Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Kriz ABD bankalarına nasıl sıçrar?
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

Kriz ABD bankalarına nasıl sıçrar?

Giriş: 17 Kasım 2011, Perşembe 09:22
Güncelleme: 17 Kasım 2011, Perşembe 10:17

Dün akşam kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD bankalarına yönelik sert bir uyarı yaptı. "Avrupa'daki kriz derinleşirse, Amerikan bankaları ciddi bir riskle karşı karşıya kalabilir" yorumu yapan Fitch, endekslerin %1 'den fazla değer kaybetmesine yol açtı.

6 büyük Amerikan Bankası, yani JP Morgan, Bank of America, CitiGrup, Wells Fargo, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'nin Avrupa'daki problemli ülkelere olan toplam riski 50 milyar ABD dolar. Problemli ülkelerden kasıt; Portekiz, Yunanistan, İrlanda, İtalya ve İspanya. Eğer bu ülkelere Fransa'yı da katmak isterseniz, o zaman bilançoya 190 milyar dolar daha artırmanız gerekecek.

Görüldüğü gibi kriz durmak bilmeden ilerlemeye devam ediyor. Bundan bir yıl önce krizin tanımı; "ayağını yorganına göre uzatmayan Yunanlıların ve Siesta düşkünü İspanyolların borç problemi" şeklinde yapılabilirdi. Bugün ise Avrupa'nın dağılma ihtimalinden, ABD'de bankaların batma riskine kadar bir çok sorunun kaynağı olmuş durumda.

Grafikte de görüleceği gibi aynı Avrupa'da olduğu gibi ama aslında pek de kimsenin olmasını beklemediği bır fiyatlama var Amerikan bankalarında. 4 önemli ABD bankasının da piyasa değeri/ defter değeri oranları 1 seviyesinin oldukça altına inmiş durumda. Avrupa'da da benzer bir durum var ama oradaki açıklama daha kolay; bankaların bilançolarında gösterdikleri varlıkların gerçek değerlerini kimse tam olarak bilemiyor.

ABD bundan tam 2 yıl önce benzer durumdan geçmişti. TARP ve TALF fonları sayesinde bilançolardaki toksik varlıklar ve ipoteğe dayalı yazılmış türev ürünleri kaldırılıp, FED'in bilançosuna kaydırılmıştı. Sonra oluşan genel kanı; artık ABD bankalarının tek problemi soğuyan ekonomide kâr yazma zorluğu olabilir diye düşünüluyordu. Ancak Fitch'in açıklamasında da görüleceği gibi 'kazın ayağı pek öyle değil' sanki. Birkaç ay öncesine kadar kimsenin ciddi bir problem olabileceğini düşünmediği İtalya, İspanya tahvilleri ya da Avrupa'daki bankalara verilen fonlama miktarları şimdi ABD bankalarının en büyük kabusu olmak üzere.

Avrupa'da kriz büyük ve gittikçe derinleşiyor. Böyle bir ortamda ' biz çok etkilenmeyiz yada sınırlı etkileniriz' demek biraz iddalı kalıyor bence.