Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Barış Esen Şahin görünümlü güvercin
Barış Esen
Barış Esen
İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Barış Esen, Galatasaray Üniversitesi Bölgesel ve Stratejik Etüdler Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı. İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden doktora derecesini aldı. Gazetecilik ve televizyonculuk mesleğine 2004'te CNN Türk Dış Haberler Servisi'nde başladı. 2005 yılından 2010 yılı başına dek SKY Türk haber kanalında muhabir,editör ve sunucu olarak çalıştı. 2010'dan itibaren kuruluş kadrosunda yer aldığı Bloomberg HT'de sunucu-editör olarak görev yapmaktadır. Televizyonda Küresel Piyasalar ve Ekonomik Görünüm, radyoda ise Barış'ın Sesi programlarını sunuyor.  

Şahin görünümlü güvercin

Giriş: 23 Mayıs 2014, Cuma 16:01
Güncelleme: 23 Mayıs 2014, Cuma 16:01

Merkez bankası politika faizinde 50 baz puanlık indirime gitti, kimilerine göre sürprizdi. Aslında bu adım göstere göstere geldi. TCMB Başkanı Erdem Başçı Nisan ayındaki basın toplantısında hem adresi hem oranı daha önce sinyallemişti.

Son basın toplantısında Başçı, "Faiz indirimi yaparsam politika faizinde yaparım, ölçülü olur ve risk primindeki azalmadan ötürü olur" demişti. Ve başçı ilk fırsatta bu karara ulaştı.

Faiz indirimleri sürer mi?

Peki %9,38 enflasyon? Bu indirimde enflasyon zaten gerekçe değil hatta sıkı duruş da korunacak vurgusu TCMB açıklaması içerisinde var. Azalan belirsizlikler ve risk priminde düşüş ana gerekçe, yani para girişi olduğu müddetçe bu yol kullanılabilir. Yurtdışı görünüm bozulmazsa TCMB 50 baz puan indirimle Haziran'da da gelebilir. Enflasyon Mayıs'ta tepe noktasını görecek. Enflasyonda bu senaryo gerçekleşirse Haziran'dan sonra Merkez Bankası'nın bu kez de "bakın enflasyon düşüyor" gerekçesi ile faiz indirimine gitme imkanı, kimine göre riski var.

Zamanlama doğru mu?

Türkiye Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı, gelecek sene Haziran'da da genel seçimlere gidecek. Siyasi irade bu iki seçime düşük büyüme oranları ile gitmek istemeyecektir. Düşük faiz ortamı ve gevşek para politikası büyümenin ana motorlarından.

Türk ekonomisi ve içerideki süreci anlamaya çalışırken, Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasını (AMB) da unutmayalım. Fed artık tartışma noktasına geldiği faiz artışını gelecek sene ortalarında yapabilir.

AMB ise 5 Haziran'da parasal genişleme olmasa bile faiz indirimine gidebilir. AMB Başkanı Draghi bu adımı atarsa TCMB'ye en az 50 baz puanlık indirim alanı daha doğabilir. Eğer AMB'den adım gelmezse de TCMB indirimini ön alıp yapmış oldu. AMB'nin pas geçtiği bir toplantı sonrası TCMB'nin faiz indirimine gitmesi daha zor olacaktı, zamanlama o nedenle olumlu.

Fed'den gelen sinyaller ise erken bir faiz artırımı konusunda acele etmeyeceklerini gösteriyor. Elbette ABD'de çok daha iyi istihdam verileri ve enflasyonda yükseliş görülene kadar.

Fed'den gelecek faiz artışlarına kadar TCMB mümkün oldukça bu ortamı faizde indirim yolu ile değerlendirebilir ve ön alabilir. Böylece önümüzdeki sene Fed'in olası faiz artışlarına vereceği cevabı daha düşük bir faiz oranından başlayarak karşılayabilir.

Piyasa tepkisi de çoğu kimseyi şaşırttı. Özellikle faiz indirimine rağmen ilk gün kurda düşüş dikkat çekiciydi, bu Merkez'i daha da cesaretlendirir mi göreceğiz. TL'de değerlenme oldukça Merkez faiz indirimleri konusunda daha rahat. Ayrıca 2'nin altına doğru giden bir kura ekonomi yönetimi ihracata olumsuz etkisi nedeniyle karşı gibi.

Sonuç itibariyle merkez "sıkı duruş enflasyon nedeniyle korunacak" dese de bendeki algısı genişlemeye meyilli olduğu şeklinde. Yukarıda sayılan yurtdışı şartlar ve enflasyonda düşüş senaryosu dahilinde sanki mümkün olan her fırsatta bir faiz indirimi gelecek gibi. Bu da Merkez için "şahin görümlü güvercin" izlenimini uyandırıyor.