Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Bernanke bile enflasyonun kalıcı olabileceğini kabul etti
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

Bernanke bile enflasyonun kalıcı olabileceğini kabul etti

Giriş: 05 Nisan 2011, Salı 10:56
Güncelleme: 05 Nisan 2011, Salı 10:56

Muhtemelen dünya üzerinde enflasyon konusunda en rahat merkez bankalarından biri Amerikan Merkez Bankası yani FED'dir. Bu arada tuhaf ama gerçek; dünkü gelen veriden sonra sanırım ikincisi de Türk Merkez Bankası olabilir. Ancak bugün konumuz Türk Merkez Bankası ve % 4'ün altına inmiş yıllık enflasyon değil, FED ve ABD'deki enflasyon oranları.

Son açıklanan rakamlara göre ABD'de yıllık TÜFE rakamı % 2,6, yıllık üretici rakamları ise % 5,6 seviyesinde. Bu rakamlar ilk etapta yüksek gelebilir ancak biliyoruz ki FED'in baktığı ve politikalarını belirlediği rakamlar bunlar değil. FED çekirdek enflasyonu takip ediyor. Yani gıda, enerji gibi fiyatların devre dışı bırakıldığı talep enflasyonun takip edildiği oranları. Şubat ayı rakamlarına göre de ABD'de çekirdek TÜFE oranı % 1,1. FED Başkanı Bernanke'nin daha önce defalarca belirttiği gibi bu oran ABD için tehlike teşkil etmiyor. Hatta Bernanke, çekirdek enflasyonun ABD'de büyümenin toparlandığının bir kanıtı olarak % 2'ye kadar çıktığını görmeyi ümit ediyor.

Bu doğrultuda FED başkanı her konuşmasında enflasyonun sorun olmadığını ifade ederdi. Ancak dün yaptığı açıklamada Bernanke, 'Eğer enflasyon kalıcı olursa müdahale ederiz' dedi. Bu, piyasalar için enteresan bir gelişme. Bernanke'nin bile enflasyon vurgusu yapmasıyla, piyasada gözler bir anda ABD faizlerinin üzerine çevrildi. Grafikte de görüldüğü gibi 10 yıllık ABD TIPS yani enflasyona endeksli tahvilleri ile normal devlet tahvilleri arasındaki fark açılıyor. Yani piyasalar hem ABD'de, hem de Almanya'da hızlı bir enflasyon fiyatlamasına başlamış durumda. İşte Bernanke'nin de yaptığı vurgu buradan kaynaklanıyor.

Şimdi piyasaların aklında iki soru var: ABD ikinci tur parasal genişleme bittiği zaman (Haziran 2011) tekrar para basmaya devam edecek mi? Diğer soru da petrolün 120 dolara yükseldiği, ABD'de haftalık işsizlik verilerinin azaldığı bir ortamda FED, faiz arttırım sürecini hızlandırır mı? Özellikle de Avrupa'da bu perşembe açıklanması beklenen faiz artışları Bernanke'yi bu konuda biraz daha sıkıştıracak gibi görünüyor.