Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Dr. Soner Canko FinTech dünyasından gelişmeler
Dr. Soner Canko
Dr. Soner Canko
İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1990 yılında mezun olan Soner Canko, 1993'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamladı, 2003 yılında da doktora derecesi aldı. Kariyerine 1990 yılında başlayan Canko, 2011-2020 yılları arasında Bankalararası Kart Merkezi'nin genel müdürlüğü yaptı. Bu göreviyle birlikte Türkiye kartlı ödemeler pazarına yeni teknoloji ve hizmetler sunmaya odaklanan Canko, ekonominin kayıt altına alınması ve Türkiye'nin nakitsiz topluma geçmesi amaçlı önemli çalışmalarda bulunurken, Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express ve Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY markalarının hayata geçmesini sağladı. Nisan 2020'de BKM'deki görevinden ayrılan Soner Canko, kurucu olduğu SC Yönetim & Danışmanlık çatısı altında 1 Mayıs 2020 itibarıyla finans ve teknoloji şirketlerine yönetim danışmanlığı hizmetleri vermektedir. FinTech İstanbul Kurucu Üyeliği ile Türkiye'de finansal teknoloji alanında yaptığı çalışmalarla da tanınan Canko, 2015 yılında dünyanın önde gelen FinTech liderleriyle beraber Beyaz Saray'a davet edilmiştir.

FinTech dünyasından gelişmeler

Giriş: 19 Ağustos 2022, Cuma 12:07
Güncelleme: 19 Ağustos 2022, Cuma 12:08

Yaz aylarında genelde daha sakin geçen FinTech gündemi bu yaz hiç hız kesmedi. FinTech yatırımlarının sayısında yaşanan yavaşlama ve değerlemelerden görülen düşüşler kafaları kurcalarken, ertelenen birçok konferans ve etkinlik yaz aylarına kaldı. Ben de çeşitli konferans ve etkinliklerde incelenen konuları FinTech gündemi özelinde değerlendirerek sizlerle paylaşmak istedim.

Money 20/20

İki yıllık aranın ardından yeniden düzenlenen ve rekor sayıda şirket ve katılımcının yer aldığı Money 20/20 (Amsterdam) etkinliği bu sene haziran ayında gerçekleşti. Tüm katılımcıların yüz yüze etkinlikleri özlediği anlaşılan konferansta açık bankacılık, neo bankalar, kripto ödemeler, dijital avro başta olmak üzere önemli başlıklar konuşuldu.

MPE 2022

Her sene şubat ya da mart aylarında düzenlenen ve ödemeler ekosisteminden birçok şirket ve katılımcının yer aldığı MPE 2022 (Merchant Payments Ecosystem) etkinliği bu sene temmuz ayında Berlin’de gerçekleşti. Yaklaşık 1200 katılımcının yer aldığı konferansta FinTech sektörünü de oldukça yakından ilgilendiren önemli başlıklar vardı.

Yeni düzenlemeler PSD3 ile geliyor!

Ödemeler konusunda vurgulanan en önemli konulardan biri AB ödeme sistemlerindeki yeni düzenlemeler ve lisanslandırma süreçleri oldu. Perakendeci üye işyerlerinin PSD2’nin getirdiği Güçlü Kimlik Doğrulama (SCA) gibi zorunluluklara uyum sağlamakta zorlanması sanırım yeni düzenlemelerin getirilmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Bu sayede PSD3’ün ayak seslerini de bu konferansta duymuş olduk.

FinTech’lerin gündeminde olan bir diğer konu ise ödemelerdeki güvenlik. FinTech şirketleri ödemelerdeki dolandırıcılığı en aza indirmek ve sepet terk etme oranını azaltmak için PSD2 ve SCA düzenlemelerine uygun olarak yenilikçi yöntemlere yatırım yapıyorlar. Sektörde dolandırıcılık ve güvenlik riski önemi konuyor ve FinTech şirketleri de bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyorlar.

B2B ödemelerde ticari ve sanal kart kullanımı arttı.

Özellikle B2B ödemelerde ticari kart tabanlı ödeme yöntemleri geleneksel ödeme yöntemlerinden daha fazla kullanılmaya başlandı. Birçok ortamda sanal kartlarla kurumsal satın alma ve tedarikçi ödemeleri gibi yeni başlıklar önemle vurgulanıyor. Önümüzdeki günlerde B2B ödemelerde ticari ve sanal kart kullanımının daha da artacağını öngörmek hatalı olmayacak.

BNPL düzenleyicilerin odağında

Dünya genelinde son yıllarda giderek daha fazla ilgi gören “Şimdi Al Sonra Öde” (BNPL = Buy Now Pay Later) girişimleri düzenleyicilerin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Tüketicilerin alışveriş deneyimini çeşitli ödeme yöntemleriyle birlikte geliştiren BNPL aktörleri artan düzenleyici ilgisi nedeniyle hareketli günler yaşıyor. Mevcut oyuncular yeni coğrafi büyüme stratejilerini duyururken, yeni BNPL oyuncuları kendi yerel pazarlarında hızla büyümeye çalışıyor.

Açık bankacılığın kullanım alanı artıyor…

Açık bankacılık temelli ödemeler için yeni kullanım senaryoları aranıyor. Dünya genelinde artan enflasyon ve resesyon gündemi nedeniyle geleneksel ödemelerin maliyetleri eleştiri alıyor. Bu sayede kendisine büyüme fırsatı bulan anlık ödemeler, açık bankacılık servisleri sayesinde kendisine kullanım alanları aralıyor.

Avrupa’daki açık bankacılık adaptasyonunun Birleşik Krallık’a kıyasla geride olması nedeniyle bu konularda birçok yeni FinTech girişimin kurulduğunu ve fırsatlar aradığını gözlemliyoruz.

Metaverse’ün zamana ihtiyacı var…

Kripto paralar hakkında da konuşmaların yapıldığı etkinliklerde kriptopara aşırı dalgalanma ve yüksek risklere rağmen bu konuda ödeme çözümlerine odaklanan şirketlerinin artmaya devam ettiği söylenebilir. Ayrıca son zamanlarda oldukça gündemde olan metaverse hakkında teknoloji üretenlerin bir araya gelerek standartlar belirlemeye ve temel çalışmalara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Sıcak bir yaz mevsimine rağmen hız kesmeyen finans ve FinTech ekosistemindeki önemli gündemi, başlıkları sizler için derlemeye çalıştım.

Finans sektörünün geleceğini, yeni düzenlemelerini ve FinTech girişimlerini merakla izlemeye ve yenilikleri takip etmeye devam edeceğiz. Esen kalın…

Diğer Yazılar

Finans sektöründe yapay zekâ: Dönüşümün beş bileşeni
finans sektöründe yapay zekâ çalışmalarında, veri veri saklama üniteleri, işlemciler, enerji ve emek olmak üzere beş temel bileşenin göz önünde bulundurulması gerekiyor.