Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Dr. Soner Canko Dijital vahşi batı
Dr. Soner Canko
Dr. Soner Canko
İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1990 yılında mezun olan Soner Canko, 1993'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamladı, 2003 yılında da doktora derecesi aldı. Kariyerine 1990 yılında başlayan Canko, 2011-2020 yılları arasında Bankalararası Kart Merkezi'nin genel müdürlüğü yaptı. Bu göreviyle birlikte Türkiye kartlı ödemeler pazarına yeni teknoloji ve hizmetler sunmaya odaklanan Canko, ekonominin kayıt altına alınması ve Türkiye'nin nakitsiz topluma geçmesi amaçlı önemli çalışmalarda bulunurken, Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express ve Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY markalarının hayata geçmesini sağladı. Nisan 2020'de BKM'deki görevinden ayrılan Soner Canko, kurucu olduğu SC Yönetim & Danışmanlık çatısı altında 1 Mayıs 2020 itibarıyla finans ve teknoloji şirketlerine yönetim danışmanlığı hizmetleri vermektedir. FinTech İstanbul Kurucu Üyeliği ile Türkiye'de finansal teknoloji alanında yaptığı çalışmalarla da tanınan Canko, 2015 yılında dünyanın önde gelen FinTech liderleriyle beraber Beyaz Saray'a davet edilmiştir.

Dijital vahşi batı

Giriş: 13 Temmuz 2022, Çarşamba 21:50
Güncelleme: 13 Temmuz 2022, Çarşamba 21:50

2008 küresel güven krizi finans dünyasında yeni oyuncu ve iş modellerinin artmasına, geleneksel oyuncuların da kendilerini sorgulamasına ve geliştirmesine yol açtı.

Bu dönüşüm ile gelişen rekabet ortamı, müşterilere sunulan finansal hizmetlerin daha ekonomik hale gelmesini ve kalitenin artmasına hizmet etti.

Büyük kitlelerin daha hızlı ve ekonomik hizmet beklentisine cevap verebilmek üzere yeni nesil girişimci ve yatırımcıların gösterdiği yoğun ilginin de yardımıyla yaşanan hızlı büyüme sırasında ortaya çıkan bazı travmalar, düzenleyici kurumların daha yakın takibini gerekli kılıyor.

Dünya genelinde finans sektöründe yaşanan önemli değişimler nedeniyle düzenleyiciler yoğun ve yorgun günler geçirirken yaşanan yeni olumsuzluklar bu oyuncuları daha fazla denetlemeye, kuralları sıkılaştırmaya zorluyor.

Bir yandan batmayacak kadar büyük geleneksel oyuncuların denetim ve gözetimi için titizlenen düzenleyiciler, eş anlı olarak yeni oyuncularla büyüyen pazarda adil rekabetin sağlanması ve finansal tüketicinin güvenliği için yeni düzenleme çalışmaları yapıyor.

Tüm bu gelişmeler sırasında finans sektörüne ilgileri merak ve endişe uyandıran büyük teknoloji şirketleri (BigTech) kendi operasyon alanlarında bile sınırları zorluyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği teknoloji devlerinin operasyonlarına sınırlama getiren Dijital Piyasalar Yasası'nı (DMA) ve bu platformların daha sıkı denetlenmesini sağlayan Dijital Hizmetler Yasası'nı (DSA) onayladı. Bununla beraber yeni düzenlemelerin etkin olması için gerekli kaynakları ve uzmanları yetersiz olan düzenleyiciler nedeniyle şimdiden şüpheler belirdi.

Son dönemde dijital varlıklar, kripto para piyasalarında yaşanan hızlı düşüş sonrası önemli bazı oyuncuların yok oluşları ve iflasları da bu konuda düzenleme çabalarını hızlandırdı. Bu konuda en yeni gelişme Avrupa Parlamentosunda finansal tüketicileri vahşi batı ortamından korumak amacıyla oluşturulan ve MiCA (Markets in Crypto-Assets) adıyla anılan Kripto Varlıklar Piyasaları olarak bilinen yeni düzenlemeler ile geldi.

Sözün özü, yeni dijital ekonomide düzenlemeler konusunda her ülke farklı bir yol izliyor olmakla beraber dünyanın geleceğini ilgilendiren bu önemli konuda gecikmeden ve sağlıklı düzenlemelerin hayata geçirilmesi giderek daha da önem kazanıyor.

Bir diğer önemli ihtiyaç ise düzenleyicilerin gelişmeleri ve değişimi ardından izlemek yerine oyunun içinde olmak üzerine yeni stratejiler kurgulanmasıdır.

Doğal olarak tüm bu beklentilerin gerçekleşmesi için düzenleyicilerin daha geniş kaynaklara ve yeni nesil dijital yetenekli ekiplere ihtiyacı olacaktır.

Diğer Yazılar

Finans sektöründe yapay zekâ: Dönüşümün beş bileşeni
finans sektöründe yapay zekâ çalışmalarında, veri veri saklama üniteleri, işlemciler, enerji ve emek olmak üzere beş temel bileşenin göz önünde bulundurulması gerekiyor.