Advertisement

Kripto para camiasının iki dev alım satım platformu FTX ve Binance arasında, FTX'in kurulduğu 2018 yılından bu yana süren soğuk savaş, iki hafta önce Binance CEO’su CZ’nin alenen Twitter’dan FTX’in CEO’su Sam Bankman Fried’i hedef göstermesi ve ellerinde bulunan FTT tokenları (FTX platformunda kullanıcılara fayda sağlayan platform jetonu) satacaklarını açıklamasıyla ayyuka çıktı.

Peki neden rakip firmanın jetonu Binance’ın elinde derseniz?

Binance, alım satım platformundan daha fazlasını içeren bir holding. Bu holdingin farklı kollarından bir tanesi de yatırım sermayesi kolu. Binance’in bu yatırım kolu FTX’e de yatırım yapmış vaziyette. Bir süredir zincir üstü (onchain) veriler Binance’in bu jetonları sattığına işaret ediyordu. İki gün önce CZ, FTX’in bir sonraki Luna olabileceğine işaret ederek FTX’i regülatörlere Binance’i şikayet etmekle suçladı ve ekledi: Elimizde kalan FTT’leri piyasaya zarar vermeden satacağız

Merak edenler için bu açıklama esnasında birim fiyatı 25 dolar olan FTT jetonu şu anda 14 dolar bandında. Bu derin düşüşün sebebi tek başına Binance’in satışları olmasa da Binance’in yarattığı paniğin katkısı olduğu açık. Öyle ki tabiri caizse bu iki devin kavgasında en çok zarar gören küçük yatırımcılar oldu. Bununla beraber Bitcoin ve tüm piyasa ciddi biçimde sarsılırken, Bitcoin fiyatı 21 bin dolardan 19 bin dolar seviyelerine geriledi.

Kripto para piyasası o kadar aktif bir piyasa ki ben yukarıdaki satırları yazarken Binance’in FTX’i satın almak için görüşmelere başladığı duyuruldu. İki gün içinde en büyük iki oyuncudan biri diğerini satın alıyor. Bunun üzerine de gelecekte belgesel göreceğimizden emin gibiyim.

Duyurudan satır araları kriptonun altın çocuğu Sam adına üzücü ayrıntılarla dolu. “FTX bizden yardım istedi”, “Likidite krizi yaşıyorlardı”, “Kullanıcıları korumak için...”, “FTX’i tamamen satın almak için görüşmelere başladık”. Satın almanın detayları belli değil ama aşağıda yazdığım soruların yanıtlarını almak kıymetli olacak.

FTX henüz iki hafta önce yeni yatırım aldı. Bu yatırım turunun temel motivasyonu ise bir başka zayıflama trendindeki dev platform Coinbase’i satın almaktı. İki hafta önce Coinbase’i satın alacak FTX nasıl bir anda bu kadar ciddi bir likidite krizine düştü?

FTX’in ülkemizdeki ayağı FTX.TR de satışa dahil mi? Zira Amerika ayağı FTX.US ayrı tutulacak gibi gözüküyor.

FTX’in de bir girişim sermayesi ayağı var. Rezervlerinde bulunan FTT ve Solana gibi jetonlar ve kilitli yüzlerce jetonun akıbeti ne olacak?

Bilhassa son soru sektör adına bir özeleştiri de içeriyor. “Merkeziyetsizliği” ağzından düşürmeyen bir sektör için birkaç kişinin yaptığı vurgunlar ve daha önemlisi bir tekele dönüşen holdingler sizce de biraz absürt değil mi?