Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Türk piyasaları neden negatif ayrışıyor?
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

Türk piyasaları neden negatif ayrışıyor?

Giriş: 15 Haziran 2011, Çarşamba 10:35
Güncelleme: 15 Haziran 2011, Çarşamba 10:36

Beklenen senaryo bu değildi. Seçimler sonrasında bir bilinmezlik daha devre dışı kalacak ve arkasından piyasalarda yükseliş başlayacak beklentisi yüksekti. Bu sebeple özellikle İMKB'de yerli oyuncuların başrol aldığı bir alım göze çarpıyordu seçimler öncesi.

Evdeki hesap çarşıya uymadı ve seçim sonrası ralli değil sert satışlar piyasaya hakim oldu. Peki ne oldu da piyasalar terste kaldı?

Bence ilk faktör Pazartesi günü gelen cari açık rakamı ve yıllıklandırılmış 63

milyar dolara ulaşan açık. Piyasaların zaten tedirgin olduğu bu nokta, seçim

sonrasında piyasaların bir daha gündemine geldi. Yıl sonu GSMH'nın %9'una ulaşması beklenen bu rakam artık piyasaların çok acil tedbir alınması gerektiği konusunda kaygılarını bir kez daha kamçılamış gibi gözüküyor.

Zaten önlem alınmıyor mu bu konuda? Ya da "cari açıkta bu rakam zaten

beklenmiyor muydu" diye haklı sorular aklınıza gelebilir. İkisinin cevabı da "Evet." Sorun da burada zaten düğümleniyor. Piyasalara göre alınan önlemler yeterli değil ve alınacağı düşünülen önlemlerde de %9'a ulaşması beklenen cari açık rakamı için kâfi gelmeyebilir.

Dün Bloomberg HT 'de gün boyu işlediğimiz "cari açıkda yeni önlemler yolda" haberimizde de görüldüğü gibi BDDK, TMSF ve Merkez Bankası'nın devrede olduğu geniş bir önlemler paketi artık piyasanın bildiği bir veri seti. Bu önlemlerin bilinmesine rağmen piyasalarda hala negatif bir ayrışma söz konus ile bunun bence üç sebebi olabilir;

1- "Alınacak önlemler özellikle İMKB'de şirketlerin kâr marjlarını düşerecek . Aynı zamanda bankalara ek maliyetler getireceği için faizlerin yükselmesine yol açacak" beklentisi

2- "Alınacak önlemler iyi niyetli ama hükümetin gündeminde önümüzdeki 3 aylık süreçte hükümet kurma ve anayasa değişikliği gibi konular olacak, ekonomiye zaman gelmez" kaygısı.

3- "Alınacak önlemler yeterli değil, cari açığı düşürmekte yeterli olmaz" korkusu.

Bu üç sebepten hangisi olursa olsun iç piyasada satış getiriyor. IMKB'de zaten

yabancı ağırlığı son zamanların en düşüğünde ve yerli daha fazla pozisyon

taşıyamıyor. Faiz cephesinde alınacak önlemler kısa vadede faiz oranlarını ister istemez yükseltecek kaygısı ile özellikle yerli bankalar tahvil satıyor. Kur cephesinde de yabancı yatırımcı önlemleri görmeden USD satıp TL almıyor bu da kuru yukarı taşıyor.

Görüldüğü giibi seçim bitti ama aslında yeni hükümet için ekonomi kulvarında en zor 4 yılı yeni başlıyor.

Bu grafik Bloomberg Terminal'in bir hizmetidir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.