Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Dr. Soner Canko FinTech girişimciliği için 7 kritik adım
Dr. Soner Canko
Dr. Soner Canko
İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1990 yılında mezun olan Soner Canko, 1993'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamladı, 2003 yılında da doktora derecesi aldı. Kariyerine 1990 yılında başlayan Canko, 2011-2020 yılları arasında Bankalararası Kart Merkezi'nin genel müdürlüğü yaptı. Bu göreviyle birlikte Türkiye kartlı ödemeler pazarına yeni teknoloji ve hizmetler sunmaya odaklanan Canko, ekonominin kayıt altına alınması ve Türkiye'nin nakitsiz topluma geçmesi amaçlı önemli çalışmalarda bulunurken, Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express ve Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY markalarının hayata geçmesini sağladı. Nisan 2020'de BKM'deki görevinden ayrılan Soner Canko, kurucu olduğu SC Yönetim & Danışmanlık çatısı altında 1 Mayıs 2020 itibarıyla finans ve teknoloji şirketlerine yönetim danışmanlığı hizmetleri vermektedir. FinTech İstanbul Kurucu Üyeliği ile Türkiye'de finansal teknoloji alanında yaptığı çalışmalarla da tanınan Canko, 2015 yılında dünyanın önde gelen FinTech liderleriyle beraber Beyaz Saray'a davet edilmiştir.

FinTech girişimciliği için 7 kritik adım

Son raporlar, küresel FinTech pazarının 2025 yılına kadar yıllık yaklaşık yüzde 25 büyüyeceğini gösteriyor. Dolayısıyla hâlâ kafanızda iyi bir proje varsa bir FinTech kurmak için geç kalmış sayılmazsınız. Ancak artık pazar 10 yıl önceki gibi boş değil, çok iyi odaklanmak ve akılcı adımlar atmak gerekiyor.

Giriş: 18 Nisan 2022, Pazartesi 13:13
Güncelleme: 18 Nisan 2022, Pazartesi 13:13

FinTech’ler temel olarak kişilerin ve şirketlerin finansal ihtiyaçlarını basit, kolay, hızlı ve daha düşük maliyetle yapmalarını sağlayan teknolojiler üretiyor. Tüketiciler son yıllarda giderek artan bir hızla finansal hayatlarında FinTech çözümlerini daha çok kullanıyor. Üstelik gençlerin yeni nesil FinTech ürünlerini kullanma yüzdesi daha fazla.

FinTech’ler çok kısa sürede beklemedik bir ilgiye mazhar oldu ve finansal sektörün önemli güçlerinden biri haline geldi. Son raporlar, küresel FinTech pazarının 2025 yılına kadar yıllık yaklaşık yüzde 25 büyüyeceğini gösteriyor. Bu nedenle satın alma, ortaklık ve yatırım işlemlerinde de ilk sırada yer alıyorlar. Bu hızlı büyümeye karşın pazarın hala doygunluğa ulaştığını söyleyemeyiz. Bir yandan var olanlar büyürken bir yandan da yepyeni şirketler kuruluyor. Çünkü teknoloji de ihtiyaçlar da hızla değişiyor.

Değişen ihtiyaçlar, pazarın zorlaması gibi nedenlerin yanı sıra art arda gelen yasal düzenlemeler de yeni oyun alanları kurulmasını sağlıyor. Dolayısıyla hâlâ kafanızda iyi bir proje varsa bir FinTech kurmak için geç kalmış sayılmazsınız. Ancak artık pazar 10 yıl önceki gibi boş değil, çok iyi odaklanmak ve akılcı adımlar atmak gerekiyor. Gelin başarılı bir girişim için kritik adımları, FinTech özelinde eklemeler yaparak sıralayalım.

1- Faaliyet alanınızı iyi belirleyin

FinTech oldukça geniş bir dünya, “bir şirket kurayım, bir lisans alayım, işin bir yerinden yakalarım” dönemi bitti. Dolayısıyla kendinize gelişmeye açık, potansiyeli olan bir alan seçmelisiniz. Hatta işi bir adım daha ileri götürüp yeni, keşfedilmemiş ‘niş’ bir alana da odaklanabilirsiniz. Bir başka yöntem ise pazarda var olan ve kullanılan bir çözüm ya da ürünü bir ileri aşamaya taşıyacak bir fikir geliştirebilirsiniz. Hangi seçenek size uygun olursa olsun yanıt bulmanız gereken bazı sorular var.

- Hedef kitleniz kim? Bir demografik grup mu, bir bölge, bir meslek grubu mu?

- Önce yerelden mi başlamak istiyorsunuz? Global bir hedefiniz var mı?

- Ve en önemli soru, uzman ve bilgili iyi bir girişimci / kurucu takımınız var?

2- Pazarı ve yasal düzenlemeleri yakından inceleyin

Dünyada olduğu gibi başka ülkemizde de birçok FinTech düzenlemesi hayata geçmiş durumda. Artık birçok konuda detaylı yasal düzenleme mevcut. Faaliyet alanınız üzerinde çalışırken bir yandan pazarı (yerli ve uluslararası rakipleri) analiz etmeli, bir yandan da yine faaliyet göstereceğiniz konuya özel düzenlemeleri en ince ayrıntısına kadar incelemelisiniz.

3- Yasal başvuruları eksiksiz yapın

Finans sektöründe birçok alanda ürün ve çözüm sunabilmek için lisans almak gerekiyor. Faaliyet göstereceğiniz konuda lisans ve başvuru dosyalarınızı bu konuda uzman kişilerden danışmanlık alarak oluşturun. Çünkü, finans sektörü katı ve detaylı regülasyonları ile yönetiliyor, herhangi bir eksiklik ya da hata ek maliyet ve zaman kaybına mal olabilir.

4- Doğru ekibi seçin

Ekibinizi oluştururken en çok dikkat etmeniz gereken konu, ihtiyaçlarınızı saptamak ve buna en uygun kişileri bulmak. Öncelikle finans ve teknoloji alanında deneyimi ve bilgisi olan kişileri bulmalısınız. Ekipte ürün yönetimi, pazarlama iletişimi konularını iyi bilen birilerinin olması da şart. Satış ve teknik kadrolarınızı da yola çıkacağınız yöneticilerle birlikte seçmelisiniz. Ancak en önemlisi sizinle, yönetim kadrosuyla aynı vizyona sahip, inovatif ve pratik kişilerden oluşan bir ekip kurmak.

5- Finansman seçeneklerinizi oluşturun

İşin en önemli kısımlarından biri de FinTech girişimlerinin finansmanı. Diğer internet girişimlerine göre daha regüle bir sektörde faaliyet göstereceğiniz için daha uzun soluklu bir finansman planlaması yerinde olacaktır. Kurucu ortakların bir miktar yatırım sermayesi olsa bile kitle fonlama, risk sermayesi, melek yatırımcı, girişim yarışması gibi seçenekleri de değerlendirip bir ya da birkaçını aynı anda kullanabilirsiniz.

6- Doğru teknolojiyi ve yöntemi seçin

Yola çıkmak için gerekli tüm aşamaları tamamladıktan sonra sırada ürün ve çözüm geliştirme süreci var. Doğru teknolojileri kullanarak ürün geliştirme sürecini mümkün olduğunca kazasız atlatmak önemli. Odaklandığınız ürün ve çözüm için en doğru yöntemleri kullandığınızda emin olmanız gerekiyor. Yoksa yolun başında başarısızlığa uğramak hem mali hem de manevi olarak yıpratıcı olabilir.

7- Satış ve pazarlama

İstediğiniz kadar iyi bir ürününüz olsun, bunu iyi bir şekilde anlatamadığınızda, tüketiciyle buluşturamadığınızda tarihin tozlu sayfalarında bile yer bulamaz. Bu nedenle bir yandan geliştirme sürecini yönetirken diğer yandan potansiyel müşterilerinizle bağlantı kurmayı ihmal etmeyin. Ortaya çıkan ürününüzü örnek müşterilerle deneyip, işleyişini sahada görmeniz gerekir. Gerekli iyileştirmelerin ardından ilk ürününüzün aksaksız ve eksiksiz bir şekilde hizmet vermeye başlaması çok önemlidir. Bir kere yola çıktıktan sonra fikrinize, ürününüze âşık olmadan iş modelinizi ve hizmetlerinizi her türlü değişime açık tutacak kadar cesur ve çevik olmanız ayrıca fark yaratacaktır.

Diğer sektörlerdeki internet girişimleri gibi hızlı ve kolay bir girişimcilik yolculuğu vaad etmeyen FinTech girişimciliği zorlu ama bir o kadar kazançlı olabilir. Bu alandaki tecrübeleri kendi enerjiniz ve yeteneklerinizle harmanladığınızda güzel sonuçlar alacağınıza eminim.

Yolunuz açık olsun!

Diğer Yazılar

Finans sektöründe yapay zekâ: Dönüşümün beş bileşeni
finans sektöründe yapay zekâ çalışmalarında, veri veri saklama üniteleri, işlemciler, enerji ve emek olmak üzere beş temel bileşenin göz önünde bulundurulması gerekiyor.