Avrupa'da bankaların çilesi bitmiyor
Stres testi bitti. 91 bankaya yapılan testler sonucu aranan % 5'lik sermaye yeterlilik rasyosuna ulaşamayan 8 banka test sonucunda kaldı ve sermaye artışına gitmek zorunda. Toplam 3,5 milyar dolarlık bir sermaya artışı yapılması gerekiyor bu sonuçlar için. Ancak test sonuçları detaylı olarak ele alındığında ortaya çıkan sonuç işin bu kadar basit olmadığını çok net gösteriyor.
Öncelikle sadece 8 bankanın kaldığı testte 16 bankanın %5'lik yeterlilik rasyosunu küçük marjlarla geçmiş olduğu ortaya çıkıyor. Yani bugün olmasa bile kısa vadede bu bankaların da sermaye artırmaları gerekecek. Çünkü 2013'de devreye girmesi beklenen BASEL III kriterlerine göre testte aranan %5'lik sermaye yeterlilik rasyosu %7'ye çıkartılacak. Üzerine de %2,5'luk bir ekstra kaynak (buffer zone) yaratılması isteniyor. Dolayısı ile en az 16 olmak şartı ile ciddi sayıda banka piyasaya gelip borçlanmak suretiyle sermaye artışı yapmak zorunda. Tahminlere göre 40 milyar euro seviyesinde bir finasmana ihtiyaç duyulması bekleniyor bu süreç içerisinde. Peki Avrupa'nın ortası yangın mahaline dönmüşken kim verecek bu parayı? O bilinmiyor işte!
Diğer yandan hangi bankanın kimde ne kadar riski(exposure)var, onu da öğrenmiş
olduk bu test sonucunda. Fransız bankalarının Yunan tahvillerinden sonra İtalyan
tahvillerinde de en büyük taşıyıcı olduğunu öğrenmiştik. İtalya'nın yurtdışında yabancı yatırımcıların elinde bulundurdukları tahvillerinin %45'i Fransız
bankalarında. Bunun dışında yeni bir bilgi de İngiliz bankalarından geldi. RBS ve Loyds'un İrlanda'daki, Barclays'in ise İspanya ve İtalya'daki pozisyonları ciddi risk yaratıyor. RBS'in sadece İrlanda'ya olan riski 64 milyar Euro. İngiliz Bankalarının aslında sermaye yeterlilik rasyosu Avrupalı bankaların ortalamasından çok daha iyi olmasına rağmen olası bir çöküş senaryosunda hisselerinde % 25'lik düşüş öngörülüyor ki bu neredeyse Yunanistan bankalarının durumu kadar kötü.
Sonuç olarak stres testi bitmesine rağmen Avrupa'da bankalarda satış devam
ediyor. Domino etkisi ile İngiltere'den Fransa'ya, İspanya'dan İtalya'ya kadar bütün bankalar stres altında. Sermayelerini güçlendirmesi lazım ama para yok. Bakalım bu süreç nasıl ilerleyecek ve Türk Bankaları bundan nasıl etkilenecek, hep birlikte göreceğiz.