Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Merkez sonunda faiz silahını çeker...
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

Merkez sonunda faiz silahını çeker...

Giriş: 23 Temmuz 2013, Salı 15:26
Güncelleme: 24 Temmuz 2013, Çarşamba 10:46

TCMB son zamanların en çok beklenen PPK toplantısını yaptı ve faiz kararını açıkladı. Koridorun üst bandında 75 baz puanlık bir yükseliş yapıldı, alt bant ve politika faizi sabit bırakıldı. Böylece faiz koridorunun alt bandı % 3,5'da kalırken üst bant % 7,25'e yükseldi. Politika faizi ise % 4,5'da sabit kaldı.

Kararın detayları

Merkez Bankası koridorun üst bandını yukarı çekmenin yanında aslında başka önemli kararlar da aldı. Üzerinden geçelim...

- Eğer normal bir gün ise, 1 haftalık API ihalesinden % 4,5 orandan Merkez'den fonlama sağlacak. Kapanmak için gerekli olan rakam ise Piyasa Yapıcı Banka ise % 6,75, değil ise % 7,25'den yine Merkez Bankası tarafından sağlanacak.

- Eğer istisnai gün (ek parasal sıkılaştırma yapılan gün) ise miktar bazlı repo ihalesi yok. Döviz satışı da yok. BIST'ten fonlayabilirsin kendini. Burada repoya sokacak ne kadar tahvilin ve limitinin ne olduğu onemli ya da Merkez'in miktar belli ve faiz oranı ihale de beli olacak API ihalesine girersin. Son tahlilde de % 7.25 ile bütün bankalar Merkez'den kapanır.

Peki bu ne anlama geliyor?

TCMB piyasa diyor ki "Bundan sonra çok daha fazla bana bağımlı olacaksınız". Eğer Merkez Bankası bir işlem gününü istisnai gün ilan ederse piyasadaki herkesin o günkü TL maliyetini % 7,25'e çekebileceğini söylüyor. Yine TCMB bundan sonra TL fonlama oranlarının günden güne çok değişebileceğini belirtip ciddi bir belirsizlik ortamı yaratıyor. Yani bundan sonra TL daha maliyetli bir kur olacak. Ayrıca bugünden yarına kısa vadeli TL faizlerini öngörmek zorlaşacak.

Merkez Bankası tutanaklarda enflasyon riskine vurgu yapıyor.

TCMB artan petrol fiyatları, döviz kurunda görülen yükseliş, işlenmemiş gıdadaki fiyat artışları ve sermaye hareketlerindeki zayıflama neticesinde kısa vadede enflasyonun olumsuz etkileceğini düşünüyor. Dolayısı ile de enflasyon beklentileri tekrar normalleşene kadar para politikasınında sıkılaştırmaya gidileceğini belirtiyor.

Piyasanın ilk çıkarımları

Piyasa faiz kararı arkasından genel görüşü TCMB'nin beklenenden daha şahin olduğu yönünde. Belki 75 baz puanlık faiz artırımı 100 baz puan bekleyen yatırımcılar için hayal kırıklığı olabilir ama yukarıda sıraladığımız unsurlar sonucunda TL maliyetinin artacağı beklentisi ve parasal sıkılaştırmanın başladığı algısı çoğu yatırımcının gözünden kaçmamış.

Bundan sonra yurt dışını izleyeceğiz. Eğer yurt dışı konjöktür izin verir ise getiri eğrisinin uzun tarafında bir miktar daha faiz inişi gözlemlenebilir. Kısa tarafta ise piyasanın fazla bir değişiklik beklemediğini görüyorum. Ayrıca kur tarafında da yine yurt dışı izin verdiği taktirde yabancı tarafından TL'ye ilginin artacağı bir Ağustos ayı görebiliriz.