Bloomberght
Ateşan Aybars
Ateşan Aybars
İTÜ'den Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra akademik çalışmalarına Kanada'da devam etti. 1975 yılından itibaren Kanada Atom Enerjisi Komisyonu ve Ontario Hydro Nükleer santrallarında çalıştı. 1981 yılında finans dünyasına geçerek geliştirdiği Teknik Analiz Modeli ile Ontario Securities Commission'dan Commodity Trading Manager lisansı aldı. 1993 yılında Türkiye'ye dönerek teknik analiz, türev piyasalar ve risk yönetimi seminerleri verdi ve çeşitli finansal kuruluşlara yatırım danışmanlığı yaptı. 1999'dan itibaren medyada ekonomi yorumları yapmaya başlayan Aybars, 2010 yılından bu yana Bloomberg HT Televizyonu'nda yayınlanan Risk Yönetimi programında yorumcu olarak ekrana çıkıyor.

Haftaya bakış

Giriş: 29 Eylül 2014, Pazartesi 10:52
Güncelleme: 29 Eylül 2014, Pazartesi 11:03

-Dolar Endeksi

Dolar endeksi önceki hafta başında biraz geriledikten sonra 84 puan cıvarında destek bulup tekrar 85 zirvesine yaklaşmıştı. Bu hafta önemli bir direnç olarak görülen bu seviye aşıldı ve 88 endeks seviyesine yol açıldı. Elbette kısa dönem kar satışları gözlenecek ama gerilemeler satın alma fırsatı olarak görülüyor.RSI hala aşırı yüksek seviyede emdişe vermekle birlikte diğer kısa dönem göstergeler önceki haftanın geri çekilmesi ile rahatlamış görünüyor ve yukarı yönlü hareketi destekleyebilirler.

-Altın/ Gümüş (COMEX)

ABD’de 2. Çeyrek GDP %4.6 seviyesine yükseldi. EURUSD paritesi hem kendi ekonomilerindeki olumsuz verilere hem de güçlü dolara karşı Perşembe günü iki yılın en düşük seviyesi 1.2697’ye kadar geriledi. Enflasyonun düşük seviyede kalmasında etkili olan düşük petrol fiyatları da altın fiyatını olumsuz etkiliyor. Doğal olarak, düşük petrol fiyatları, güçlü dolar, yükselen borsalar ve tahvil getirileri altın fiyatını baskı altında tutmaya devam ediyor. Bu gelişmeler altın fiyatına sempati ile hareket eden gümüş fiyatını da olumsuz etkilyor ama bir süre sonra endüstriyel bir metal olarak gümüş fiyatını (ekonomik toparlanma anlamında) olumlu etkiliyebilir.

Kısa vade için altın fiyatının seyri bu günlerde düzeltme sürecine başlayan borsalara endeksli görünüyor. Geçen hafta borsalarda sert düşüşler devam edip etmeyeceği altın fiyatında yön belirleyici olacaktır. Özellikle S&P Endeksinde gecikmiş düzeltme daha derinlere sarkar mı? ya da şu hali ile satın alma fırsatı olarak görülebilir mi? sorusunu sormak gerekir. Elbette, borsalar satın alma fırsatı olarak görülürse altın fiyatına baskı devam eder.

WTI ve Brent forward fiyatlama ve beklenti anketleri hala aşağı yöne eğilimli (bearish).

Ancak daha uzun vadeli destekleyici faktörlerde arka planda demleniyor. Altın fiyatını destekleyici faktörlerden biri olarak madenlerin üretim maliyeti ve giderek azalan üretimleri gösterilebilir. Kısa süre önce Barclays’in yaptığı bir analize göre madenlerin % 10’u tüm giderler ile birlikte kıyaslandığında zarar ediyorlar.

Son birkaç haftadır altın ve gümüşte açık pozisyonların arttığı apaçık, Eylül’den bu yana altın fiyatı düşerken COMEX açık pozisyonları artıyor. Diğer bir ifade ile altın piyasasına giren taze para satış amaçlı.

Fonların pozisyon boşaltmaları (long liquidation) devam ediyor.

Teknik olarak 1200 dolar üzerinde ralli çabaları satış baskısı ile karşılanıyor. Cuma günü toparlama çabası da güçlü dolar ile frenlendi ve “shooting star” candle’ı ile sonlandı. 1200 dolar önemli desteğinin kırılması son derece olumsuz olacaktır. Kısa dönem tepki alışları görülebilir ama altın piyasasında yükselme eğiliminin trende dönüşmesi için 1250 dolar üzerinde işlem görmesi gerekir. Şimdilik ralli çabaları satış fırsatı olarak görülüyor.

Gümüş fiyatı 17.50 dolar da destek buldu ama Cuma günü oluşan “shooting star” negatif. Perşembe gününün “candle” seviyesi altında satış hızlanır. Ralliler satış fırsatı olarak görülüyor.