Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Seçim öncesi son işlem günü
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

Seçim öncesi son işlem günü

Giriş: 10 Haziran 2011, Cuma 09:57
Güncelleme: 10 Haziran 2011, Cuma 14:58

Bu seçim döneminde bize en çok sorulan "Borsada bu sene seçim öncesi ralli olmayacak mı?" ; "Seçimlerden sonra kur tekrar değer kazanır mı?" gibi küçük yatırımcı olması muhtemel izleyicilerimizden gelen sorulardı.

Yaklaşık 1.5 aydır seçim süreci yaşayan piyasalar aslında bu sefer çok da fazla seçim fiyatlaması yapmadı. Hatta belki de piyasalar açısından secimlerin en az ilgi çektiği dönem 2011 genel seçimleriydi diyebilirim. Yine de Pazar akşamı ögreneceğimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. hükümeti öncesinde piyasalar gözünden bazı tespitler yapmak mümkün.

İlk tespit olarak bence bu seçim dönemi ekonominin en çok konuşulduğu, bütün partilerin ekonomi paketlerini ve detaylı projelerini en çok anlattıkları dönem oldu. Hem de ortada 2001'dekine benzer bir ekonomik krizin yaşanmadığı bir zamanda. Bence kazanan kim olursa olsun, bu Türk ekonomisi için bir kazanç olarak kayda geçecektir.

Diğer yandan bugün itibariyle piyasalar da şu anki durumdan farklı bir seyir olmayacağı ve genel hatları ile benzer bir meclis aritmetiğne ulaşılacağına yönelik fiyatlamalar yapıyor. Kurda, faizde ve özellikle de IMKB'de bu fiyatlama var. Seçim sonuçları anketlerin genel ortalaması şeklinde tecelli edecek olursa, piyasaların Pazartesi sabahı herhangi bir tepki vermesi beklenmiyor.

Bloomberg HT olarak bizim daha önce yapmış olduğumuz ankette de görüldüğü gibi seçim sonuçlarında anket dışında çıkabilecek süprizlere olumlu ve olumsuz olarak en fazla tepki vermesi beklenen piyasa, hisse senedi piyasası. Yani IMKB olası süprizlere en duyarlı olanı. Faiz tarafı ise sürpriz durumunda en az ( olumlu yada olumsuz) tepkisi vermesi beklenen piyasa. Enteresan olanı ise kur. Piyasalar için olumsuz sayılacak bir süprizde IMKB'den sonra en fazla olumsuz tepkiyi vermesi beklenen taraf Türk Lirası.

Kısaca seçimler bitiyor ve piyasalar da artık tekrar gündemine dönüyor. Bu gündemde de dünya piyasalarındaki kırılganlık, likidite şartlarının kötüleşmesi ve içerideki cari açık sorunu var.

ABD'DE YATIRIMCI HALA KARAMSAR

Biz seçim sürecini geride bırakmaya hazırlanırken ABD'de arka akaya gelen kötü veriler piyasanın keyfini iyice kaçırmışa benziyor. PUT/CALL rasyosu denilen alım ve satım opsiyonlarının birbirine oranı olarak çevirebileceğimiz bir gösterge var. Burada PUT'lar yanı satım opsiyonları arttıkça piyasanın moralinin bozulduğunu ve endeksin aşağıya gideceğini öngördüğünü söyleyebiliriz.

Grafikte görüldüğü gibi satım opsyonları piyasada arttı ve endekste yön aşağıya döndü.