Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Merkez Bankası'nda "sıcak para" önlemi
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

Merkez Bankası'nda "sıcak para" önlemi

Giriş: 12 Kasım 2010, Cuma 11:07
Güncelleme: 12 Kasım 2010, Cuma 11:07

Merkez Bankası ani bir kararla gecelik borç alma oranını 400 baz puan düşürerek yüzde 5,75 den yüzde 1,75 e çekti.

Alınan bu karar, Merkez Bankası'nın olası bir ikinci tur sıcak para hücumuna karşı önlem almaya çalışması olarak değerlendiriliyor.

Merkez Bankası nette hala piyasaya para vermeyi sürdürüyor. TCMB haftalık repo olarak ilan ettiği resmi fonlama faizinde (%7) piyasalara ortalama

7-8 milyar TL para verirken, aynı anda gecelik faiz de % 5,75'ten 3 milyar TL'ye yakın para tekrar Merkez Bankası'na geri dönüyor.

Piyasa oyuncuları birbirlerine olan güven ve limit problemlerinden dolayı, parayı daha düşük faizi kabullenerek Merkez Bankası'na yatırmayı tercih

ediyor. TCMB'nin de bu noktada'artık bana gelmeyin' mesajını verdiği belirtiliyor.

Şimdi akıllardaki soru ise bu paranın nereye gidebileceği yönünde.

Alternatifler arasında uzun vadeli devlet tahvili, 3 ila 6 aya kadar uzanan para piyasasında bu meblanın tekrar piyasaya dönmesi ve dolara dönme ihtimalleri bulunuyor.