Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Dr. Soner Canko Bankalaşan markalar, markalaşan bankalar
Dr. Soner Canko
Dr. Soner Canko
İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1990 yılında mezun olan Soner Canko, 1993'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamladı, 2003 yılında da doktora derecesi aldı. Kariyerine 1990 yılında başlayan Canko, 2011-2020 yılları arasında Bankalararası Kart Merkezi'nin genel müdürlüğü yaptı. Bu göreviyle birlikte Türkiye kartlı ödemeler pazarına yeni teknoloji ve hizmetler sunmaya odaklanan Canko, ekonominin kayıt altına alınması ve Türkiye'nin nakitsiz topluma geçmesi amaçlı önemli çalışmalarda bulunurken, Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express ve Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY markalarının hayata geçmesini sağladı. Nisan 2020'de BKM'deki görevinden ayrılan Soner Canko, kurucu olduğu SC Yönetim & Danışmanlık çatısı altında 1 Mayıs 2020 itibarıyla finans ve teknoloji şirketlerine yönetim danışmanlığı hizmetleri vermektedir. FinTech İstanbul Kurucu Üyeliği ile Türkiye'de finansal teknoloji alanında yaptığı çalışmalarla da tanınan Canko, 2015 yılında dünyanın önde gelen FinTech liderleriyle beraber Beyaz Saray'a davet edilmiştir.

Bankalaşan markalar, markalaşan bankalar

Bazı bankalar mevcut uygulamalarını perakende hizmetlerle zenginleştirirken, bazı bankalar marka olmak, dijital ticaretin göbeğinde olmak için cesur adımlar attı.

Giriş: 14 Ocak 2023, Cumartesi 16:59
Güncelleme: 14 Ocak 2023, Cumartesi 16:59

2022 yılını geride bırakıp 2023’e bakarken yaşadığımız gelişmeleri ve bu gelişmelerin önümüzdeki seneye yansımalarını gözlemlemek önemli. 2022 yılında, pandemi sonrası dönemin rahatlaması ile girişimcilikte ve yatırımlarda da rahatlamalar gördük.

2022’de dijital banka kuruluşları hayatımıza girmeye başladı, beş ayrı kurum dijital banka lisansı için başvuru yaptı. Servis bankacılığı konusu daha da olgunlaştı, 2023’te daha net gelişmeler göreceğiz.

Açık bankacılık ile ilgili somut adımlar atıldı ve düzenlemeler yapıldı. Geçtiğimiz haftalarda 3 banka birbirleri arasında hesapları paylaştılar. Bu benim için de çok ilginç bir deneyim oldu. A bankasının mobil uygulamasında B ve C bankalarındaki hesaplarımı ve işlemlerimi gördüm. Daha da önemlisi bir banka kendi uygulaması içinde diğer bankanın logosunu ve rengini gösterdi. Yıllardır konuştuğumuz değişim artık gerçek oldu, açık bankacılık ete kemiğe büründü. Henüz 3 banka ile başladı, ama muhtemelen seneyi bitirdiğimizde tüm bankaların ve e-para, ödeme şirketlerinin katıldığı bir hal alacak. Artık herhangi bir finans uygulamamızdan tüm diğer hesaplarımızı ve işlemlerimizi görürken, ödemeler de yapabileceğiz.

Önemli gördüğüm bir değişim bankaların teknoloji yatırımlarının hızlanması oldu. Yıl içinde gelen birçok düzenlemeye son sürat uyum gösteren bankalar, yeni dijital ürün ve servislerini de pazara sunmaya devam etti. Yıl içinde duyduğumuz yeni markalar, iş modelleri ve fintek iştirakleri, yatırımları bunun en somut göstergesi oldu.

Bütün bu gelişmelerle beraber iki önemli eğilimi vurgulamak istedim.

Bankalaşan markalar

Geçen yılın ikinci önemli değişimi dev markaların finansal hizmetlere olan ilgisiydi. Perakende, havayolu, telekom, enerji ve sağlık sektöründen markaların bankalaştığı, finans sektörüne hızlı girişlerini gördüğümüz bir yıl oldu. Dev markalar dijital kanallarının içine dijital cüzdan servisleri, kart teklifleri, fatura ödeme, para transferleri ve yatırım teklifleri gibi en temel finansal hizmetleri eklemeye başladı.

Markalaşan bankalar

Dijital pazaryerleri, e-ticaret, anlık perakende bu kadar hızlı büyüme gösterince bankacılık sektörünün tepkisi ise bu değişimin gerisinde durmamak ve perakende markalar yaratmak oldu. Bazı bankalar mevcut uygulamalarını perakende hizmetlerle zenginleştirirken, bazı bankalar marka olmak, dijital ticaretin göbeğinde olmak için cesur adımlar attı.

Tüm bu değişim ve eğilimlerin özünde dijital müşteriye sahip olma güdüsü var. Dijital müşteri çok kıymetli, çünkü hepimiz bir tek müşteri olsak da çalıştığımız her dijital kurum için birden fazla değerimiz var. Dolayısıyla dijital müşteriye sahip olma rekabetinin 2022’de en üst seviyeye çıktığını gördük. Bu rekabet gelecekte daha da artacaktır, zira gördüklerimiz henüz ilk adımlardı.

2022’de başka neler oldu?

- Anlık ödemelerimiz “FAST” üzerinden arttı, TR Karekod ile ödemeler başladı.

- CBDC (Merkez Bankası Dijital Parası) ile ilgili ilk açıklamalar geldi.

- SuperApp lerle ilgili birçok yeni proje duyduk. 2023’te gelecek projelere kilitlendik.

Sözün özü, dijital müşteriye sahip olma çabaları 2022’ye damga vurdu diyebiliriz.

Diğer Yazılar

Finans sektöründe yapay zekâ: Dönüşümün beş bileşeni
finans sektöründe yapay zekâ çalışmalarında, veri veri saklama üniteleri, işlemciler, enerji ve emek olmak üzere beş temel bileşenin göz önünde bulundurulması gerekiyor.