Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Ateşan Aybars Pamuk fiyatlarını nasıl bir seyir bekliyor?
Ateşan Aybars
Ateşan Aybars
İTÜ'den Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra akademik çalışmalarına Kanada'da devam etti. 1975 yılından itibaren Kanada Atom Enerjisi Komisyonu ve Ontario Hydro Nükleer santrallarında çalıştı. 1981 yılında finans dünyasına geçerek geliştirdiği Teknik Analiz Modeli ile Ontario Securities Commission'dan Commodity Trading Manager lisansı aldı. 1993 yılında Türkiye'ye dönerek teknik analiz, türev piyasalar ve risk yönetimi seminerleri verdi ve çeşitli finansal kuruluşlara yatırım danışmanlığı yaptı. 1999'dan itibaren medyada ekonomi yorumları yapmaya başlayan Aybars, 2010 yılından bu yana Bloomberg HT Televizyonu'nda yayınlanan Risk Yönetimi programında yorumcu olarak ekrana çıkıyor.

Pamuk fiyatlarını nasıl bir seyir bekliyor?

Giriş: 22 Ekim 2014, Çarşamba 11:01
Güncelleme: 22 Ekim 2014, Çarşamba 11:06

Türkiye’de yüksek girdi maliyetleri yanısıra pamuk üretiminin artması zaten düşük olan küresel pamuk fiyatları ile çiftçilerin zarar etmesine dolayısıyla ekili alanları diğer tarım ürünlerine kaymasına yol açabilir.

Geçen yıl kilosu 4.15 TL olan pamuk fiyatı bu yıl 3.60 TL’ye kadar geriledi. Yeniden hükümet ile destek arayışları vs. Üretimin azalması doğal olarak pamuk ithalatının artması, kaynakların başka ülke üreticilerine aktarılması anlamına gelir. 2002-2013 yılları arasında dünyada 4.Üretici ve 5.Tüketici konumunda olan Türkiye pamuk profili, şimdilerde dünya üretiminde 8.sıraya gerilerken tüketimde 4.olmayı sürdürüyor. Bundan sonrası için elbette küresel pamuk fiyatları Türkiye’de hem üretici hem ithalatçı kesim için son derece önemli.

Dünya pamuk fiyatı denilince Çin stoklama politikasından bahsetmek gerekiyor. 2011 yılından itibaren kendi üreticisini desteklemek amacıyla aşırı ithalat yapan Çin küresel pamuk fiyatını da yukarı çekmişti ama son bir yıldan bu yana bu stokların küresel pamuk fiyatı üzerinde fiyatı adeta kabusa dönüştü, Çin yetkilileri çaresiz ve Çin’in aşırı stokları ile ne yapacağı konusu pamuk piyasalarında endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Çin’in pamuk devir stokları 13.5 milyon ton, üretimi 6.6 milyon ton, dönem sonu stoklarının 13.5 milyon ton olması bekleniyor.

Bu haliyle Çin 596 gün hiç pamuk üretmese bile kendi ihtiyacını karşılıyor. Çin’in pamuk verileri ile küresel veriler karşılaştırıldığında Çin stoklama politika ve eğiliminin NewYork pamuk fiyatındaki aşırı değer kaybının nedeni olduğu görülür.

Analist beklentilerine bakılırsa forward fiyatlamaların analist tahminlerinden daha düşük olması bu gün itibarı ile pamuk fiyatlarının yükseleceğine işaret ediyor ama bu tahminler uzun vade için. Analistler, tahminlerini Çin stoklama politika ve eylemlerine göre kolayca değiştirebilirler.

Önümüzdeki birkaç hafta için pamuk fiyatında yukarı yönlü bir hareket şaşırtıcı olmaz. Cotlook A ve Newyork pamuk piyasasında analitik verilere bakılırsa, uzun süre düşük seviyelerde seyretme eğilimi bekleniyor. Ama kısa vade değerlendirme biraz farklı olabilir. Normal olarak taşıma maliyetinin fiyata yansıdığı piyasalarda (Kontango) kısa dönem endişeler gözlenmez.

Bu günlerde pamuk piyasasında taşıma maliyetlerinin ihmal edildiği (Backwarded) piyasa eğilimi görülüyor. Bunun anlamı, kısa vade beklentiler bullish (talep var) veya pamuk arzında (kaliteli pamuk) sıkıntı var yada ileriye dönük beklentiler pamuk fiyatının düşeceği yönündedir.

Teknik olarak görünüm aşağı yönlü olmakla birlikte Ağustos ayından bu yana 60 sent/lbs NewYork pamuğunda önemli bir destek oluşturdu. Kısa dönem göstergeler aşırı ucuz bölgede yükselme eğilimini destekliyor. 65 sent/lbs cıvarında İchimoku bulut direci zayıf ve bu seviyeye doğru tepki bulutu kolayca aşıp destek konumuna taşıyabilir.