları ortamı ve zayıflayan dolar ile birlikte altın fiyatlarının yükselip yeni zirveler yapacağını öngörmek zor değil. Ancak daha kısa vadede altın ya da diğer piyasaların ne yönde hareket edeceğini kestirmek kolay değil. Bunun için, çeşitli piyasa araç gereçlerinden oluşan alet çantasını kullanmaktan başka çaremiz yoktur. (bu arada, hatta günlük altın ve da diğer piyasa yorumlarımı, risk yönetimi ve çeşitli yatırım araçlarının nasıl kullanılacağı türünden bilgileri daha sık ve detaylı biçimde www.atesanaybars.com’ dan izleyebilirsiniz).

Tekrar altın’a kısa vade için döndüğümüzde, altın vadeli ve opsiyon kontratlarında açık pozisyon sayılarının son iki haftada bir hayli yükseldiğini ve yükselen fiyatlara eşlik ettiğini gözlüyorum dolayısı ile altın piyasasına taze para girdiği aşikar. Fakat altın fiyatları yeniden zirvelere koşuyor beklentisi için FED’in bu hafta parasal genişleme politikasını ilan etmesi gerek. Her ne kadar son haftalardaki gelişmeler piyasalarda bu beklentiyi artırsa da ben pek emin değilim. Parasal genişleme olmazsa iki haftada 100 dolar toparlayan altın için kısa vadeli bir düzeltme hareketi başlayabilir.

Üç hafta boyunca yükselen altın fiyatı tam anlamıyla yukarı (bullish) davranış sergiliyor. Normal olarak bu tür ivme ve momentum önceki tepe seviyelerini aşmaya kilitlenir. Aşağıdaki CFTC raporunda (tablo) fonların, küçük spekülatörlerin ve özel portföy hesaplarının üç hafta boyunca alıcı oldukları, aynı zamanda hedge amaçlı açığa satış yapan ticari şirketlerin (üretici maden ve mücevherat sektörü) açık pozisyonlarını kapattığı görülüyor. Her iki grubun da pozisyonları henüz rekor seviyelere dirençlere yakın değil. Yani, bu momentum altın fiyatını 1750- 1800 aralığına taşıyabilir. Ama, tedbir yada strateji zamanı, düzeltme sinyalleri çoğalıyor. Kısa dönem teknik göstergeler üç haftalık yükseliş ile aşırı pahalı bölgeye yerleştiler. Stokastik ve diğerleri satış sinyali veriyor. Altın fiyatı FED ve Avrupa birliği manşetlerine aşırı duyarlı bir süreçden geçiyor. Birçok profesyonel yatırımcılar FED sonrasını bekliyorlar.